Τοπικά

Xρ. Τριαντόπουλος: «Βασική παράμετρος των ενεργειών είναι η προστασία της απασχόλησης»

Για το ύψος των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας με γνώμονα την ενίσχυση των εργαζομένων και την παράλληλη στήριξη των επιχειρήσεων μίλησε χθες στη διαδικτυακή εκπομπή «H Θεσσαλία για την Οικονομία» ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος.
Η εκπομπή με παρουσιαστές τον καθηγητή Οικονομικών στο Παν/μιο Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη και τον οικονομολόγο κ. Βασίλη Δανό προβάλλεται μέσα από το www.e-thessalia.gr.
Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη μέσα από το σπίτι του να λαμβάνει τη σωστή πληροφόρηση και αναφέρθηκε στην ύφεση που διαμορφώθηκε στο 11,7% το γ’ τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία τα περιμέναμε, δεν μας χαροποιούν και έρχονται να καταδείξουν αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή. Η διασύνδεση του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου με την τουριστική βιομηχανία που ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη στο κομμάτι της πανδημίας αποτυπώθηκε στο τρίτο τρίμηνο. Η τουριστική κίνηση είναι καθοριστικός παράγοντας για την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα του τριμήνου αυτού. Σε σύγκριση και με άλλες περιοχές που έχουν επίσης έντονη τουριστική δραστηριότητα, μπορεί να είναι έντονη και σε απόλυτα νούμερα και μεγαλύτερη από εμάς, αλλά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους το μερίδιο είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με το δικό μας» δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας, παρά τις υφεσιακές πιέσεις, υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που έρχονται να αντισταθμίσουν τις απώλειες στις επιχειρήσεις αλλά και να συντηρήσουν και να στηρίξουν την απασχόληση στις επιχειρήσεις αυτές.
Για το συνολικό ύψος των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι ξεπερνούν τα 24 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες.
«Το ποσό αυξάνεται συνεχώς και προσαρμόζεται ανάλογα και με τις συνθήκες που διαμορφώνονται και στο υγειονομικό κομμάτι.
Ένα από αυτά τα μέτρα ήταν αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής που βρίσκεται σε εξέλιξη η πληρωμή του. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης ενδιαφέροντος από τους πολίτες, έχουν γίνει 4 καταβολές και συνεχίζεται η διαδικασία παρέχοντας σημαντική ρευστότητα σε μια κρίσιμη στιγμή στις επιχειρήσεις, σε μεγάλο βαθμό αναφέρομαι στις μικρές επιχειρήσεις».
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των πολιτών από την αρχή της πανδημίας ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι βασική παράμετρος των ενεργειών που γίνονται είναι η προστασία της απασχόλησης. «Θέλουμε με κάθε τρόπο να μην φύγει εκτός ο εργαζόμενος από την αγορά εργασίας και όχι εις βάρος του επαγγελματία, για αυτό προσπαθούμε να τον στηρίζουμε» σημείωσε.

«Το σύνολο του «πακέτου» της επιστρεπτέας προκαταβολής υπολογίζεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ. 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν η 4η καταβολή της επιστρεπτέας και εκτιμάται ότι θα ανέρθει σε 2 δισ. ο επόμενος κύκλος με ενδιαφερόμενες εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Η 4η επιστρεπτέα έδωσε το 50% ως επιχορήγηση στους επιχειρηματίες, ατομικές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Έχουν διοχετευθεί πόροι 1,8 δισ. μέχρι χθες σε 418.847 επιχειρήσεις. Το 50% δεν επιστρέφεται και το άλλο 50% θα επιστραφεί σε 40 μηνιαίες δόσεις από το 2022 και μετά.
Στη Μαγνησία, υπήρχε ειδική πρόνοια για τον «Ιανό» όπου ασχέτως αν υπήρχε μείωση του τζίρου μπορούσαν να ενταχθούν στο μέτρο της Επιστρεπτέας ως μέτρο στήριξης των τοπικών οικονομικών και των αγροτών που επλήγησαν από τη θεομηνία».
Ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε επίσης πως το Οικονομικό Επιτελείο σε συνεργασία και με το υπουργείο Ανάπτυξης δεν λειτουργεί τιμωρητικά. Αντιθέτως προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα.
«Ο στόχος είναι από το πακέτο των μέτρων η κάλυψη και ο μετριασμός της απώλειας να διαχέεται προς όλους. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» σημείωσε.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει όμως ότι το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στο πώς θα καταφέρουμε να ανακάμψουμε. «Η έλευση του εμβολίου αποτιμάται θετικά από τις αγορές, οι προοπτικές διαφοροποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες και αρχίζουμε σιγά σιγά να βάζουμε στο τραπέζι και τη συζήτηση της επόμενης ημέρας από την πανδημία» εξήγησε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το