Τοπικά

Σχέδιο «Δάρδανος» για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στον Δήμο Βόλου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης, έρχεται προς έγκριση το σχέδιο αντιμετώπισης του Δήμου Βόλου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και άμεσης διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος» και το σχέδιο για τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετών την περίοδο 2020-2021.
Στο μνημόνιο «Δάρδανος» καταγράφεται ένας πρακτικός σχεδιασμός, προσαρμοσμένος στα δεδομένα του Δήμου Βόλου και τις δυνατότητες των υπηρεσιών, με ενέργειες και μέτρα που αποβλέπουν: Στη διασφάλιση της ετοιμότητας του Δήμου έναντι ενδεχόμενων καταστροφών και στην κατά το δυνατόν πρόληψή τους, στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και όσο πιο ψύχραιμη και οργανωμένη αντίδραση των κατοίκων, στον συντονισμό όλων των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στο σύστημα πολιτικής προστασίας τοπικά, στην αξιοποίηση κάθε υποστήριξης από εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας ή μεμονωμένους εθελοντές και πολίτες, στην αντιμετώπιση των καταστροφών και στην αποκατάσταση των συνεπειών τους.
Η περιοχή κάλυψης του σχεδίου για τις χιονοπτώσεις είναι όλο το Οδικό Δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Βόλου, ανά οδικό τμήμα, με τους υπεύθυνους κατά οδικό τμήμα υπαλλήλους της Υπηρεσίας. Η προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δίνεται στις πλέον σημαντικές για την οικονομία της περιοχής επαρχιακές οδούς.
Το Οδικό Δίκτυο αρμοδιότητας του Δήμου, σε περιπτώσεις εξαιρετικών χιονοπτώσεων και εφόσον διαπιστωθεί η ανάγκη ενίσχυσης του αποχιονιστικού δυναμικού του οδικού άξονα, θα γίνεται από μηχανήματα και ιδιωτών.
Όπως προκύπτει από την εμπειρία των προηγούμενων ετών, η κατάσταση αντιμετωπίζεται αρκετά ικανοποιητικά, χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την εμπειρία του προσωπικού. Τα πλέον κρίσιμα σημεία στον Δήμο, όπου η πιθανότητα εκδήλωσης προβλημάτων είναι αυξημένη, είναι τα ακόλουθα: Βόλος – Άνω Βόλος – Πορταριά – Μακρινίτσα – Μελισσάτικα – Γλαφυρές – Παλιούρι – Σέσκλο – Άγ. Λαυρέντιος – Λεχώνια – Δράκεια – Αγριά.

Στο μεταξύ, τη λύση της μισθωτικής σχέσης για τη δημοτική έκταση 500 τ.μ. στη θέση «Αηδονάκι» στον οικισμό Χανίων θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Το συμφωνητικό για τη μίσθωση υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Βόλου και Ανώνυμης Εταιρείας Παροχής Ψηφιακών μεταδόσεων στις 15 Απριλίου του 2016 για την εγκατάσταση και λειτουργία κέντρου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε σε έξι έτη έως 14 Απριλίου 2022.
Η μισθώτρια ζήτησε να της χορηγηθούν άμεσα δικαιώματα εγκατάστασης ευκολιών επί της μισθωμένης έκτασης. Με έγγραφό του ο Δήμος ενημέρωσε το 2018 τη μισθώτρια εταιρεία ότι η σύμβαση εξακολουθεί να ισχύει και την κάλεσε να καταβάλει τα μισθώματα. Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση επίλυσης της διαφοράς της με τον Δήμο Βόλου προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) . Σύμφωνα με απόφασή της η ΕΕΤΤ, το αιτηθέν δικαίωμα εγκατάστασης ευκολιών έχει χορηγηθεί σιωπηρώς μετά την πάροδο 30 ημερών από την πρωτοκόλληση της αίτησης και ότι το εφάπαξ τέλος διέλευσης εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων ανέρχεται στο ποσό των 244,17 ευρώ.
Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών εισηγούνται στο δημοτικό συμβούλιο την πρόωρη λύση της σύμβασης και σημειώνει ότι η μισθώτρια εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει από τις 5 Απριλίου 2018 το εφάπαξ τέλος διέλευσης εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων 244,17 ευρώ και το τέλος χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ακόμη το συμβούλιο θα αποφασίσει την εκμίσθωση περιπτέρου στο κεντρικό πάρκιν της Άλλης Μεριάς. Η μίσθωση θα γίνει για έξι χρόνια και το μηνιαίο μίσθωμα θα οριστεί στα 80 ευρώ.

Διαγωνισμός για νέο κυκλικό κόμβο
Την κατάρτιση των όρων και τη διακήρυξη του έργου για την κατασκευή νέου κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση των οδών Πολυμέρη, Σταδίου και Ε.Ο. Βόλου-Αγριάς θα αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή που συνεδριάζει, την ίδια ημέρα, στις 12 το μεσημέρι. Επίσης η Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει την παράταση της προθεσμίας περαίωσης της σύμβασης για τη μουσειογραφική μελέτη εφαρμογής των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου της Αργούς και την παράταση για την επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το