Τοπικά

Ξεκινούν το κάπνισμα από  την ηλικία των 13,6 ετών “Θ”

paidi-kapnisma
Συνδυάζοντας το παιχνίδι, την τέχνη και το διάλογο με την ιατρική, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει ξεκινήσει ενημερωτικές παρεμβάσεις στα σχολεία της Μαγνησίας και πανελλαδικά, προκειμένου οι έφηβοι να ευαισθητοποιηθούν και να μην εμπλακούν με τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Εξάλλου τα στοιχεία είναι απογοητευτικά για την Ελλάδα, καθώς κατά μέσο όρο οι έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα στην ηλικία των 13,6 ετών, ενώ, όσων οι γονείς καπνίζουν και οι δύο, έχουν πιθανότητες 80% σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους, να ξεκινήσουν την επαφή τους με το τσιγάρο. Δυστυχώς όλες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την αποτροπή του καπνίσματος στους εφήβους, δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Χθες στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας βρέθηκε η πνευμονολόγος από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία κ. Δήμητρα Μπουσίου η οποία είναι η μοναδική γιατρός με αυτή την ειδικότητα που έχει εκπαιδευτεί για να μεταβαίνει στα σχολεία και με διάφορες δράσεις να περνά στους μαθητές το μήνυμα της μη εξάρτησης από το κάπνισμα.
Η ίδια φέτος έχει επισκεφθεί μετά από άδεια του υπουργείου Παιδείας τουλάχιστον 40 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη Μαγνησία το τελευταίο διήμερο βρέθηκε σε τρία σχολεία.
Με ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά και το σχολείο, η πνευμονολόγος συνδυάζει την τέχνη, το παραμύθι και την πολιτιστική δράση με την ιατρική γνώση.
Τις ιδιαίτερες ικανότητες της κ. Μπουσίου εντόπισε ο Καθηγητής και τέως πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κώστας Γουργουλιάνης ο οποίος την ώθησε για να ασχοληθεί με αυτό που ήθελε δηλαδή τη σύνδεση με την εκπαίδευση, μια πρωτοβουλία που γίνεται σε καθαρά εθελοντική βάση. Το πρόγραμμα επιμορφώσεων στα σχολεία έχει ξεκινήσει φέτος και έχει τη στήριξη του νυν προέδρου της Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Δεν αρκεί μόνο η γνώση 
Αναφορικά με τη χθεσινή παρουσία στο 2ο Γυμνάσιο η πνευμονολόγος τόνισε πως «βρέθηκα στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας για να παρουσιάσω το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καπνίσματος «Πάρε ανάσα» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που ανήκει στις δράσεις του Κοινωνικού Σχολείου του Υπουργείου Παιδείας. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με την παρέμβασή της για το κάπνισμα αποτελεί φορέα του Κοινωνικού Σχολείου. Και από πολλά σχολεία της χώρας έχουμε δεχθεί κλήσεις ενδιαφέροντος για να πάμε σε όλα. Και γι’ αυτό σκεπτόμαστε να εκπαιδευτούν και άλλοι πνευμονολόγοι, να γίνουν και σεμινάρια, ώστε να ανταποκριθούμε στο ενδιαφέρον που υπάρχει».
Η ίδια είναι η μοναδική εκπαιδευμένη πνευμονολόγος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Χθες παρουσίασε το πρόγραμμα που αφορά τα Γυμνάσια με ενημερωτικό-πληροφοριακό κομμάτι. Επίσης περιλάμβανε διαδραστικό χαρακτήρα δηλαδή είναι μια δουλειά της πνευμονολόγου με τίτλο «τέσσερις συν ένας μύθοι του Αισώπου-μας λένε όχι στο κάπνισμα» που θα εκδοθεί άμεσα σε βιβλίο από την Πνευμονολογική Εταιρεία. Ειδικότερα επέλεξε μύθους του Αισώπου τους οποίους απέδωσε έμμετρα με γλώσσα νεολαίας και τους συνέδεσε με δεξιότητες άρνησης στην ποίηση της παρέας.
«Η μέχρι τώρα ενημέρωση και η πληροφόρηση δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν συμπεριφορές και οι σχετικές εκστρατείες δεν άλλαξαν την υπάρχουσα κατάσταση μέσω της οποίας το κάπνισμα εξακολουθεί και είναι μια αγαπημένη συνήθεια των εφήβων. Αυτό συμβαίνει, γιατί το κάπνισμα είναι ταυτισμένο με τα χαρακτηριστικά της εφηβείας, όπως η επαναστατική διάθεση, η τάση για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, η αντίσταση στη γονεική εξουσία, η ανάγκη να τους προσέξουν και να ενταχθούν σε μια παρέα από την οποία θα αντλήσουν επιβεβαίωση» τόνισε η κ. Μπουσίου.
Και συμπλήρωσε πως η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν εξαρτάται από τη γνώση, αλλά από τις πεποιθήσεις μας, τις στάσεις μας, τις αντιλήψεις μας και το αξιακό μας σύστημα. Το γεγονός ότι κάτι είναι βλαβερό, δεν εμποδίζει τους εφήβους να πειραματιστούν με αυτό. Γι’’ αυτό και μπαίνουμε στα σχολεία από πολύ μικρές ηλικίες, ακόμη και από το Νηπιαγωγείο, όπου παρουσιάζουμε το νέο παραμύθι της ανάσας που το δραματοποιούμε και τα παιδιά μαθαίνουν για τη λειτουργία της αναπνοής και τον ύπουλο εχθρό της που είναι το κάπνισμα. Άλλωστε το πρόγραμμα της Πνευμονολογικής περιλαμβάνει επιτραπέζια, ομαδικά παιχνίδια, παραμύθια, θεατρικά έργα, τραγούδια, αφίσες και καλύπτει παιδιά από την προσχολική ηλικία μέχρι και το Λύκειο.
Από πολύ  νωρίς στο κάπνισμα
Η κ. Μπουσίου πρόσθεσε πως είναι συγκλονιστικά τα στατιστικά στοιχεία για το κάπνισμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτά, η μέση ηλικία έναρξης και πειραματισμού με το κάπνισμα είναι 13,6 ετών, ενώ είναι σχεδόν ισοδύναμα τα ποσοστά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Η επιρροή των συνομηλίκων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην έναρξη της καπνιστικής συμπεριφοράς. Τα κορίτσια θεωρούν ότι με το κάπνισμα δεν παίρνουν βάρος. Επίσης να αναφερθεί ότι το 4% των 11χρονων έχει πειραματιστεί με το κάπνισμα. Από την ηλικία των 13 μέχρι και των 15 ετών διπλασιάζεται το ποσοστό καπνιζόντων και από την ηλικία των 15 μέχρι των 18 ετών τριπλασιάζεται. Ο έφηβος που θα επιλέξει να γίνει πολύ νωρίς καπνιστής, θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι και 80%, καπνιστής και για το υπόλοιπο της ζωής του. Και θα το κάνει αυτό παρά το ότι, αν ερωτηθεί, θα πει ότι θα καπνίζει για λίγο. Η αλήθεια είναι ότι περισσότεροι από τους οκτώ στους δέκα παραμένουν και σαν ενήλικες καπνιστές. Άλλωστε εννιά στους δέκα ενήλικες ξεκίνησαν το κάπνισμα από την εφηβική ηλικία.
Η στάση των γονέων 
Στη χθεσινή παρουσίαση πολλοί μαθητές ρώτησαν την κ. Μπουσίου για το παθητικό κάπνισμα, γιατί στο σπίτι τους καπνίζουν οι γονείς. Η γιατρός υπογράμμισε πως το σημαντικό ρόλο των γονέων λέγοντας πως, αν δεν καπνίζει κανείς από τους γονείς, το ποσοστό να γίνει το παιδί τους καπνιστής είναι 10-15%. Αν καπνίζει ο ένας γονιός το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 40% και αν καπνίζουν και οι δύο γονείς, τότε ανέρχεται στο 80%. Αλλά ρόλο παίζει και η θέση του γονιού απέναντι στο κάπνισμα, όπως να υπάρχουν κανόνες στο σπίτι, για παράδειγμα ότι δεν καπνίζουμε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ακούγονται οι φωνές των παιδιών και γι’ αυτό είπαμε στους μαθητές να μεταφέρουν στο σπίτι το μήνυμα της διακοπής του καπνίσματος ζητώντας να μπουν κανόνες».
Προβολή ταινίας 
Ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας κ. Θανάσης Νασίκας τόνισε πως προσκαλέσαμε την κ. Μπουσίου γνωρίζοντας τη μεγάλη της δραστηριότητα, γιατί το  ζήτημα του καπνίσματος στους εφήβους μας απασχολεί. Και ήταν πολύ ουσιαστικό αυτό που έγινε με τους μαθητές και το πρόγραμμα πρόληψης που ακολουθήθηκε. Μάλιστα μετά το Πάσχα θα προβάλλουμε και ταινία για το κάπνισμα, καθώς και ένα θεατρικό με τη μορφή βίντεο που έχει εκδώσει η ίδια η πνευμονολόγος.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το