Θ Plus

Βρέθηκε χαμένο σενάριο του Στάνλεϊ Κούμπρικ μετά από 60 χρόνια

Ένα σενάριο, του διάσημου σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αποκαλύφθηκε μετά από 60 χρόνια.
Το σενάριο, με τίτλο «Burning Secret», ανακαλύφθηκε από έναν καθηγητή κινηματογράφου, κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για ένα βιβλίο που αφορά το τελευταίο πρότζεκτ του αείμνηστου σκηνοθέτη.
Το «Burning Secret» απορρίφθηκε στα τέλη του 1950, εν μέσω υπαινιγμών ότι ήταν πολύ αμφιλεγόμενο για τους παραγωγούς των κινηματογραφικών στούντιο. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μπάνγκορ στην Ουαλία, Νέιθαν Έιμπραμς, δήλωσε ότι το νέο αυτό εύρημα είναι, όπως το χαρακτήρισε «φανταστικό».

Ο καθηγητής Έιμπραμς έκανε έρευνα πάνω στην τελευταία ταινία του Κιούμπρικ, «Μάτια Ερμητικά Κλειστά», όταν ανακάλυψε το χαμένο αυτό σενάριο.
«Ο γιος ενός συνεργάτη του Κιούμπρικ, ο οποίος επιθυμεί για την ώρα να παραμείνει ανώνυμος, μου έδειξε ένα αντίγραφο», είπε ο καθηγητής, ο οποίος είναι ο διευθυντής έρευνας στη σχολή Δημιουργικών Σπουδών και Μέσων Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο της βόρειας Ουαλίας.
«Είναι πολύ πιθανόν ότι ο συγκεκριμένος συνεργάτης επρόκειτο να δουλέψει πάνω σε αυτό το σενάριο για μία ταινία, εάν είχε πάρει το πράσινο φως», ανέφερε. Ο καθηγητής, που ειδικεύεται στην διατλαντική ιστορία, τον πολιτισμό και την πολιτική του εβραϊκού κινηματογράφου, ανέφερε ότι οι βιογραφίες και τα αρχεία για τον Κιούμπρικ κάνουν αναφορά στο συγκεκριμένο σενάριο.

«Αυτό που κανείς δεν ήξερε ήταν εάν πραγματικά είχε γραφτεί και το είχαν ολοκληρώσει. Και τώρα ξέρουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα και έχουμε ένα ολοκληρωμένο σενάριο», δήλωσε ο καθηγητής Έιμπραμς.
«Το να κάνει κανείς μία νέα ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ δύσκολο, παρόλο που το αρχείο του στο Λονδίνο έχει ανοίξει, το μεγαλύτερο μέρος αυτού ερμηνεύεται εκ νέου, ανακαλύπτοντας ένα έγγραφο εδώ ή εκεί», ανέφερε.
Το «Burning Secret» ήταν μια προσαρμογή ενός μυθιστορήματος του 1913 από τον αυστριακό συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, που γράφτηκε από τον Kubrick το 1956 με τον συγγραφέα Κόντερ Βιλινγκχαμ. Αναφέρεται στην ιστορία ενός ασφαλιστή που δημιουργεί μία φιλική σχέση με ένα 10χρονο αγόρι, ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει και να αποπλανήσει τη μητέρα του.

Ο καθηγητής Έιμπραμς είπε ότι το σενάριο παίρνει ένα πρωτότυπο βιεννέζικο εβραϊκό μυθιστόρημα και το μεταφέρει στη σύγχρονη Αμερική του Κιούμπρικ. «Θα μπορούσα να πω ότι αυτό που μπορούμε να δούμε είναι ότι δημιουργεί μία άμεση σχέση ανάμεσα σε αυτήν την ταινία και την “Λολίτα”, το “Μπάρι Λίντον”, την “Λάμψη” και κορυφώνεται με το “Μάτια Ερμητικά Κλειστά”», είπε ο καθηγητής.
«Στοιχεία αυτής την ταινίας, παρόλο που δεν κατάφερε να γυριστεί, υπάρχουν στις υπόλοιπες ταινίες του σκηνοθέτη. Μπορούμε να εντοπίσουμε τη σκέψη του για πάνω από 40 χρόνια», δήλωσε.

Πηγή: The TOC, Με πληροφορίες από BBC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το