Τοπικά

Βόλος: Καταδικασθέντες για πλημμελήματα ζητούν να προσφέρουν κοινωφελή εργασία

Δεκάδες ήταν και φέτος οι αιτήσεις παροχής κοινωφελούς εργασίας από καταδικασθέντες για πλημμελήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου. Αιτία η αδυναμία τους να καταβάλουν τα ποσά της μετατροπής των ποινών τους ή τα πρόστιμα. Η οικονομική κρίση έχει βάλει κι εδώ το χέρι της…

Την αίτηση συζητάει το Μονομελές ή το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ή αντίστοιχα το δικαστήριο που έχει εκδώσει τη δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκε ο αιτών την παροχή κοινωφελούς εργασίας, το οποίο και εκδίδει απόφαση, αν γίνεται αποδεκτή ή όχι.
Συνολικά φέτος μέχρι την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου είχαν γίνει δεκτές 41 αιτήσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, βάσει του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα για παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Αντίστοιχα το 2015 οι αιτήσεις που είχαν γίνει δεκτές, ήταν 34, δηλαδή κατά 7 λιγότερες. Η αύξηση δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.
Σύμφωνα με τον Νόμο, αν εκείνος που καταδικάστηκε, δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει το ποσό της μετατροπής μέσα στην προθεσμία που ορίζεται, το δικαστήριο μετατρέπει περαιτέρω τη χρηματική ποινή ή το πρόστιμο, εν όλω ή εν μέρει, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, εφόσον συμφωνεί ή το ζητεί εκείνος που καταδικάστηκε. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο ορίζει και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας, που κυμαίνονται από 100 έως 240 ώρες για ποινή ώς ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη και 481 έως 720 ώρες για ποινή από δύο έως τρία έτη, ενώ προσδιορίζει και προθεσμία όχι μεγαλύτερη από τρία έτη για την εκτέλεσή τους.
Η κοινωφελής εργασία παρέχεται χωρίς αμοιβή σε υπηρεσίες του κράτους, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα ή σε μη κερδοσκοπικά κοινωφελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή και άλλα, τα οποία ορίζονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τυχόν συναρμόδιων υπουργών. Μπορεί επίσης να αφορά και σε παροχή υπηρεσιών προς τον παθόντα, αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του. Την εκτέλεση της κοινωφελούς εργασίας επιβλέπει ο επιμελητής κοινωνικής αρωγής, εκτός αν το δικαστήριο διατάξει διαφορετικά.
Η μετατροπή σε κοινωφελή εργασία αποκλείεται στις περιπτώσεις καταδίκης για κακούργημα εμπορίας ναρκωτικών. Επίσης δεν προϋποθέτει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.
Σε Δήμους

Οι αιτούντες παροχής κοινωφελούς εργασίας επιλέγουν κυρίως να την προσφέρουν σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου 26 εγκρίθηκαν για εργασία στον Δήμο Βόλου, τρεις στον Δήμο Σκιάθου, δύο στον Δήμο Αλμυρού, δύο στον Δήμο Κορυδαλλού και από μία στον Δήμο Καλαμάτας, στον Δήμο Σκοπέλου, στον Δήμο Θηβών, στον Δήμο Περιστερίου, στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, στον Δήμο Ιλίου, στον Δήμο Τρικκαίων και στον Δήμο Πρέβεζας.
Αν η εργασία παρέχεται από εκείνον που καταδικάστηκε ελλιπώς ή πλημμελώς με δική του υπαιτιότητα, ο εισαγγελέας εκτέλεσης της ποινής μπορεί, αφού λάβει υπόψη τη συχνότητα και σοβαρότητα της παραβίασης των υποχρεώσεων από τον καταδικασθέντα, τον βαθμό της υπαιτιότητάς του και το τμήμα της ποινής που εκτίθηκε: α) προβεί σε προειδοποίηση εκείνου που καταδικάστηκε, β) παρατείνει την προθεσμία για την εκτέλεση της εργασίας μέχρι ένα επιπλέον έτος, γ) επιτρέψει την εκτέλεση της χρηματικής ποινής ή του προστίμου, που είχαν αρχικά επιβληθεί μετά τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής, αφού αφαιρέσει το ποσό που αναλογεί στην ήδη εκτελεσθείσα ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας, καθορίζοντας για κάθε τέσσερις ώρες εργασίας μία ημέρα, δ) αυξήσει ή περιορίσει τον αριθμό ωρών παροχής κοινωφελούς εργασίας μέσα στα όρια που αντιστοιχούν στη διάρκεια της στερητικής της ελευθερίας ποινής που επιβλήθηκε αρχικά, ε) διατάσσει την έκτιση στερητικής της ελευθερίας ποινής ενός έως τριών μηνών για ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας μέχρι 240 ωρών, δύο έως πέντε μηνών για ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας μεγαλύτερης των 240 και μέχρι 480 ωρών και τεσσάρων έως οκτώ μηνών για ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας μεγαλύτερης των 480 ωρών, στ) διατάσσει την έκτιση της στερητικής της ελευθερίας ποινής που είχε επιβληθεί πριν από τη μετατροπή.
Αν μετά τη μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ή πρόστιμο, επέρχεται ουσιώδης αλλαγή των όρων της προσωπικής και οικονομικής κατάστασης εκείνου που καταδικάστηκε, αυτός μπορεί να ζητήσει από το ίδιο δικαστήριο προθεσμία ή διεύρυνση της προθεσμίας καταβολής της χρηματικής ποινής, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη, ή τροποποίηση του ύψους της μετατροπής ή ακόμη μετατροπή της χρηματικής ποινής σε προσφορά κοινωφελούς εργασίας, στο μέτρο που ορίζει το δικαστήριο. Στην ίδια απόφαση ορίζονται και οι συνέπειες της μη εκπλήρωσης των παραπάνω υποχρεώσεων.
Η περιοριστική της ελευθερίας ποινή, που μετατράπηκε σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, διατηρεί τον χαρακτήρα της περιοριστικής της ελευθερίας ποινής και μετά τη μερική ή ολική απότιση της ποινής, στην οποία έχει μετατραπεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το