Τοπικά

Βολιώτισσα σε διεθνές φεστιβάλ για την «Ημέρα της Ευρώπης»

 

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Ευρώπης, όταν το 1950 εκείνη την ημέρα δημοσιεύθηκε η Διακήρυξη του Σούμαν όπου φαινόταν το όραμα για μία νέα, ισχυρή Ευρώπη βασισμένη στη συνεργασία και την αλληλεγγύη – αξίες που θα απέτρεπαν οποιονδήποτε πόλεμο ανάμεσα στις ήδη εξουθενωμένες χώρες της. Δημιουργήθηκε, λοιπόν η Ε.Ε. και σταδιακά εισχωρούσαν τα κράτη. To 1973 η Ιρλανδία έγινε το 7ο μέλος αυτής της Ένωσης μαζί με τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Την Κυριακή 7 Μαΐου, προκειμένου να εορταστούν τα 50 χρόνια από την είσοδο της Ιρλανδίας στην Ε.Ε., διοργανώθηκε στο υπέροχο Δημαρχείο του Cork ένα φεστιβάλ, στόχος του οποίου ήταν να δείξει αλλά και να υπενθυμίσει σε μεγάλους και μικρούς τις αξίες που προωθεί και σέβεται η Ε.Ε. Η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η πολυγλωσσία, η δικαιοσύνη, η πολυπολιτισμικότητα,η ισότητα, ο διάλογος, η κριτική σκέψη, αλλά και η χαρά παρέα με τη δημιουργικότητα «ζωντάνεψαν» μέσα από ευφάνταστες δραστηριότητες που ήταν για όλη την οικογένεια. Έτσι παιδιά και γονείς άκουσαν παραμύθια σε διαφορετικές γλώσσες, έκαναν μαριονέτες, ζωγράφισαν συνεργατικά, ραπάρανε και τραγούδησαν, δημιούργησαν smoothies, έπαιξαν κυνήγι θησαυρού οικογενειακά (κάθε οικογένεια έπαιξε φορώντας τη σημαία μιας χώρας της Ε.Ε.), έφτιαξαν τις δικές τους αναμνηστικές καρφίτσες, ρώτησαν εκπροσώπους χωρών της Ε.Ε. για τις χώρες τους και για 4 ώρες όλοι μαζί έγιναν μια παρέα.
Υπεύθυνη για το φεστιβάλ ήταν η δρ. Emmanuelle Schön-Quinlivan, λέκτορας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο University College Cork και με την Έδρα Jean Monnet στην Ενεργή Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια. Στόχος της, όπως είπε η ίδια, γι’ αυτό το φεστιβάλ ήταν να υπενθυμίσει στους ενήλικες τα οφέλη της συμμετοχής της Ιρλανδίας στην Ε.Ε αλλά και να διδάξει στους μικρούς τη σημασία του «η ισχύς εν τη ενώσει».
Προσκεκλημένη σε αυτό το φεστιβάλ ήταν και η κ. Γεωργία Μανέτα, εκπαιδευτικός Αγγλικών η οποία συντόνισε την πολυγλωσσική ανάγνωση των παραμυθιών, αλλά και δίδαξε και τραγούδησε με παιδιά ένα παιδικό τραγούδι σε τέσσερις γλώσσες. Η ίδια δήλωσε χαρούμενη που γονείς και παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για άλλους πολιτισμούς και γλώσσες και συμμετείχαν με μεγάλη χαρά στις δραστηριότητες, αλλά και στις συζητήσεις (επίσημες και μη).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το