Αθλητισμός

Βλέπουν θετικά την αναδιάρθρωση στον Ολυμπιακό Βόλου

Με θετικό μάτι είδαν στον Ολυμπιακό Βόλου το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της Φούτμπολ Λιγκ και τη συμμετοχή των ομάδων στη Σούπερ Λιγκ 2 με αυστηρά κριτήρια την σεζόν 2021-22. Ωστόσο, δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν πως το φετινό πρωτάθλημα μπορεί να μη διεξαχθεί.

Ήταν 14 Απριλίου του 2019 όταν ο Ολυμπιακός Βόλου έφερνε μία «γλυκιά» ισοπαλία χωρίς τέρματα με τον Γ.Σ. Αλμυρού στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Το αποτέλεσμα αυτό πιστοποιούσε την κατάκτηση του τίτλου της Γ’ Εθνικής και πανηγυρίστηκε από χιλιάδες φιλάθλους των «ερυθρολεύκων» που μάλιστα έκαναν και πορεία στο κέντρο της πόλης του Βόλου.
Ο Ολυμπιακός επέστρεφε στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και στην Φούτμπολ Λιγκ που ήταν η δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Και όμως μερικές εβδομάδες αργότερα τα πάντα ανατράπηκαν για τον ιστορικό σύλλογο που βίωσε την απόλυτη αδικία, όπως και οι πρωταθλητές των υπολοίπων ομίλων της Γ’ Εθνικής.
Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη αποφάσισε να κάνει αναδιάρθρωση των κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου «φυτεύοντας» μία κατηγορία ανάμεσα στην Σούπερ Λιγκ και τη Φούτμπολ Λιγκ. Ήταν η Σούπερ Λιγκ 2 στην οποία μετείχαν μόλις 12 ομάδες, ενώ στη Φούτμπολ Λιγκ τοποθετήθηκαν οι πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής μαζί με τις ομάδες που είχαν πέσει από τη… Φούτμπολ Λιγκ την προηγούμενη σεζόν.
Με αυτόν τον τρόπο ο Ολυμπιακός Βόλου έγινε μεν ΠΑΕ, αλλά αντί να παίξει στην δεύτερη κατηγορία, τοποθετήθηκε στην τρίτη. Ό,τι κέρδισε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, του το πήρε η αναδιάρθρωση Βασιλειάδη, που όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο την χαρακτήρισαν ως αναδιάρθρωση-έκτρωμα που σε καμία περίπτωση δεν πέτυχε το στόχο της.
Στην περσινή Φούτμπολ Λιγκ ο Ολυμπιακός δεν πέτυχε τον αγωνιστικό του στόχο. Έτσι, στο σημείο της διακοπής του πρωταθλήματος η ομάδα ήταν στην 8η θέση. Βέβαια, αυτή λίγο έλειψε να αποδειχθεί προνομιούχος όταν η ΕΠΟ αποφάσισε να συμμετάσχουν στη Σούπερ Λιγκ 2 18 ομάδες, ανεβάζοντας τους οκτώ πρώτους της Φούτμπολ Λιγκ. Όμως η προσφυγή των Χανίων στο Διαιτητικό Δικαστήριο ανέτρεψε τα δεδομένα.
Το περασμένο καλοκαίρι μπορούσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να έδινε τη λύση και να αποκαθιστούσε τις ομάδες που αδικήθηκαν με μία νέα αναδιάρθρωση. Πιέσεις υπήρξαν πολλές και στις ομάδες δημιουργήθηκαν ελπίδες μετά και τις αισιόδοξες δηλώσεις που έκαναν διάφοροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Δυστυχώς, όμως, οι δηλώσεις αυτές δεν είχαν το παραμικρό αντίκρισμα. Έγιναν απλά για να… γίνουν. Ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προτίμησε να «νίψει τα χείρας του» και να μην επέμβει, διατηρώντας τις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες.
Τουλάχιστον η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μία δεύτερη ευκαιρία να επαναφέρει την τάξη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στα… σπάργανα. Αυτό παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον κ. Αυγενάκη και προβλέπει κατάργηση της Φούτμπολ Λιγκ. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα μείνουν μόνο δύο κατηγορίες όπου τα κριτήρια συμμετοχής θα είναι αυστηρά (π.χ. μετοχικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ, κατάθεση εγγυητικής ύψους 100.000 ευρώ).
Στον Ολυμπιακό Βόλου είδαν με θετικό μάτι αυτή την εξέλιξη, καθώς από τη σεζόν 2021-22 η ομάδα θα παίξει εκεί που έπρεπε να βρίσκεται από πέρυσι, δηλαδή στην δεύτερη κατηγορία. Θεωρούν πως η αδικία που υπέστησαν θα αποκατασταθεί, ενώ όσον αφορά τα κριτήρια συμμετοχής είναι απόλυτα σύμφωνοι ότι πρέπει να είναι αυστηρά ώστε στη νέα Σούπερ Λιγκ 2 να παίξουν μόνο όσες ομάδες αντέχουν, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να διαλυθούν στα μέσα της περιόδου.
Από εκεί και πέρα, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν θορυβηθεί με το γεγονός ότι ούτε προχθές πάρθηκε απόφαση για επιστροφή στις ομαδικές προπονήσεις. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται πως η αναδιάρθρωση είναι το «επιχρυσωμένο χάπι» για να μην διεξαχθεί το φετινό πρωτάθλημα.
Έστω και χωρίς πλέι οφ και πλέι άουτ (μια και οι ημερομηνίες δεν «βγαίνουν») η φετινή Φούτμπολ Λιγκ πρέπει να διεξαχθεί για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, τα προπονητικά επιτελεία και τους υπαλλήλους των ομάδων διότι ζουν τις οικογένειές τους από το ποδόσφαιρο, καθώς και για χιλιάδες φιλάθλους που αγαπούν τους 20 συλλόγους.
Επιπλέον, το πρωτάθλημα πρέπει να διεξαχθεί για να προκύψουν και οι ομάδες που αγωνιστικά θα υποβιβαστούν. Δεν θα είναι δηλαδή άνευ αντικειμένου…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το