Τοπικά

Φιλοσοφία ανακύκλωσης στην Αλόννησο για ελαστικά, δίχτυα και εγκαταλειμμένα Ι.Χ.

Στην Αλόννησο τίποτα δεν πάει χαμένο. Αυτό φαίνεται από τα παράλληλα προγράμματα ανακύκλωσης, που «τρέχουν» στο νησί. Ένα νησί πράσινο, που έχει αναδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, για την πολιτική που εφαρμόζει στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο Δήμος Αλοννήσου επεκτείνει συνεχώς τις δράσεις του, ενώ υποβάλλει αιτήσεις και για νέα προγράμματα, που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την οικολογική συνείδηση και ταυτόχρονα το πράσινο αποτύπωμα. Για τις δράσεις ανακύκλωσης που υπάρχουν ή προγραμματίζονται στο νησί, μίλησαν στη «Θ» ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης Καθαριότητας και Διαχείρισης Απορριμμάτων Χρήστος Φλωρούς και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Δημήτρης Σκιάνης.

Ανακυκλώθηκαν 3.000 ελαστικά
Στην Αλόννησο έγινε πράξη η ανακύκλωση των ελαστικών. Ο κ. Φλωρούς σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες συνεργείων βουλκανιζατέρ στο νησί συγκέντρωσαν τα λάστιχα σε έναν χώρο, ενώ εντόπισαν και λάστιχα, που είχαν πετάξει ασυνείδητοι πολίτες, σε χώρους που δεν επιτρεπόταν. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 3.000 λάστιχα οχημάτων και δόθηκαν για ανακύκλωση. Η δράση έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δύο φορές. Στο νησί υπάρχει και ειδικός κάδος για απορρίμματα από γυαλί, με τους δημότες να έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια. Εκτός όμως από τα ελαστικά, ο δήμος προχώρησε το τελευταίο διάστημα και στην περισυλλογή περίπου 150 εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων. Όπως σημείωσε ο κ. Φλωρούς στα Ι.Χ. είχε κολληθεί αυτοκόλλητο, με το οποίο ενημερώνονταν οι ιδιοκτήτες, πως αν δεν απομακρυνθεί το Ι.Χ. σε 40 ημέρες, θα το περισυλλέξει ο Δήμος. «Τα περισσότερα δεν είχαν πινακίδες. Άλλα ήταν παρατημένα σε δρόμους, κοντά σε παραπήγματα ή σε συνεργεία», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος. Σημείωσε ακόμη ότι οι κάτοικοι και Δήμος φροντίζουν και για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Οποιοσδήποτε αφήνει στον δρόμο ή στους κάδους ανακύκλωσης ηλεκτρική συσκευή, αυτή παραλαμβάνεται από φορτηγάκι του Δήμου και μεταφέρεται σε χώρο του ΧΥΤΑ. Εκεί οι ηλεκτρικές συσκευές εναποθέτονται σε ειδικό κοντέινερ και όταν γεμίσει, εταιρεία τις παραλαμβάνει, τοποθετώντας στον χώρο ένα άδειο. Ανακύκλωση εφαρμόζεται επίσης και για τους λαμπτήρες φωτισμού, όπου εκτός από τους παλιούς που αντικαθίστανται στους στύλους της ΔΕΗ, έχουν τοποθετηθεί και ειδικοί κάδοι για τους πολίτες στο δημαρχείο, στα σχολεία και σε καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών. Ανάλογοι κάδοι υπάρχουν και για ανακύκλωση μπαταριών.

Ανακύκλωση διχτυών από ψαράδες
Πρωτοποριακό είναι όμως το πρόγραμμα ανακύκλωσης διχτυών, που θα λειτουργήσει στο νησί. Ουσιαστικά πρόκειται για την αποκομιδή και την επαναχρησιμοποίησή τους και στο λιμάνι θα υπάρξει ειδικός χώρος, που θα γίνεται εναπόθεση παλιών διχτυών. Το γεγονός αυτό αποκτά σημασία, δεδομένου ότι ο Δήμος Αλοννήσου θα είναι ο πρώτος στις Σποράδες, που θα συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα αυτό, το οποίο πλέον έχει προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον διεθνών και εθνικών φορέων. Οι ψαράδες του νησιού έχουν ήδη ειδοποιηθεί, να μην πετούν τα δίχτυα, να τα συγκεντρώνουν σε έναν χώρο. Ταυτόχρονα, ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασίες για την ταχύτερη μεταφορά των απορριμμάτων από τους μπλε κάδους σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην ηπειρωτική χώρα. Στόχος του Δήμου, όπως επισήμανε ο κ. Σκιάνης είναι και η δημιουργία Πράσινου Σημείου στο νησί, προκειμένου να γίνεται συντονισμένη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ προωθείται η ανάπτυξη του συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων για την παραγωγή κομπόστ. Το ενδιαφέρον όμως για νέα προγράμματα δεν σταματά, με τον Δήμο να υποβάλει σχετικές αιτήσεις για να χρηματοδοτήσει νέα project. Ένα εξ αυτών είναι το πρόγραμμα Life, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Σκιάνης, έχει επικεντρωθεί σε δράσεις για την κυκλική οικονομία. «Ο Δήμος Αλοννήσου είναι ένας από τους οχτώ, που έχουν επιλεγεί για να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα και θα αποτελέσουν το παράδειγμα για την υπόλοιπη Ελλάδα σε μεταγενέστερη φάση». Αίτηση χρηματοδότησης 520.000 ευρώ υπέβαλε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα GreenDeal για την κυκλική οικονομία και τον τουρισμό, ενώ βρίσκεται σε φάση διερεύνησης για την τοποθέτηση ειδικού κάδου, που θα ανακυκλώνει το νερό και θα «παγιδεύει» τα σκουπίδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το