Πολιτισμός

Βιβλία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής

Επιμέλεια Χαριτίνη Μαλισσόβα

Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που οι Έλληνες αναγνώστες αναζητούσαν σε μεταφρασμένα βιβλία αυτοβοήθειας λύσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα και προβλήματα που τους απασχολούσαν.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική παρουσία Ελλήνων ειδικών που κατέχουν σε υψηλό επίπεδο το αντικείμενό τους και μοιράζονται μέσω των εκδόσεων αξιόλογες προτάσεις.
Γνωρίζοντας, δε, και ζώντας την ελληνική πραγματικότητα έχουν το πλεονέκτημα να είναι πραγματικά συμβατές, ουσιαστικές κι εφαρμόσιμες οι λύσεις που προτείνουν.
Οι εκδόσεις Αρμός έχουν συμβάλλει σημαντικά στην έκδοση ανάλογων, αξιόλογων βιβλίων. Τέσσερα βιβλία της πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής προτείνονται στη σημερινή στήλη. Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς θέτουμε στόχους για αλλαγές και βελτιώσεις. Τα συγκεκριμένα βιβλία αποτελούν μια καλή πρόταση για ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Ιάκωβος Μαρτίδης,
Ο καφές, η γέφυρα
και ο Μαντέλα (Ιστορίες
ευθύνης και ανευθυνότητας
σε έναν κόσμο που αλλάζει),
Αρμός
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνιούμε με την ιδέα και μόνο του θανάτου.
Τα κρίσιμα όμως ερωτήματα είναι άλλα:
-Αν ζούμε και πώς ζούμε!
-Υπάρχει μεράκι και αγάπη σε αυτά που κάνουμε;
-Νιώθουμε ευγνώμονες για όλα τα δώρα που μας δόθηκαν ή τα θεωρούμε δεδομένα και τα προσπερνάμε;
-Χαιρόμαστε αυτά που έχουμε ή γκρινιάζουμε για όλα αυτά που θα θέλαμε να έχουμε;
-Αναλαμβάνουμε την ευθύνη ή την προβάλλουμε στους άλλους;
-Πόση αλήθεια έχει η ζωή μας;
-Πόση ελευθερία αντέχουμε;
Όταν κατανοήσουμε ότι η υπευθυνότητα και η ελευθερία είναι έννοιες αλληλένδετες, όταν αρχίσουμε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες, που συνήθως υπάρχουν ακόμα και στις δυσκολίες, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο και κατανοήσουμε ότι ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον, τότε ναι, υπάρχει ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.
Με το βιβλίο αυτό ο αναγνώστης συνειδητοποιεί τις ανεκμετάλλευτες εκπληκτικές δυνατότητες που έχουμε όλοι μας και κατανοεί ότι η αλλαγή στάσης ζωής είναι το κλειδί που μπορεί να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας, ώστε να ζήσουμε μια ζωή με ποιοτικές εμπειρίες και συν-κινήσεις…

Κυριάκος Βλασσόπουλος,
Μαζί δεν κάνουμε
και χώρια δεν μπορούμε,
Ιστορίες οικογενειακών
τραυμάτων και επανορθώσεων,
Αρμός
Τι είναι αυτό που ωθεί τα ανθρώπινα όντα να κυνηγούν πάντα το όνειρο ενός παραδείσου, αλλά συχνά να καταλήγουν να βιώνουν αδιέξοδα και συγκρούσεις απελπιστικά ματαιωτικές;
Τι κάνει ανθρώπους με τις καλύτερες προθέσεις να προσπαθούν να συνδεθούν και να συνυπάρξουν, και αντί αυτού να καταλήγουν να αποκαρδιώνονται, να μάχονται -λυσσαλέα, κάποιες φορές – επαναλαμβάνοντας συχνά, με μικρές παραλλαγές, το ίδιο έργο;
Γιατί μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε;
Όλα όσα πράττουμε κάτι «λένε», κάποιο λόγο αρθρώνουν, κάτι που αλλιώς δεν μπόρεσε, ενδεχομένως, να «μιληθεί». Βία και καταστροφικότητα, ρητή και υπόρρητη, υπάρχει και στην καθημερινότητά μας, και στις στενές μας σχέσεις, ίσως κατά κύριο λόγο σε αυτές… Υπάρχουν και άλλα πράγματα, όμως άλλες πιθανές διαδρομές -δημιουργικότητας, αγάπης, συντροφικότητας – και είναι η δυνατότητά μας να εμπεριέχουμε και να κατανοούμε τις ασυνείδητες συγκρούσεις και αντινομίες μας, και αυτές ακόμα τις καταστροφικές μας ροπές, που καθιστούν αυτές τις άλλες διαδρομές δυνατές. Η ζωή μας ξεκινάει απέναντι σε ένα βλέμμα, αλλιώς δεν ξεκινάει.

Φένια Τσανάκα,
Ανακαινίζω τη ζωή μου
(με αρχιτέκτονα
τον Αριστοτέλη),
Αρμός
Το βιβλίο αυτό είναι η βιωματική πορεία ανακάλυψης της αριστοτελικής φιλοσοφίας και πώς αυτή μπορεί να μας αλλάξει. Να αλλάξει πώς νιώθουμε, τον τρόπο που βλέπουμε τις καταστάσεις, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εντέλει τον τρόπο που πράττουμε.
Με απλά λόγια πώς μπορούμε να ανακαινίσουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τις καταστάσεις που μας δυσαρεστούν προκειμένου να αποκτήσουμε μόνιμη όρεξη για ζωή.
Σαν αρχιτέκτων, εξηγεί η Φένια Τσανάκα, συνειδητοποίησα ότι στο ίδιο οικόπεδο, με τους ίδιους νόμους, ανάλογα με ποιον αρχιτέκτονα θα επιλέξουμε, θα χτίσουμε ένα τελείως διαφορετικό σπίτι. Το ίδιο ισχύει και στη ζωή μας. Ο ίδιος άνθρωπος, στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον, ανάλογα με ποια φιλοσοφία θα επιλέξει, θα ζήσει μια διαφορετική ζωή. Γεννήθηκε λοιπόν το ερώτημα: «Ποια φιλοσοφία να επιλέξουμε για να ζήσουμε μια καλή ζωή;». Στην αναζήτηση αυτή στάθηκα στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, η οποία ξεκινάει από την απλή θεώρηση ότι «η ζωή μας είναι οι πράξεις μας» και απαντάει σε απλά και καθημερινά ερωτήματα που όλοι έχουμε:
-Πώς να χειριζόμαστε τον θυμό μας;
-Τι σημαίνει αγάπη;
-Πώς να διαμορφώσουμε ανθρώπινες σχέσεις χωρίς εντάσεις και τσακωμούς;
-Πώς να νικήσουμε τους φόβους μας;
-Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες;
-Γιατί πράττουμε συχνά ενάντια σ’ αυτό που θέλουμε;
-Μήπως οι εμπειρίες διαμορφώνουν τη σκέψη μας;
-Πώς οι επιλογές μας θα είναι καλές;
…και πολλά ακόμη ερωτήματα.

Νικήτας Ε. Πολεμικός,
Άννα Πολεμικού,
Ψυχολογία του Στρες-
Λειτουργίες και τρόποι
διαχείρισης,
Αρμός
Καθημερινά καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες, χωρίς επιτυχία, να αποβάλουμε το στρες από τη ζωή μας. Τι ακριβώς είναι αυτό που μας στρεσάρει τόσο πολύ; Τι είναι το στρες; Ποια είναι τα συμπτώματά του; Πώς αντιμετωπίζονται; Το βιβλίο αυτό εισάγει τους αναγνώστες στη συναρπαστική Επιστήμη του Στρες:
-Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις κρυφές επιδράσεις του στρες στο μυαλό και στο σώμα;
-Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στρες στην υγεία;
-Ποια είναι η σχέση του στρες με τα αυτοάνοσα νοσήματα;
-Υπάρχει καλό και κακό στρες;
-Τι μπορούμε να μάθουμε για τη διαχείριση του στρες από τους αθλητές των ακραίων σπορ;
-Η Ψυχολογία του Στρες ανατρέχει βαθιά στις ρίζες του στρες και ρίχνει φως στους μηχανισμούς του. Παράλληλα, βοηθά τους αναγνώστες να προσεγγίσουν το στρες αποτελεσματικά και να βελτιώσουν τους τρόπους διαχείρισής του. Παρέχει χρήσιμες συμβουλές, εύκολες πρακτικές εφαρμογές και προσφέρει ανεξάντλητες δυνατότητες για αποφόρτιση, έκφραση, ψυχική ευφορία και ανάκτηση μιας ζωής με πληρότητα και ευψυχία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το