Αθλητισμός

Βάρος στην παραγωγή ταλέντων ρίχνει η ΠΑΕ Βόλος

Ο Βόλος έχει καταφέρει να βάλει τα… γυαλιά σε πολλές ομάδες της Σούπερ Λιγκ για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Από την πρώτη χρονιά στη μεγάλη κατηγορία οι «κυανέρυθροι» φρόντισαν να δημιουργήσουν μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα, με πετυχημένη παρουσία, με αποκορύφωμα τη φετινή συμμετοχή στα πλέι οφ.

Στην ομάδα του Βόλου υπάρχουν άνθρωποι, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο της ΠΑΕ Αχιλλέα Μπέο, που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία της δημιουργίας αξιόλογων ομάδων. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός πως για τους ποδοσφαιριστές που έρχονται στην ομάδα δεν χρειάζεται η διοίκηση της ΠΑΕ να ξοδέψει μια περιουσία για να τους αποκτήσει. Γνωρίζει την αγορά και που θα πρέπει να… χτυπήσει, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις των Τάσου Δουβίκα, Τομ Φαν Βέερτ και Πάολο Φερνάντες, οι οποίοι έφεραν σημαντικά ποσά στα ταμεία της ΠΑΕ από την πώλησή τους. Ο πρώτος πήγε το καλοκαίρι του 2021 στην Ουτρέχτη, ενώ οι άλλοι δύο μεταγράφηκαν στη διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώθηκε στην ΑΕΚ. Σ’ αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τον Σίμο Μήτογλου, ο οποίος πήρε μεταγραφή στην «Ένωση» έχοντας παίξει, επί της ουσία μία χρονιά στον Βόλο, προερχόμενος από τον Αγροτικό Αστέρα.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως ο Δουβίκας συνεχίζει να εξελίσσεται, ως ποδοσφαιριστής, αφού πρώτα ο Βόλος του έδωσε την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του.

Ο Έλληνας άσος, αναδείχθηκε φέτος πρώτος σκόρερ στην Α’ κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος. Στην τελευταία αγωνιστική η Ουτρέχτη νίκησε με 3-2 την Έμεν, με τον Δουβίκα να σημειώνει ένα τέρμα, που ήταν το 19ο στο φετινό πρωτάθλημα, σε 32 παιχνίδια (σε δύο ματς σημείωσε χατ τρικ).

Ο 23χρονος διεθνής επιθετικός θα μοιραστεί το βραβείο του πρώτου σκόρερ με τον νεαρό “αστέρα” της Αϊντχόφεν, Τσάβι Σίμονς, ο οποίος πέτυχε δύο τέρματα την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Άλκμααρ, μεταξύ των οποίων και το έσχατο της σεζόν, στο 98′, με το οποίο «έπιασε» τον Δουβίκα στην κορυφή των σκόρερ.

Στον Βόλο γνωρίζουν, πλέον, πολύ καλά ότι το μέλλον είναι στην Ακαδημία και εκεί γίνεται μεγάλη επένδυση τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο, ότι χρόνο με το χρόνο τα τμήματα υποδομής του συλλόγου εξελίσσονται, με τη διοίκηση να περιμένει τα επόμενα χρόνια να βγουν παίκτες μέσα από την δική της παραγωγική διαδικασία.

Ο Αχιλλέας Μπέος είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες, πως δεν θα «επιτρέψει» στους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές από τη Μαγνησία να φύγουν για τις μεγάλες ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Θα φροντίσει να ενταχθούν στην Ακαδημία του Βόλου, η οποία λειτουργεί στα πρότυπα των «μεγάλων», όσο βέβαια αυτό μπορεί να είναι εφικτό.

Ο 19χρονος Δημήτρης Μεταξάς, μπορεί να μην είναι γέννημα-θρέμμα της Ακαδημίας του Βόλου, ωστόσο, τα… λαγωνικά της ομάδας τον εντόπισαν στην Εύβοια, τον έφεραν στην ομάδα για να δοκιμαστεί, εντάχθηκε άμεσα στην πρώτη ομάδα και πλέον αποτελεί έναν παίκτη, από τον οποίο ο Βόλος μπορεί να βάλει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στο ταμείο του, σε ενδεχόμενη πώληση. Για τον Μεταξά, όπως έχουμε τονίσει, ενδιαφέρον δείχνει η ΑΕΚ για να τον αποκτήσει. Θα είναι σίγουρα ένα από τα ονόματα που θα «παίξουν» στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο.
Το πλάνο που διέπει όλο αυτό το σύστημα της λειτουργίας της Ακαδημίας του Βόλου, είναι να προετοιμάσει ποδοσφαιριστές οι οποίοι να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο επίπεδο εκείνων της πρώτης ομάδας.
Η δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια άρχισε να φαίνεται και σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Η Κ17 ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος καθώς απέκλεισε τον Αστέρα Τρίπολης και έφτασε στον τελικό των μπαράζ και έχασε στις λεπτομέρειες (2-1) από την ΑΕΚ, μια θέση στο φάιναλ φορ που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Πανθεσσαλικό στάδιο.

Τα βήματα που γίνονται είναι σταθερά και στοχευμένα. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο σε κάθε ηλικιακό γκρουπ, με ιδέες οι οποίες έχουν παρθεί από τις επαφές και τη συνεργασία με τους κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους σε επίπεδο ακαδημιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων της ΠΑΕ, ο νομός μπορεί να τροφοδοτήσει τα ηλικιακά γκρουπ με οκτώ έως δώδεκα παιδιά ανά έτος. Αυτό σημαίνει αφενός ότι πρέπει τα ταλέντα να εντοπίζονται νωρίς, αφετέρου ότι το σκάουτινγκ πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους νομούς, έστω γειτονικούς.

Με δεδομένο ότι μόνο στη φετινή σεζόν πήραν συμμετοχή στην πρώτη ομάδα έξι παίκτες κάτω των 21 ετών, η βολιώτικη ΠΑΕ δείχνει να έχει συλλάβει απόλυτα την λογική που διέπει πλέον το παγκόσμιο ποδόσφαιρο για τις μικρές και μεσαίες ομάδες: Ανάδειξη, εξέλιξη, πώληση.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το