Τοπικά

Τριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αναπληρωτών στα σχολεία

Τριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα δημόσια σχολεία για να καλύψουν τα κενά. Τα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι και το 2010 οι αναπληρωτές αποτελούσαν το 8% του συνολικού διδακτικού προσωπικού, ενώ πλέον το αντίστοιχο ποσοστό έχει αυξηθεί στο 25%.
Τη φετινή σχολική χρονιά οι αναπληρωτές που εργάστηκαν πανελλαδικά στα δημόσια σχολεία, άγγιξαν τους 50.000, αριθμός ίσως ρεκόρ, που δείχνει και την εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Η απουσία μόνιμων διορισμών τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης έστρεψε το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων στην κάλυψη των διδακτικών κενών με τους αναπληρωτές. Παλιότερα οι αναπληρωτές ανέρχονταν στους 20.000-30.000, αλλά πλέον έφτασαν στους 50.000 και μάλιστα υψηλός αναμένεται να είναι ο αριθμός των αναπληρωτών και την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τη σχολική χρονιά 2021-2022 έχουν δεσμευτεί από την κυβέρνηση 870.000.000 ευρώ για την πρόσληψη 45.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πανελλαδικά που επιδιώκουν να εργαστούν στη δημόσια εκπαίδευση, υπολογίζονται σε πάνω από 100.000 άτομα. Από αυτούς 40.000-50.000 καταφέρνουν και εργάζονται ως αναπληρωτές από τρεις μέχρι και εννιά μήνες.
Στη Μαγνησία κάθε χρόνο προσλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια 300-400 αναπληρωτές.

Και βέβαια οι εκπαιδευτικοί αυτοί βιώνουν τη δική τους αγωνία, γιατί πρώτον, κάθε χρόνο βρίσκονται και σε διαφορετικό σχολείο άλλης περιοχής, αφού δεν έχουν μόνιμη θέση. Επίσης προσλαμβάνονται τον Σεπτέμβριο ή και λίγο αργότερα και τον Ιούνιο απολύονται, δηλαδή λήγει η σύμβασή τους και μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Μάλιστα αυτή την περίοδο οι αναπληρωτές καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να λάβουν για το επόμενο διάστημα το ταμείο ανεργίας.
Και μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει φέτος σε 11.700 μόνιμους διορισμούς στη γενική αγωγή, είναι, όμως βέβαιο ότι και του χρόνου θα χρειαστούν χιλιάδες αναπληρωτές για να στελεχώσουν στα σχολεία και να προσφέρουν γνώση. Μάλιστα ένα σημαντικό ποσοστό των αναπληρωτών διαθέτει και μεταπτυχιακούς τίτλους.
Επίσης υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που για 10-15 χρόνια εργάζονται με αυτές τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και κάθε χρόνο είναι με μια βαλίτσα στο χέρι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «από το 2010 και μετά έχουν αποχωρήσει από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση περίπου 50.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν. Μέχρι το 2010 οι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στη δημόσια εκπαίδευση, αποτελούσαν το 8%. Τη φετινή σχολική χρονιά είδαμε οι αναπληρωτές να καλύπτουν το 25% του συνολικού διδακτικού προσωπικού. Είχαμε συνεπώς έναν τριπλασιασμό τους. Οι λόγοι που είδαμε αυτόν τον τριπλασιασμό σε αναπληρωτές, είναι ποικίλοι. Πρώτον, για δέκα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης δεν πραγματοποιήθηκαν μόνιμοι διορισμοί. Δεύτερον, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, προσπαθούν να αξιοποιήσουν προγράμματα ΕΣΠΑ και να μη χρηματοδοτούν το δημόσιο σχολείο από εθνικούς πόρους. Έτσι, λοιπόν καταφεύγουν στις προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών, οι οποίοι αμείβονται από ευρωπαϊκά κονδύλια».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «φέτος αποχώρησαν με σύνταξη 8.000 εκπαιδευτικοί, ενώ κουβαλάμε και το έλλειμμα στις αποχωρήσεις-προσλήψεις εκπαιδευτικών των προηγούμενων χρόνων. Τα σχολεία λειτουργούν παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, γιατί καταργήθηκαν διάφορες θέσεις σε δομές, όπως ήταν και ο υπεύθυνος δάσκαλος του ολοήμερου σχολείου. Παράλληλα υπάρχει και το δημογραφικό ζήτημα. Κάθε χρόνο χάνεται μια εξαθέσια σχολική μονάδα στη Μαγνησία».
Και κατέληξε λέγοντας πως τους μόνιμους διορισμούς που αναμένονται για φέτος, οι ανάγκες για προσλήψεις αναπληρωτών θα παραμένουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το