Τοπικά

Τράπεζα αίματος για σκύλους στον Βόλο – Μεγάλη η ανταπόκριση από ιδιοκτήτες κατοικιδίων

Η πρώτη τράπεζα αίματος για σκύλους στη Θεσσαλία είναι γεγονός και δημιουργήθηκε στην Κτηνιατρική Βόλου – Volos Veterinary. Πρόκειται για την τέταρτη πανελλαδικά, καθώς υπάρχουν άλλες δύο τράπεζες αίματος για σκύλους σε ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα και μία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για την πρωτοβουλία, τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται ως προς τους αιμοδότες σκύλους μίλησε στη «Θ» o κτηνίατρος Φιλήμων Διαμαντής.
«Έχουμε πολλά επείγοντα περιστατικά, τα οποία για να μπορέσουμε να χειρουργηθούν ή να ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους χρειάζονταν αίμα, και δεν υπήρχε για να γίνουν άμεσα οι μεταγγίσεις σε αυτά τα ζώα. Μπαίναμε στη διαδικασία να ψάξουμε τη στιγμή του περιστατικού κάποιον δότη, έτσι ώστε να πάρουμε το αίμα και να το μεταγγίσουμε στον ασθενή. Στην πράξη είναι πολύ δυσλειτουργικό, γιατί σε πολλές των περιπτώσεων χάνουμε χρόνο, καθώς μπορεί να μη βρίσκεται εκείνη τη στιγμή κάποιος διαθέσιμος δότης ή γιατί η διαδικασία παίρνει αρκετό χρόνο» δήλωσε.

Με τον καινούργιο εξοπλισμό που διαθέτει η Κτηνιατρική Βόλου – Volos Veterinary, υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης και συντήρησης αίματος και δημιουργία μίας τράπεζας αίματος για σκύλους.
Οι ιδιοκτήτες σκύλων που θέλουν να προσφέρουν αίμα μπορούν να τηλεφωνούν στο 24210 57811 για να κλείσουν ραντεβού και να μπει ο σκύλος τους στη λίστα των αιμοδοτών.
«Οι ιδιοκτήτες μπορούν να φέρουν τους σκύλους τους, να δώσουν αίμα χωρίς βιασύνη και χωρίς άγχος, αυτό αποθηκεύεται και μόλις υπάρξει ανάγκη εμείς το μεταγγίζουμε» σημείωσε ο κ. Διαμαντής.
Ένας σκύλος μπορεί να γίνει αιμοδότης έως και τέσσερις φορές τον χρόνο. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται είναι η ηλικία του σκύλου, που πρέπει να είναι από 12 μηνών έως 8 χρονών, να ζυγίζει πάνω από 25 κιλά, να είναι αποπαρασιτωμένος, εμβολιασμένος, να είναι υγιής και να μη βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή.
Όσο για την αναπλήρωση του αίματος, που μπορεί να προσφέρει ένας σκύλος, αυτή γίνεται άμεσα με τη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών. «Είναι μια ανώδυνη διαδικασία για τους σκύλους και σώζει ζωές» τόνισε. Η αιμοδοσία γίνεται σε μόλις λίγα λεπτά.

Η τράπεζα αίματος που δημιουργήθηκε στην Κτηνιατρική Βόλου είναι η μόνη στη Θεσσαλία και θα μπορεί να καλύψει ανάγκες που τυχόν προκύψουν και εκτός Βόλου. «Έχουμε κοινοποιήσει τη λειτουργία της τράπεζας σε όλους τους συναδέλφους της Θεσσαλίας. Έχουμε εξοπλισμό μεταφοράς από πόλη σε πόλη, αλλά το ιδανικό θα ήταν να μπορούν οι ιδιοκτήτες να έρχονται αυτοί να παραλαμβάνουν το αίμα για να μην υπάρχει καθυστέρηση στη μετακίνηση» εξήγησε ο κ. Διαμαντής.
Η δημιουργία της τράπεζας αίματος είναι πρόσφατη και κοινοποιήθηκε από την Κτηνιατρική Βόλου την Τρίτη. Ωστόσο, η ανταπόκριση των ιδιοκτητών σκύλων είναι ήδη μεγάλη καθώς χθες Τετάρτη στη λίστα με τους ήδη υπάρχοντες αιμοδότες προστέθηκαν άλλοι επτά. «Υπάρχει ανταπόκριση και ευελπιστούμε για ακόμη μεγαλύτερη τις επόμενες ημέρες. Στόχος μας είναι να έχουμε μόνιμα τέσσερις με πέντε φιάλες αίματος μηνιαία έτσι ώστε να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες και των συναδέλφων στην περιοχή μας» υπογράμμισε ο κ. Διαμαντής.

Το αίμα μπορεί να συντηρηθεί, αναλόγως τις συνθήκες και τον τύπο του αίματος, από τρεις έως έξι εβδομάδες. Συνήθως όμως οι φιάλες που έχουν συγκεντρωθεί καταναλώνονται τις πρώτες 10 ημέρες για επείγοντα περιστατικά όπως σκυλάκια «θύματα» τροχαίων ή ογκολογικά περιστατικά. Η Κτηνιατρική Βόλου διαθέτει και τον εξοπλισμό για την ταυτοποίηση της ομάδας αίματος.
Σύντομα η Κτηνιατρική Βόλου θα διαθέτει τον εξοπλισμό για τη συντήρηση και αίματος από γάτες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το