Πολιτισμός

Το βιβλίο «Αγωνίστριες του 1821» παρουσιάζεται αύριο Τρίτη 8 Ιουνίου στην αυλή του κτηρίου Σπίρερ

Το βιβλίο τους με τίτλο «Αγωνίστριες του 1821» παρουσιάζουν στο Βόλο η Έλενα Νταβλαμάνου και Αθανασία Ελευθερούλη, αύριο Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 στις 8.30 το βράδυ, στην αυλή του κτηρίου Σπίρερ (Μικρασιατών 81) στο πλαίσιο ανοικτών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Η παρουσίαση θα γίνει από τις δύο συγγραφείς που στη συνέχεια θα συνομιλήσουν με το κοινό για το βιβλίο τους, που αφορά στη ζωή και τη δράση των γυναικών που αναδείχθηκαν ηρωίδες για την αυτοθυσία και τη συμμετοχή τους στον αγώνα κατά του τουρκικού ζυγού. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Το βιβλίο «Αγωνίστριες του 1821», των εκδόσεων Γράφημα, αποτελεί τον πρώτο της Τριλογίας με γενικό τίτλο «Ηρωικά πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας». Θα ακολουθήσουν οι τόμοι αφιερωμένοι στους «Φιλέλληνες» και τους «Ήρωες του 1821». Πρόκειται για συγγραφικό πόνημα αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης δυο εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο Ελληνογαλλικό Σχολείο Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», της Έλενας Νταβλαμάνου και της Αθανασίας Ελευθερούλη και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, χωρίς να αποκλείονται οι ενήλικοι αναγνώστες, που θα διεισδύσουν σε άγνωστες ηρωικές στιγμές γυναικών που πάλεψαν για την ελευθερία της πατρίδας τους. Είκοσι μία (21) ηρωίδες αναδεικνύονται με σύντομες και περιεκτικές αναφορές, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο απευθυνόμενες με λόγο σαφή και άμεσο στον αναγνώστη. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης παράρτημα για τις γυναίκες του Μεσολογγίου, του Σουλίου, της Χίου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και τις γυναίκες της Φιλικής Εταιρείας.

Η Έλενα Νταβλαμάνου γεννήθηκε και ζει στο Βόλο. Αποφοίτησε με υποτροφία στις σπουδές της και βαθμό «Άριστα» από το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαιδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλιας. Το 2006 απέκτησε master στα «Σύγχρονα περιβάλλοντα Μάθησης και Παιδαγωγική Διδακτικού Υλικού». Από το 2003 διδάσκει στο Δημοτικό Σχολείο Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», συμμετέχοντας παράλληλα σε ερευνητικά προγράμματα και παρακολουθώντας σεμινάρια και ημερίδες. Από το 2014 αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο καθώς και σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Έχει γράψει τα βιβλία: «Μπορώ και χωρίς αυτά» (εκδόσεις Μίνωας, 2017), «Το αγόρι από τον κόσμο των χρωμάτων» (Ηρα Εκδοτική, 2019), «Αιμιλία Ντε Βιαλάρ: Η Αγία της αγάπης και της προσφοράς» (Ήρα Εκδοτική, 2019), «Ένας παρεξηγημένος φίλος» (εκδόσεις Μίνωας, 2019), «Το φτερό της φιλίας» (εκδόσεις Διάπλους, 2019) και «Άγιος Ιωσήφ: Ο πατέρας της σιωπής» (εκδόσεις Γράφημα, 2020).

Η Αθανασία Ελευθερούλη γεννήθηκε και ζει στο Βόλο. Είναι καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, την οποία διδάσκει από το 1995 στο Δημοτικό Σχολείο Βόλου «Άγιος Ιωσήφ». Προωθεί και υποστηρίζει ενεργά τη γαλλοφωνία με τη συμμετοχή της σε σεμινάρια και συνέδρια, με εισηγήσεις και επιστημονικές αναφορές. Αρθρογραφεί με θέμα την Παιδαγωγική και τη Διδακτική σε γαλλόφωνα ενημερωτικά μέσα καθώς και στον τοπικό Τύπο. Έχει γράψει τα βιβλία «Το αγόρι από τον κόσμο των χρωμάτων» (Ήρα εκδοτική, 2019), «Αιμιλία Ντε Βιαλάρ : Η Αγία της αγάπης και της προσφοράς» (Ήρα εκδοτική, 2019) και «Άγιος Ιωσήφ: Ο πατέρας της σιωπής» (εκδόσεις Γράφημα, 2020).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το