Πολιτισμός

To Φεστιβάλ Βόλου σε διαρκή συνομιλία με την τέχνη

Ο Νίκος Φυτάς, καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης προχωρά σε απολογισμό δράσης του Φεστιβάλ Βόλου και μιλά για τα σχέδια για την επόμενη χρονιά:
Όταν ξεκινούσε πριν τρία χρόνια, καλοκαίρι του ’15 ήταν, κανείς δεν πίστευε ότι θα βάδιζε με τόση ακρίβεια πάνω στους τόσο φιλόδοξους στόχους που είχε θέσει. Τρία χρόνια μετά και το Φεστιβάλ Βόλου αποτελεί μια από τις πολιτιστικές ναυαρχίδες του «περιφερειακού» – όπως τον αποκαλεί η Αθήνα – πολιτισμού. Με διαρκώς αυξανόμενο το επίπεδο των δράσεών του, με πληθώρα τεχνών και καλλιτεχνών στον ετήσιο προγραμματισμό του, με τη συνεργασία κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών στο ενεργητικό του, το Φεστιβάλ Βόλου έχει καταφέρει οδεύοντας πλέον προς τον τέταρτο χρόνο του να πετύχει μία σειρά επιτευγμάτων που είναι -σε επίπεδο πολιτισμού και πολιτιστικής διαχείρισης- τουλάχιστον εντυπωσιακά.
Σταθερή ποιοτική αύξηση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού ανά έτος, υπερδιπλασιασμό ανά έτος των θεατών που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις του, ενωτικές συνεργασίες με φορείς και θεσμούς της πόλης, επανάχρηση αναξιοποίητων χώρων, ανάδειξη ντόπιων καλλιτεχνών και σχημάτων μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών που συμπεριλαμβάνει στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που έχει φέρει εις πέρας, στόχοι οι οποίοι αναπτύχθηκαν εξαρχής και είχαν χαρακτηριστεί ως υπερβολικά φιλόδοξοι από τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες.

Τρία χρόνια μετά οι ίδιες αυτές υπηρεσίες βρίσκονται πλέον στο πλευρό του Φεστιβάλ Βόλου και το υποστηρίζουν, στο μέτρο που επιλέγουν να το κάνουν.
Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι πολίτες της πόλης, άνθρωποι που είτε επέλεξαν να ζήσουν στον Βόλο προκειμένου να στήσουν αυτή τη μεγάλη πολιτιστική διοργάνωση και άνθρωποι οι οποίοι ήδη ζούσαν – κάποιοι από αυτούς όλη τους τη ζωή – στην πόλη.
«Είναι απαραίτητη η τριβή με το περιεχόμενο, με την ίδια την πόλη δηλαδή, γιατί το φεστιβάλ είναι ένας ζωντανός οργανισμός, η κοινωνία του υποδεικνύει τη θεματική του» λένε.

Το 2019 θα δούμε πράγματα πρωτόγνωρα. Η πόλη θα γίνει ένα μεγάλο πλατό, μια γκαλερί όπου οι πολίτες θα βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία με την τέχνη, μια τέχνη σύγχρονη και φρέσκια η οποία στοχεύει να απευθύνεται στον καθένα. Συμπαραγωγές με οργανισμούς – ορόσημα της τέχνης και του θεάτρου, πρεμιέρες έργων, μεγάλες εγκαταστάσεις μες στον αστικό ιστό της πόλης, αλλά και του βουνού, ένα εργαστήρι που θα συζητηθεί πολύ, αυτά είναι μερικά μόνο από τα μελλούμενα που θα ανακοινωθούν πιο συγκεκριμένα κάπου στα μέσα του ερχόμενου Μαρτίου. Με τη Θρησκευτικότητα υπό την έννοια της πνευματικής πίστης να αποτελεί την ευρεία θεματική του Φεστιβάλ Βόλου 2019.
Τα αποτελέσματα των τριών πρώτων ετών είναι πολύ αισιόδοξα για το τι μέλλει γενέσθαι. Φέτος πρώτη φορά το Φεστιβάλ Βόλου πέτυχε την ενίσχυση της πολιτείας, μέσω ενός υπουργείου Πολιτισμού που πολύ δύσκολα πλέον υποστηρίζει δράσεις και διοργανώσεις εκτός του πλαισίου του. Αυτή τη στιγμή η ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ αναζητά χρηματοδοτήσεις από ιδρύματα και οργανισμούς της Αθήνας προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει με ακρίβεια στους διαρκώς αυξανόμενους στόχους που η ίδια θέτει. Γιατί το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι πως το Φεστιβάλ είναι μόνο η αρχή του πραγματικά φιλόδοξου σχεδίου, ενός σχεδίου που στοχεύει να δικτυώσει και να επικοινωνήσει κορυφαία δείγματα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στα πέρατα του κόσμου. Και η αρχή γίνεται στον Βόλο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το