Τοπικά

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου θα εγκρίνει την Δευτέρα την κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF που θα διατίθεται στην τσιμεντοβιομηχανία

Στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου αποφασίζεται την Δευτέρα η περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας παραγωγής SRF στον Δήμο Βόλου , έργο που φέρει το τίτλο, ‘‘Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου στη θέση «Κάκκαβος».
Φορέας του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) και σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την πρόταση καθώς οι παρατάξεις έχουν ήδη εκφραστεί αρνητικά.

Το αντικείμενο της μελέτης αφορά την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου, δηλαδή στην κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών, καθώς και στη λειτουργία του συνόλου των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων υποδομών στο χώρο του ΧΥΤΑ Βόλου

Η συνολική έκταση του γηπέδου ανέρχεται σε περίπου 257.820m2 από τα οποία ο ενεργός ΧΥΤΑ καταλαμβάνει έκταση ~160 στρεμμάτων.. Η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ ήταν 2.560.000m3. Με την καθ’ ύψος επέκταση της λεκάνης η ωφέλιμη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ/Υ αυξάνεται κατά 767.000m3. Βάσει της άδειας περιβαλλοντικών όρων του 2017, η μέση δυναμικότητα του ΧΥΤΑ κατά τη φάση Α’ του έργου, πριν την ολοκλήρωση της Μ.Ε.Α., εκτιμάται σε 110.000 τόνους/έτος αστικά στερεά απόβλητα. Κατά τη φάση Β’, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση η δυναμικότητα του ΧΥΤΑ εκτιμάται σε 40.000 τόνους/έτος,

Στο οικόπεδο του ΧΥΤΑ ΠΣ Βόλου θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (σύμμεικτων, από το συμβατικό κάδο συλλογής, ΑΣΑ) και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών. Με τη λειτουργία αυτών των μονάδων, θα λειτουργήσει και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Το έργο θα εξυπηρετεί τους Δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου (εκτός Δ.Δ. Μουρεσίου) και του Δ.Δ. Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου και θα είναι ετήσιας δυναμικότητας 50.592 τόνων/έτος σύμμεικτων και 15.200 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.

Στόχος του συνόλου των σχεδιαζόμενων αλλά και των υφιστάμενων υποδομών της ΟΕΔΑ Βόλου, θα είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, (διαχωρισμένο μέσω Προγραμμάτων διαλογής στην Πηγή), θα υφίσταται αερόβια επεξεργασία (κομποστοποίηση) με στόχο την παραγωγή Κομπόστ.

Με την ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων υποδομών, παύει η τελική διάθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βόλου και λειτουργεί η τελική διάθεση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας (ΧΥΤΥ). Πιο συγκεκριμένα, τα στερεά παραπροϊόντα (υπολείμματα) των επί μέρους μονάδων επεξεργασίας της εγκατάστασης ποσότητας (ενδεικτικά) 12.150 tn/yr (~8.350 tn/έτος και 3.800 tn/έτος από την επεξεργασία των προδιαλεγμένων οργανικών) πρόκειται να διατίθενται σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, ο οποίος χωροθετείται στο γήπεδο των εγκαταστάσεων και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του έργου.

Αναλυτικότερα, η μονάδα επεξεργασίας Α.Σ.Α. (δυναμικότητας 50.592 τόνοι/έτος) θα έχει ως στόχο την ανάκτηση υλικών προς ανακύκλωση και την παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (solid recovered fuel, S.R.F.) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου. Σύμφωνα με την μελέτη, δεν αναμένεται η δημιουργία μη αντιμετωπίσιμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το