Τοπικά

Τo 7ο Γυμνάσιο Βόλου… στα μονοπάτια του Εrasmus

Το 7ο Γυμνάσιο Βόλου, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Walking Together, Εrasmus+, επισκέφθηκε το σχολείο της πόλης Constancia της Πορτογαλίας, κατά το διάστημα 3-9 Απριλίου. Η παιδαγωγική ομάδα αποτελούνταν από τον διευθυντή του σχολείου Περικλή Φασουράκη, τη μαθηματικό Ελένη Διαμαντή, τη φιλόλογο Αγγελική Τσεκουροπούλου και έξι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου. Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό έργο με θέμα τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μετανάστευση και το προσφυγικό συνεργάζονται πέντε σχολεία από τις χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία και Τουρκία.
Κατά την εβδομάδα παραμονής ξεναγήθηκαν στον χώρο του σχολείου όπου οι μαθητές επιδόθηκαν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως στη συγγραφή ενός ποιήματος, τη σύνθεση ενός τραγουδιού και τη μελοποίησή του (το οποίο θα αποτελεί τον ύμνο του προγράμματος), καθώς και στη δραματοποίηση διαλόγων, σχετικών με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης δημιούργησαν ένα πανό με μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης υπέρ του ουκρανικού λαού. Περπάτησαν στα πλακόστρωτα σοκάκια του όμορφου γραφικού χωριού με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα στενά σκαλιά, που καλύπτουν με γραφικό τρόπο τον απότομο λόφο που οδηγεί στη συμβολή των ποταμών Τάγου και Ζεζερέ. Η πόλη είναι γνωστή για το ότι υπήρξε τόπος διαμονής του ποιητή Luís de Camões, ο οποίος έγραψε εδώ μερικά από τα πιο διάσημα ποιήματά του. Επισκέφτηκαν την καθολική εκκλησία Mother Church, το Θεματικό Πάρκο με τις Πεταλούδες, το Στρατιωτικό Κέντρο, το Κέντρο Επιστημών και Βιοποικιλότητας, το επιβλητικό κάστρο Almourol και το Πάρκο Αστρονομίας με το Πλανητάριο. Ξεναγήθηκαν στην πόλη Tomar, γνωστή για τα μοναδικά αρχιτεκτονικά της μνημεία που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO, όπως το μεσαιωνικό κάστρο Castelo do Tomar των Μαυριτανών, το Μοναστήρι του Χριστού που ιδρύθηκε από Ναΐτες Ιππότες, το Μουσείο Αγώνων Museu dos Fósforos και το σημερινό μουσείο Museu da Levada με τους παλιούς μύλους, που τροφοδοτούνται από τον ποταμό Nabao που διασχίζει την πόλη.
Επίσης επισκέφτηκαν την πόλη Fatima, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο προσκυνήματος των καθολικών. Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Ιερό της Φάτιμα με το κυκλικό της σχήμα για να μπορεί ο πιστός να έχει αντίληψη όλου του χώρου είναι σχέδιο του Έλληνα αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.
Την τελευταία μέρα της επίσκεψης έγινε παρουσίαση των πεπραγμένων των εταίρων και τελετή απονομής των τίτλων του προγράμματος. Έγινε προγραμματισμός για περαιτέρω δραστηριότητες, αλλά και σχεδιασμός σχετικά με τον τρόπο διάχυσης των καλών πρακτικών του προγράμματος.
Οι Έλληνες μαθητές ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας με τους μαθητές των άλλων χωρών, συνεργάστηκαν μαζί τους στο πλαίσιο της φιλοξενίας, ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα τους και επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις και κυρίως μαθαίνοντας τη σημασία της διαπολιτισμικότητας και του διαφορετικού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το