Τοπικά

Το 3ο Γυμνάσιο Βόλου «υιοθέτησε» μνημείο μαθητή-ήρωα που βρίσκεται στην οδό Αναλήψεως με Κύπρου

Στην υιοθέτηση μνημείου προχώρησε το 3ο Γυμνάσιο Βόλου μετά από πρωτοβουλία της υπεύθυνης του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σοφίας Κανταράκη, η οποία πρότεινε στον σύλλογο διδασκόντων την ανάδειξη του μνημείου και την προβολή του μαθητή ήρωα ως πρότυπο ανθρωπισμού και αλληλεγγύης σε μια εποχή όπου τα πρότυπα έχουν εκλείψει.
Πρόκειται για το μνημείο που βρίσκεται στο τρίγωνο στη συμβολή των οδών Αναλήψεως-Κύπρου και υπάρχει η προτομή του μαθητή Νικόλαου Καραντούρου ο οποίος το 1972 θυσίασε την ζωή του στη θάλασσα για να σώσει έναν φίλο του.

Η κ. Κανταράκη δήλωσε πως «Η σημασία της ανάδειξης και υιοθέτησης του μνημείου αυτού είναι διττή. Σεβασμός στο μνημείο που ως λέξη συνδέεται ετυμολογικά με τη λέξη μνήμη. Μνημείο είναι ό,τι εγείρει, ό,τι ξυπνά τη μνήμη και μάλιστα τη συλλογική μνήμη. Η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αντιμετωπίζει τα μνημεία μας με μια στάση ανάμεικτη: και με περηφάνια και με ημιμάθεια. Οι μαθητές εμπλέκονται σε μια διαδικασία που αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο του σχολείου, καλλιεργεί τον σεβασμό και προάγει τις ανθρωπιστικές αξίες. Γνωρίζουν τα μνημεία όχι μόνο εγκυκλοπαιδικά, αλλά τα προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο, αναπτύσσοντας το συναίσθημα του σεβασμού προς αυτά καλλιεργώντας το ήθος του ενεργού και συνειδητοποιημένου πολίτη».

Ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Βόλου κ. Παναγιώτης Μανδράκης δήλωσε πως «σε συνεργασία με την κ. Κανταράκη και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας προβήκαμε στην υιοθέτηση του μνημείου αυτού με στόχο την ανάδειξή του. Είναι μια πολύ σημαντική πράξη, γιατί αν ο καθένας έπραττε το ίδιο, η πόλη μας θα ήταν πολύ πιο καθαρή. Εμείς στο πλαίσιο των παρεμβάσεών μας προτείναμε στον Δήμο να καθαριστεί το μνημείο, να βελτιωθεί ο περιβάλλων χώρος. Το μνημείο είναι βανδαλισμένο με μαύρη μπογιά. Επίσης ζητήσαμε να αντικατασταθεί το μπροστινό μάρμαρο στη βάση του, να τοποθετηθεί προβολέας για να φωτίζεται, να καλλωπιστεί το παρκάκι στο σύνολό του και να μας παραχωρήσει ο Δήμος κάποια φυτά που θα τοποθετηθούν γύρω από το μνημείο».

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό είδαν οι μαθητές του σχολείου την όλη δράση. Δύο ομάδες των δέκα ατόμων θα δραστηριοποιηθούν. Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Κατερίνα Χατζηιωάννου αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της αυτοθυσίας του μαθητή, τόνισε πως «ήταν μια πράξη αυτοθυσίας και νιώθουμε πολύ όμορφα που αναλαμβάνουμε να φροντίζουμε το μνημείο και την ενέργεια του μαθητή. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το μνημείο πιο ωραίο και να ποτίζουμε τα λουλούδια».
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Β’ Τάξης Μαρία Τζαβέλλου επισήμανε πως «θεωρούμε πως είναι τιμή μας να υιοθετήσουμε το μνημείο. Τους ήρωες πρέπει να τους τιμούμε και να μην τους λησμονούμε. Θέλουμε να αναδείξουμε το μνημείο για να το θυμηθούν ξανά οι πολίτες. Και στέλνουμε και ένα μήνυμα φροντίδας και για τα άλλα μνημεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το