Τοπικά

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων το Σεπτέμβριο στον Βόλο

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1920-1919) επιλέχτηκε να αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό Λυκείου των Ελληνίδων, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, στο διάστημα 19-22 του προσεχούς Σεπτεμβρίου 2019 (ο θεσμός είναι διετής).
Το επιστημονικό θέμα του συνεδρίου είναι «Ελληνική φορεσιά και σύγχρονη μόδα: Διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις».
Στο σημαντικό αυτό συνέδριο, που θα γίνει στο συνεδριακό χώρο του Ξενία, μετέχουν με ανακοινώσεις τους, είτε ως εισηγητές είτε ως μέλη προεδρείων πάνω από είκοσι διακεκριμένοι επιστήμονες (λαογράφοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί τέχνης) Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας και του εξωτερικού, ερευνητές εγνωσμένου κύρους μεγάλων ιδρυμάτων (ΠΛΙ της Ιωάννας Παπαντωνίου, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Μουσεία, Σχολές Μόδας), εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι για θέματα μόδας, επιχειρηματίες καθώς και διάσημοι σχεδιαστές μόδας και σκηνογράφοι.

Το συνέδριο θα συνοδευτεί από δυο μεγάλες εκδηλώσεις έναρξης και λήξης που θα σφραγίσουν την εθνολογική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με πλούσια ιστορική, μουσικοχορευτική, ενδυματολογική και θεατρική διάσταση. Η εκδήλωση έναρξης του Συνεδρίου (Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Ξενία. Η τελετή Λήξης θα γίνει στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, θα διανθιστεί με μικρή έκθεση σύγχρονων χειροποίητων δημιουργιών, απόλυτα ενταγμένων στη θεματική του Συνεδρίου από τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λ.Ε.Β. καθώς και με επιμέρους καλλιτεχνικά γεγονότα – εργαστήρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες της Ελληνογαλλικής Σχολής (Saint Joseph) και Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Αναλυτικό πρόγραμμα των παραπάνω, κυρίως των εκδηλώσεων Έναρξης και Λήξης θα ανακοινωθεί προσεχώς και θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Λυκείου.

Επίσης, και ενώ η προετοιμασία του συνεδρίου κορυφώνεται σε όλα τα επίπεδα, προετοιμάζεται έκθεση σύγχρονης τέχνης Βολιωτών καλλιτεχνών με τίτλο «Μεθερμηνείες», με έργα εμπνευσμένα από την παραδοσιακή φορεσιά. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Πόλης και θα παραμείνει ανοικτή στο διάστημα του Συνεδρίου. Το δε λογότυπο του συνεδρίου σχεδιάστηκε ειδικά μετά από προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν Θεσσαλοί καλλιτέχνες με 29 συνολικά προτάσεις. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού από τους: Mαίρη Μιχαηλίδου, ιστορικός τέχνης, επίτιμη γ. διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, (πρόεδρος) Γιάννης Μιχαηλίδης, ζωγράφος – εικαστικός, Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης, Δημήτρης Παλιούρας, αρχιτέκτονας – επίτιμος διευθυντής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων – Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Ιωάννα Τερλίδου, ζωγράφος – εικαστικός-μέλος του Λ.Ε.Β. επέλεξαν ομόφωνα την πρόταση «ΑΙΟΛΟΣ» του Βολιώτη καλλιτέχνη Νίκου Ποδιά. Το logo αποδίδει λεπτομέρεια κεντήματος αρκιλάτου από το τρικεριώτικο πουκάμισο της ομώνυμης παραδοσιακής φορεσιάς, ανταποκρινόμενο πλήρως στις προδιαγραφές της προκήρυξης και της θεματικής του συνεδρίου.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης, ότι στο πλευρό του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου για τη μεγάλη και απαιτητική αυτή διοργάνωση τάχθηκε εξαρχής η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το συνέδριο υποστηρίζουν επίσης τοπικοί φορείς (Δήμος Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ΕΨΑ, Χαλυβουργία Θεσσαλίας κ.ά.) αλλά και διάφορες επιχειρήσεις με χορηγίες και παροχή προϊόντων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το