Τοπικά

Περιορισμένα και ακριβά τα φοιτητικά σπίτια στον Βόλο

Στο «κυνήγι» για την εύρεση φθηνού διαμερίσματος θα βρεθούν οι φοιτητές που περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων για να βεβαιωθούν για την είσοδό τους σε σχολές του Βόλου. Αυτό που θα συναντήσουν βέβαια είναι ενοίκια…στα ύψη.
Τόσο η περίοδος, καθώς είθισται οι ιδιοκτήτες να «τσιμπούν» την αξία των ακινήτων εν αναμονή της άφιξης των φοιτητών, όσο και το φαινόμενο «Airbnb» συντελούν στην αύξηση των τιμών, τη στιγμή που τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι δυσεύρετα. Το πρόβλημα αναμένεται να αυξηθεί λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων και οι γονείς των φοιτητών θα έρθουν «αντιμέτωποι» με τιμές που ξεπερνούν τα 320 ευρώ για ένα ανακαινισμένο δυάρι.
Για τη δυσκολία εύρεσης φοιτητικής κατοικίας στον Βόλο μίλησε η ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου Magnis Land Κατερίνα Μπαρμπουδάκη. «Δεν υπάρχουν πολλά ακίνητα καθώς πολλά τα νοικιάζουν οι ιδιοκτήτες τους για Airbnb» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε η αύξηση στις τιμές των ενοικίων συγκριτικά με πέρυσι φτάνει το 20% και οι υψηλές τιμές καθιστούν την εύρεση φοιτητικής κατοικίας ακόμα πιο δύσκολη.
«Υπάρχουν ακίνητα που είναι πολύ καλά, εκείνα που είναι μέτρια αλλά και αυτά είναι απαράδεκτα. Για τα μέτρια και για τα καλά οι τιμές είναι αρκετά υψηλές» σημείωσε η κ. Μπαρμπουδάκη, υπογραμμίζοντας πως μία γκαρσονιέρα που πέρυσι νοικιαζόταν 180 ευρώ, φέτος η τιμή της κυμαίνεται από 200 έως 250 ευρώ. Στο ίδιο μοτίβο και τα δυάρια με τιμές που θα φτάσουν τα 300 έως 330 ευρώ, ανεξάρτητα από την παλαιότητά τους και με την προϋπόθεση ότι είναι ανακαινισμένα.
Όσον αφορά τις απαιτήσεις των φοιτητών, η κ. Μπαρμπουδάκη ανέφερε πως αυτό που ζητούν είναι τα κουφώματα αλουμινίου, τα διπλά τζάμια όπως και το να έχει το σπίτι φυσικό αέριο.
Η ίδια δήλωσε πως από τις αρχές του Ιουλίου έχουν ξεκινήσει και έρχονται οι φοιτητές που θεωρούν σίγουρη την είσοδό τους σε σχολή του Βόλου. «Αυτοί είναι οι πιο τυχεροί καθώς έχουν το δικαίωμα επιλογής. Βρίσκουν αμέσως σπίτι. Αυτοί που θα έρθουν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και έπειτα, θα δυσκολευτούν. Η κατάσταση πάντως αυτή τη στιγμή στον Βόλο είναι υπό έλεγχο καθώς υπάρχουν σπίτια και σε καλή κατάσταση, αλλά τα ενοίκια είναι πιο υψηλά».

Μειώνονται κάθε χρόνο τα διαθέσιμα διαμερίσματα
Από την πλευρά του ο μεσίτης της RE/MAX Δομή και οικονομολόγος Νίκος Θεοδωρίδης απέδωσε την αύξηση των ενοικίων και στην έλλειψη οικοδομικής δραστηριότητας ενώ υπογράμμισε πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν τη μακροχρόνια μίσθωση.
«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μειώνονται τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα. Δεν χτίζονται πολυκατοικίες, έχουν σταματήσουν οι άδειες ενώ θα λειτουργήσουν και δύο νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές που έρχονται στον Βόλο για να σπουδάσουν ενδεχομένως κάθονται και παραπάνω, ενώ στην περιοχή έρχονται επίσης στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί. Έτσι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα διαμερίσματα» δήλωσε και επισήμανε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα, αυξάνεται η ζήτηση των ακινήτων και κάθε χρόνο θα αυξάνονται οι τιμές τους.

Όπως ανέφερε η αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 15 έως 20%. Πρόσθεσε επίσης πως την τελευταία χρονιά υπάρχει αύξηση στην τιμή και των μεγάλων ακινήτων, όπως στα «τεσσάρια» και στις μεζονέτες.
Σχολιάζοντας την ενοικίαση διαμερισμάτων μέσω Airbnb, ανέφερε ότι η απόδοση που δίνει ένα διαμέρισμα με μακροχρόνια μίσθωση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω λειτουργικά κόστη, είναι καλύτερη από το να μπει κανείς στη διαδικασία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Από αυτούς που συναντάω οι περισσότεροι επιλέγουν τη μακροχρόνια μίσθωση» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε πως όταν έρχονται φοιτητές οι τιμές είναι αρκετά αυξημένες συγκριτικά με το υπόλοιπο έτος. Έτσι ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. που μπορεί να νοικιαζόταν 280 ευρώ τον υπόλοιπο χρόνο, λόγω της ζήτησης από φοιτητές, μπορεί να ενοικιαστεί έως και 330.

Σε κάθε περίπτωση, τα δυάρια, κατασκευής από το 2005 και μετά, που έχουν άμεση πρόσβαση στις σχολές νοικιάζονται πάνω από 300 ευρώ ενώ ένα δυάρι ενδέχεται να νοικιαστεί 50 ευρώ περισσότερο σε φοιτητή.
Ο κ. Θεοδωρίδης πρόσθεσε πως έχουν έρθει ήδη αρκετοί γονείς έχουν απευθυνθεί στο γραφείο για να βρουν σπίτι. »Είναι εποχή όπου μπορείς να βρεις γιατί ξενοικιάζουν οι φοιτητές που πήραν πτυχίο. Υπάρχουν κάποια διαθέσιμα σπίτια. Αυτοί πουν ψάχνουν τώρα, θα βρουν πιο εύκολα διαμέρισμα σε σχέση την περίοδο όπου ανακοινώνονται οι βάσεις. Αλλά τα ενοίκια είναι αρκετά υψηλά αναφορικά με το μέσο μισθό που λαμβάνει μία οικογένεια» δήλωσε .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το