Τοπικά

Τις «άδειες καρέκλες» της Μαγνησίας φέρνει στη Βουλή ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Να ακούσει τους επιχειρηματίες της εστίασης της Μαγνησίας και να μη μείνουν βουβά τα αιτήματά τους ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Για να γεμίσουν και πάλι οι «άδειες καρέκλες» των επιχειρήσεων εστίασης της Μαγνησίας, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε:
– Να θεσμοθετηθεί η μη είσπραξη δημοτικών τελών ως τέλος του 2020 και να αντικατασταθούν τα έσοδα των Δήμων και των ΟΤΑ
– Να αντικατασταθούν τα έσοδα των Δήμων και των ΟΤΑ από τις ενισχύσεις των ΚΑΠ (ΕΕ) ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ή του Προγράμματος ΦιλόΔημος ΙΙ
– Να θεσπιστεί η απαλλαγή των τελών χρήσης για τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων συνολικά και όχι μόνο για όσα ενδεχομένως προστεθούν
– Να θεσπιστεί η αναστολή τουλάχιστον έως την 31/12/2020, της καταβολής μισθωμάτων προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μισθώνουν για επαγγελματική χρήση ακίνητα του δημοσίου και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID 19

Σύμφωνα με το Βουλευτή, ο κλάδος της εστίασης αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς πυλώνες της οικονομίας της Μαγνησίας και μαζί με τον τουρισμό διαμορφώνουν έναν από τους βασικούς άξονες της τοπικής οικονομίας. Πάνω από 500 τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής απασχολούνται γύρω από το παραδοσιακό προϊόν του τσίπουρου (τα γνωστά «τσιπουράδικα»), ενώ πολλές άλλες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα και τα ακόλουθα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας έπληξαν σημαντικά τον κλάδο της εστίασης της περιοχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ-Μπαρ & Εστίασης Μαγνησίας, μόνο το 20% των τοπικών επιχειρήσεων της εστίασης θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν μόλις αυτό καταστεί επιτρεπτό.

Για τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, οι λόγοι της αποκαρδιωτικής αυτής έκβασης, έχουν να κάνουν τόσο με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να λειτουργεί η εστίαση για την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας (λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μέιωση αριθμού τραπεζοκαθισμάτων), όσο και με τη σώρευση των χρεών των επιχειρήσεων που παρέμειναν επί 2,5 μήνες με μηδενκό τζίρο, αλλά τις οφειλές τους να «τρέχουν» κανονικά. «Στη Μαγνησία, το 50%-60% των επιχειρήσεων εστίασης, δε διαθέτουν καθόλου εξωτερικούς χώρους. Το 20%-30% των επιχειρήσεων διαθέτουν μεν εξωτερικό χώρο, που είναι, όμως, πολύ περιορισμένος», τόνισε ο Βουλευτής, ενώ επεσήμανε πως «η υπολογιζόμενη αύξηση για τις επιχειρήσεις εστίασης από τα λίγα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα, υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως του 10%. Η αύξηση αυτή, είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι λόγω της ήδη δεδομένης μείωσης τραπεζοκαθισμάτων και της ακόλουθης μείωσης της προσέλευσης, ο τζίρος των επιχειρήσεων θα είναι κατά πολύ μειωμένος με τα πάγια έξοδα να παραμένουν υψηλά».

Ο κ. Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως, οι σωρευμένες οφειλές που έχει αυτή τη στιγμή μία μεσαία επιχείρηση εστίασης της Μαγνησίας σε ενοίκια για τους 2,5 τελευταίους μήνες που παρέμεινε εκτός λειτουργίας με κρατική εντολή είναι της τάξεως των 10.000-15.000 ευρώ. «Αν σε αυτά τα έξοδα προσθέσουμε άλλα 10.000-15.000 ευρώ για τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΦΚΑ κλπ), κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις εστίασης της Μαγνησίας θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν ξεκινώντας με ένα τεράστιο χρέος» ανέφερε.

Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για διευκόλυνση των επιχειρηματιών του κλάδου, δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του. «Ο κλάδος της εστίασης στη Μαγνησία χρειάζεται πιο δυναμικά και συνδυαστικά μέτρα για να μπορέσει να σταθεί όρθιος και να στηρίξει την τοπική οικονομία» τόνισε ο Βουλευτής, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το