Τοπικά

Τιμήθηκε ο πανεπιστημιακός Λόης Παπαδόπουλος για την προσφορά του στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Π.Θ. 

Ο πανεπιστημιακός κ. Λόης Παπαδόπουλος που για χρόνια δίδασκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, τιμήθηκε χθες στην τελετή ορκωμοσίας του Τμήματος που έγινε στο αμφιθέατρο του Τμήματος Χωροταξίας στο Πεδίον Άρεως.

Τον κ. Παπαδόπουλο προσφώνησε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Θανάσης Λουκάς κάνοντας εκτενή αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό του καθηγητή.
Ο κ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της ελευθερίας, της γλώσσας και της αρχιτεκτονικής επισημαίνοντας πως δίδαξε αρχιτεκτονική για 40 χρόνια σε μια περίοδο μάλιστα που μετασχηματίστηκε η ίδια η επιστήμη της αρχιτεκτονικής, η ελληνική κοινωνία, αλλά και το πανεπιστήμιο.
Ο κ. Παπαδόπουλος ιδιαίτερα αγαπητός στους φοιτητές, δίδαξε για χρόνια στο Αριστοτέλειο και από το 2008 άρχισε να διδάσκει στην Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα είχε μεγάλη δράση και σε διάφορες επιστημονικές, καλλιτεχνικές δράσεις πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά και παρεμβάσεις σε θέματα της πόλης και του αστικού χώρου.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι το βιογραφικό που διάβασε χθες ο κ. Λουκάς: Ο Λόης Παπαδόπουλος με σπουδές Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ και στην Βartlett Scholl του University of London διδάσκει από το 1978 Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό και Αρχιτεκτονική Θεωρία και Κριτική, αρχικά στο ΑΠΘ και από το 2008 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Υπήρξε επανειλημμένως σύμβουλος για επεμβάσεις αρχιτεκτονικού ή/και αστικού σχεδιασμού στρατηγικού χαρακτήρα για τον δημόσιο χώρο των νεοελληνικών πόλεων καθώς και συντονιστής και μέλος Κριτικής Επιτροπής Διεθνών Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.
Με διαφορετικά μελετητικά σχήματα, μετά από ανάθεση ή για ερευνητικούς λόγους με αφορμή έναν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, έχει εμπλακεί στη διατύπωση αρχιτεκτονικών προτάσεων – ενδεικτική αναφορά: Το Υπαίθριο Μουσείο Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα (1990), Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ στην Αθήνα (2005), Το Νέο Κτίριο του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη (2004-8).
Υπήρξε, επιπλέον, επιμελητής μεγάλων, ενίοτε διεθνών, πολιτιστικών γεγονότων, αναλαμβάνοντας συχνά και την αρχιτεκτονική τους εγκατάσταση – ενδεικτική αναφορά: Η Biennale Νέων Καλλιτεχνών των Χωρών της Μεσογείου (1986), Θεατρικές και εικαστικές performances στη διάρκεια της «Θεσσαλονίκης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997», εθνικός επίτροπος για τη συμμετοχή στη X Venice Biennale of Architecture το 2006.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το