Τοπικά

Tιμές «φωτιά» σε τομάτες και λεμόνια στις λαϊκές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας – Αυξήσεις έως 66% και 80% 

«Φωτιά» λόγω έλλειψης είναι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στις τομάτες και τα λεμόνια στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Η τιμή της τομάτας εκτοξεύτηκε στα 2 ευρώ το κιλό περίπου, ενώ στα λεμόνια άγγιξε το 1,80 ευρώ το κιλό, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μαγνησίας Απ. Τσακανίκα να κάνει λόγο για «πρόσκαιρες αυξήσεις». Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 200 περίπου παραγωγοί της Μαγνησίας, εστιάζοντας στο υψηλό κόστος προμήθειας σπόρων και λιπασμάτων, αλλά και τον αυξημένο εδώ και δυο χρόνια ΦΠΑ.

Προ δεκαπενθημέρου περίπου η τιμή της τομάτας στις λαϊκές αγορές του Βόλου και του Νομού γενικότερα δεν ξεπερνούσε το 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ τις τελευταίες ημέρες, όπως προαναφέρθηκε «τσίμπησε» και πωλείται πλέον από 1,70 έως 2 ευρώ το κιλό, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 41,6% έως 66,6% αντίστοιχα.
Αρκετά αυξημένη το τελευταίο δεκαπενθήμερο είναι και η τιμή στα ελληνικά λεμόνια στους πάγκους των λαϊκών αγορών, καθώς από 1 ευρώ το κιλό, πωλούνται πλέον από 1,50 έως 1,80 ευρώ το κιλό, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% έως 80%.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προαναφερόμενες αυξήσεις ο κ. Τσακανίκας, τόνισε πως «οι αυξημένες τιμές στις τομάτες και τα λεμόνια οφείλονται στην έλλειψη που υπάρχει στα δυο προϊόντα», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «σύντομα θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς θα συγκομιστεί η όψιμη παραγωγή».
Σχετικά με την κίνηση στις λαϊκές αγορές επισήμανε πως «πάντα το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα είναι καλή, καθώς οι καταναλωτές έχουν πληρωθεί μισθούς και συντάξεις. Μετά τα λεφτά τελειώνουν σε διάφορες υποχρεώσεις και ο κόσμος ψωνίζει μικρές ποσότητες» προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 200 περίπου παραγωγοί, που δραστηριοποιούνται στον Νομό Μαγνησίας, τόνισε πως «δύσκολα αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους, καθώς τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχει σταθερή αύξηση στις τιμές των σπόρων, των λιπασμάτων και τον ΦΠΑ. Αντίθετα οι τιμές στα οπωροκηπευτικά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα έσοδα διαρκώς να μειώνονται και να φτάνουν μόνο για την κάλυψη των βασικών εξόδων. Πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται να φύγουν από το επάγγελμα, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το