Τοπικά

Κενά σε βασικές ειδικότητες καθηγητών στη Σκιάθο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Με μεγάλα κενά σε βασικές ειδικότητες, όπως φιλολόγων, φυσικού, χημικού, πληροφορικής, μαθήματα στα οποία οι μαθητές εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, άρχισε το σχολικό έτος για το Γυμνάσιο-Λύκειο Σκιάθου.
Μια εικόνα γνωστή για τα δύο σχολεία που δυστυχώς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, καθώς, αφενός πολλοί καθηγητές που είχαν οργανική θέση στο νησί πήραν απόσπαση για τηνχερσαία Μαγνησία, αφετέρου οι προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών πριν μία εβδομάδα δεν ήταν ικανές για να καλύψουν όλα τα κενά.
Το γεγονός μάλιστα πως η Σκιάθος δεν θεωρείται δυσπρόσιτη περιοχή, όπως για παράδειγμα η Γλώσσα Σκοπέλου, κάνει πιο αποτρεπτική τη διδασκαλία στο νησί του Παπαδιαμάντη για έναν αναπληρωτή, ο οποίος είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που αποφάσισε να εργαστεί σε ένα νησί, να θέλει να λαμβάνει τα διπλά μόρια που προσφέρουν τα σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στο Γυμνάσιο, καθώς λείπουν δύο καθηγητές φυσικών επιστημών, με αποτέλεσμα να μη διδάσκονται τα μαθήματα της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας. Επίσης χρειάζεται ένας φιλόλογος, ένας καθηγητής πληροφορικής, ένας καθηγητής γερμανικών, ένας καθηγητής γαλλικών, ένας καθηγητής τεχνολογίας. Παράλληλα δεν διδάσκονται δώδεκα ώρες κοινωνικών επιστημών.
Όσο δε για το μάθημα των καλλιτεχνικών εδώ το υπουργείο Παιδείας μοιάζει σαν να θέλει να το καταργήσει, καθώς δεν έχει προσληφθεί καθηγητής εδώ και τέσσερα χρόνια.
Στο Λύκειο επίσης η κατάσταση είναι δύσκολη. Όπως ανέφερε ο διευθυντής κ. Λεωνίδας Τσαβαλιάς, τα φιλολογικά μαθήματα δεν διδάσκονται στην Α’ Τάξη, επειδή ο φιλόλογος που υπάρχει στο σχολείο διδάσκει τα μαθήματα στη Β’ και Γ’ Τάξη ενόψει των πανελλαδικών. Επομένως χρειάζεται ένας φιλόλογος, αλλά και ένας κοινωνιολόγος. Άμεση είναι η ανάγκη πρόσληψης καθηγητή για να διδάσκει τα μαθήματα της χημείας και της βιολογίας, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν διδάσκονται, αν και είναι μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Επίσης δεν διδάσκεται και το μάθημα της πληροφορικής, που οι μαθητές εξετάζονται πανελλαδικά.

Η μόνη λύση για να επανδρωθούν τα δύο σχολεία με καθηγητές είναι η άμεση πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών. Και μάλιστα αρκετών καθηγητών, αφού τα συνολικά κενά ξεπερνούν τα δέκα.
Το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.
Στο Λύκειο θυμούνται ότι πέρυσι κάποιοι καθηγητές από βασικές ειδικότητες εμφανίστηκαν αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι μαθητές είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς.
Και, όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον τον ίδιο δρόμο των κινητοποιήσεων θα ακολουθήσουν και φέτος, μήπως και βρουν το δίκιο τους.
Το συνολικό μαθητικό δυναμικό Γυμνασίου και Λυκείου αγγίζει τα 350 άτομα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το