Τοπικά

Καθηγητές και καθηγήτριες σε ρόλο εκφωνητών – «Nτύνουν» τις παρελάσεις με ιστορικές γνώσεις

Οι φωνές τους γνωστές στις μέρες των επετείων «ντύνουν» με τη λυρικότητα, τον ενθουσιασμό και την στεντόρεια μετάδοση της ιστορικής γνώσης, τις παρελάσεις στην παραλία του Βόλου. Πρόκειται για τις δύο καθηγήτριες και τους δύο καθηγητές που εδώ και λίγα χρόνια αποτελούν την ομάδα των εκφωνητών στις επετειακές παρελάσεις.
Ευρισκόμενοι σε κάποιον από τους ορόφους των πολυκατοικιών μεταφέρουν εκείνες τις δύο μέρες του Οκτωβρίου και του Μαρτίου, με τον οίστρο της φωνής τους και την ένταση των συναισθημάτων τους το κλίμα της εθνικής ανάτασης στις ψυχές όλων των παρευρισκόμενων.
Χθες στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας μίλησαν στα τοπικά ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν την παρέλαση για την επέτειο από το 1821, η συνταξιούχος καθηγήτρια αγγλικών κ. Χρυσάνθη Βουτσά που η φωνή της εδώ και περίπου 30 χρόνια είναι σήμα κατατεθέν των παρελάσεων, αλλά και ο συνταξιούχος φιλόλογος κ. Γιώργος Τουφεξής που εδώ και δεκαπέντε χρόνια είναι μαζί με την κ. Βουτσά ο δεύτερος εκφωνητής.
Μαζί τους ήταν η διάδοχη κατάσταση στο χώρο της εκφώνησης των παρελάσεων, η θεολόγος στο ΓΕΛ Ν. Αγχιάλου και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας κ. Κατερίνα Κολοκοτρώνη και ο φιλόλογος από το μουσικό σχολείο κ. Βασίλης Κλείτσας.
Η κ. Βουτσά τόνισε πως «θέλω να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και την πολιτεία που επί 25 συναπτά έτη μού εμπιστεύεται το μικρόφωνο της παρέλασης. Είναι μεγάλη τιμή για το πρόσωπό μου. Και αυτό που κάνω ως εκφωνήτρια της παρέλασης, με εκφράζει. Το κάνω με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό. Και οι δύο επέτειοι που γίνονται οι παρελάσεις έχουν τα δικά τους μηνύματα που προσπαθούμε να καλύψουμε».
Η ίδια ευχαρίστησε τον πρώην διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας κ. Γιάννη Λουλούδα που το 1995 την πρότεινε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας για τη θέση της παρουσιάστριας της παρέλασης, μια πρόταση που αποδέχτηκε ο τότε διευθυντής δευτεροβάθμιας κ. Γιώργος Λαρισαίος. Στη συνέχεια την επαναπρότεινε ο διευθυντής του γραφείου φυσικής αγωγής κ. Νίκος Παπαχρήστος και για τα δέκα τελευταία χρόνια παραμένει στη θέση αυτή γιατί της κάνει την τιμή ο νυν διευθυντής Δευτεροβάθμιας κ. Σαβελίδης.

Προσφορά προς την πατρίδα

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τουφεξής αναφερόμενος στα συναισθήματα, όταν περιγράφει την παρέλαση, είπε πως «μου αρέσει, με τιμά και με ευχαριστεί. Το θεωρώ ως μια προσφορά στην πατρίδα μας, να συνδεθούμε με το παρελθόν, την ιστορία της, τα ιδανικά της».
Ο ίδιος είπε πως «στη διάρκεια της εκφώνησης της παρέλασης βάζουμε και ιστορικές πληροφορίες, αλλά και κομμάτια από τα λογοτεχνικά κείμενα που εμπνέονται από ιστορικά γεγονότα.
Από την πλευρά της η κ. Κολοκοτρώνη που σταδιακά θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση στην εκφώνηση, είπε πως νιώθει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτό τον ρόλο, ενώ ερωτηθείσα πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η περιγραφή της παρέλασης, απάντησε πως «χρειάζεται να έχεις κάνει μια προετοιμασία στα κείμενα, να είσαι ετοιμόλογος, ταπεινός και βλέποντας την εικόνα να βγάζεις και τα ανάλογα κείμενα».
Μάλιστα ερωτηθείσα για το τι νιώθει εκείνη την ώρα της εκφώνησης, απάντησε «εθνικό ενθουσιασμό».
Από την πλευρά του ο κ. Κλείτσας ανέφερε πως «με ενθουσιασμό αποδέχτηκα την πρόταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας κ. Σαβελίδη να αναλάβω την εκφώνηση στην παρέλαση. Είναι επίσης πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί είναι δύσκολο να διαδεχτείς δύο ανθρώπους που έχουν ταυτίσει τις φωνές τους με αυτό τον ρόλο. Αυτοί οι δύο άνθρωποι, οι κ.κ. Βουτσά και Τουφεξής, αποτελούν για εμάς τα πρότυπά μας, τα είδωλά μας. Πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε, δεν είναι μόνο μια προσωπική προβολή, αλλά μια ευρύτερη τιμή για το έργο του εκπαιδευτικού κόσμου».
Συμπλήρωσε δε πως οι παρελάσεις για τις επετείους του 1940 και του 1821 είναι ο μόνος τρόπος για να έρθουν βιωματικά κοντά οι νέες γενιές σε δύο μεγάλα ιστορικά γεγονότα που δεν τα έζησαν.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το