Τοπικά

Θεοφάνεια στον Βόλο 1966 – Βουβό έγχρωμο φιλμ 8mm (video)

Αρχείο Κ. Αποστολέρη

Βρισκόμαστε στον παραλιακό δρόμο του Βόλου, όπου βλέπουμε μικρή παρέλαση χριστιανικών οργανώσεων και ιερωμένων με λάβαρα με χριστιανικά σύμβολα. Ακολουθεί πομπή της οποίας ηγούνται ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός και οι επίσημες αρχές της πόλης, πλήθος πιστών παρακολουθεί την τελετουργία.

Τα πλάνα έχουν ληφθεί από ψηλό μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Κυψέλη», και μπορούμε να δούμε με ευκρίνεια τον συγκεντρωμένο κόσμο στην παραλία, αλλά και τις βάρκες με τους «βουτηχτές» που περιμένουν την κατάδυση του Σταυρού, ώστε να βουτήξουν να τον πιάσουν.

Φτάνοντας σε καθορισμένο σημείο της παραλίας, ο Μητροπολίτης επιβιβάζεται σε σκάφος, το οποίο απομακρύνεται λίγο από την ακτή και τελειώνοντας τη δοξολογία ρίχνει στη θάλασσα τον Σταυρό, οι βουτηχτές ακολουθούν.

Η τελετή έχει ολοκληρωθεί, ο κόσμος σκορπίζει σιγά-σιγά, πλάνο στον Παγασητικό Κόλπο ένα ιστιοπλοϊκό, ένα ταχύπλοο.

Περιγραφή δημιουργού:
Η καλοκαιρία παρότρυνε μεγάλο πλήθος κόσμου να παραστεί στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην Παραλία του Βόλου. Η κινηματογράφηση είναι από ψηλά από μπαλκόνι του Ξενοδοχείου ΚΥΨΕΛΗ και όλα φαίνονται πολύ καθαρά. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός με πλήθος ιερέων και επισήμους μεταφέρει τον Σταυρό στην Παραλία, επιβιβάζεται σε πλοίο , ξανοίγονται μπροστά από την προκυμαία και ρίχνει τον Σταυρό. Πιστοί βουτούν . Ο Σταυρός είναι δεμένος με κορδέλα για να μην χάνεται. Στο βάθος ένα φουσκωτό κάνει βόλτες.
Στο τέλος βόλτα στην Παραλία Βόλου. Στο βάθος διακρίνεται και η παλαιά Αφετηρία των Αστικών ΚΤΕΛ Βόλου στο Λιμεναρχείο.
Ακόμη και στις μέρες μας η Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην Παραλία του Βόλου είναι ίδια και την παρακολουθούν πάρα πολλοί άνθρωποι.
-Αποστολέρης Γεώργιος

Το βίντεο κοινοποίησε η AYLON PRODUCTIONS

 Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το φιλμ:

http://www.aylonfilmarchives.com/aylon/dl/el/item.html?id=1357&fbclid=IwAR1vzyOgEtuyAGaQAFjK5v3toE2FeC72qtN9aKIAMJegdKB9rEvwOy2fcYA

 Εγγραφείτε στο κανάλι στο YouTube για περισσότερα παλιά φιλμ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

https://www.youtube.com/channel/UCRJv70kZPMU8ctHMZvGf_ZQ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το