Τοπικά

Μεγάλη συγκέντρωση των μηλοπαραγωγών του Πηλίου στις 9 Ιανουαρίου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας με τους Αγροτικούς Συλλόγους του Πηλίου το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια σε πανελλαδικό συντονισμό με άλλες μηλοπαραγωγικές περιοχές ώστε να αναδειχθεί το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε μια σειρά προϊόντων της περιοχής μας, όπως τα μήλα, τα κάστανα και τα κεράσια.

“Όλοι γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που είναι το τεράστιο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που πουλάμε τα μήλα, οι οποίες είναι κάτω από το κόστος παραγωγής, την ξηρασία που επηρέασε την παραγωγή στο κάστανο. Με τις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές, το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, καταφέραμε να αποσπάσουμε την δέσμευση από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση ότι θα υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και ότι μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου θα υπήρχε συγκεκριμένη ανακοίνωση με το ποσό της ενίσχυσης. Το υπουργείο προ ημερών ανακοίνωσε την καταβολή ειδικής έκτακτης ενίσχυσης 300 ευρώ το στρέμμα, μέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί μήλων της Λάρισας! Σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι η ανάλογη διαδικασία θα τηρηθεί βάσει της επεξεργασίας όλων των στοιχείων των δεδομένων και της σχετικής τεκμηρίωσης και για τις ΠΕ Μαγνησίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας και Φλώρινας. Με την Αρχαία μέθοδο διαίρει και βασίλευε συνεχίζει η κυβέρνηση και προσπαθεί να δημιουργήσει διχασμούς, όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει” αναφέρουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πηλίου σε ανακοίνωσή τους.

Δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι με την καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού αποζημίωσης ανά στρέμμα και την απουσία χρονοδιαγράμματος για το πότε θα δοθούν τα χρήματα στους αγρότες.

“Δεν θα δεχτούμε ψίχουλα ούτε να πληρωθούμε όταν θα είναι αργά και δεν θα μπορούμε ούτε τις βασικές ανάγκες μας να καλύψουμε.
Μετά από επικοινωνία των Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων του Πηλίου όπου συζητήθηκαν τα παραπάνω αποφασίστηκε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Θα παρεβρεθουμε στην μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη Αγροτών την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στην Νίκαια που διοργανώνεται από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων , που με τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για τα δίκια της μικρομεσαίας αγροτιάς”.

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 Ιανουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα στην Ζαγορά στην ταβέρνα ο Πατής θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση των μηλοπαραγωγών του Πηλίου.

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους:

“Απαιτούμε το δίκιο μας!

Αμεση ανακοίνωση από την κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα και τα άλλα προϊόντα.

— Αμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει αλλά και το υπουργείο έχει στη διάθεσή του.

— Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές που και φέτος δίνουν ενώ για τους αγρότες ισχύουν άλλες δημοσιονομικές συνθήκες. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/KWh. Επιδότηση των μέσων, των εφοδίων και των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

Να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι μας από τις περσινές καταστροφές που έπληξαν τον Νομό μας. Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

— Να συνεχιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση ως το 2027”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το