Άρθρα

Τα βιώσιμα κτήρια προπομπός ανάπτυξης με μέλλον

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή
PKK Constructions

Η κλιματική αλλαγή έχει εισέλθει όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια στα οικοσυστήματα και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Το βιώνουμε στην Ελλάδα με την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, από τις ξηρασίες και τις πλημμύρες μέχρι τις αφύσικες θερμοκρασίες.
Παράλληλα, όμως, η ανάγκη για ανάπτυξη των αστικών ιστών και των οικονομιών τους παραμένει.
Τίθεται συνεπώς το ερώτημα, πώς θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας στις πόλεις, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει δύο λέξεις «βιώσιμη ανάπτυξη».

Διανύοντας τη θερινή σεζόν τα βλέμματα της χώρας είναι στραμμένα στον τουρισμό, την κατά πολλούς «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Όλοι οι δείκτες και οι κρατήσεις δείχνουν αύξηση των αφίξεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ισχυρό τουριστικό ρεύμα να μετατραπεί σε εισροή συναλλάγματος αλλά και ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Όμως ήδη τίθενται ζητήματα για τις αντοχές του τουριστικού προϊόντος. Πόσο κόσμο μπορούν να δεχθούν τα νησιά μας και οι άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί; Γνωρίζουμε τη σημασία του τουρισμού για τη βιωσιμότητα ολόκληρων περιοχών και γι’ αυτό το στοίχημα δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα συνδυασμό σεβασμού του οικοσυστήματος με την δημιουργία κατάλληλων υποδομών που θα αφήνουν ικανοποιημένους τόσο τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους . Η τεχνολογία σε αυτό το κομμάτι έχει προχωρήσει πολύ και οι κατασκευαστές που έχουν τεχνογνωσία, μεράκι και ευαισθησίες για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, μπορούν να δημιουργούν κτιριακά αποθέματα που θα σέβονται το οικοσύστημα. Οι νέες κατασκευές μπορεί να γίνουν φιλικές προς το περιβάλλον, όταν τηρούνται κανόνες και προϋποθέσεις. Στη σημερινή εποχή υπάρχουν υλικά για να κατασκευαστούν βιώσιμα κτίρια. Πρόκειται για υλικά που χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να παραχωθούν αλλά και κατά τη χρήση τους , επομένως έτσι δίνουν πολύτιμες «ανάσες» στο περιβάλλον. Παράλληλα μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον χωρίς να το επιβαρύνουμε με μεταφορές υλικών. Για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιούμε υλικά που παράγονται στην Ελλάδα η σε κοντινές χώρες από το να τα φέρουμε από μακρινές χώρες.

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να κατανοήσουμε την ανάγκη δηµιουργίας βιώσιµων κατασκευών, οι οποίες δεν θα έχουν µόνο αυτόνοµο ενεργειακό χαρακτήρα αλλά και εργονοµία στη χρήση, συνέχεια στην ενεργειακή αυτονοµία και ποιότητα στη διαµονή.
Βιώσιμα κτήρια είναι εκείνα που :
– Η λειτουργία τους δεν επηρεάζει το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον, όπως και την υγεία των ανθρώπων.
– Αξιοποιούν σε µεγάλο βαθµό την ενέργεια, το νερό και άλλους πόρους.
– Προστατεύουν την υγεία των χρηστών και παρέχουν βελτιωµένες συνθήκες διαβίωσης και παραγωγικότητας.
– Περιορίζουν την ρύπανση με κάθε µέσο, τα απορρίμματα και την περιβαλλοντική υποβάθµιση.

Σκοπός μας είναι η δημιουργία κτηρίων που να είναι:
-Αρχιτεκτονικά ελκυστικά.
-Εύκολα στην κατασκευή, τη χρήση, τη λειτουργία και την συντήρηση.
– Ελάχιστα επιβαρυντικά στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον κατά τη φάση κατασκευής τους, τη φάση λειτουργίας και τη φάση αποδόµησής τους.
– Ανθεκτικά ως προς την έκθεση στις δυσμενείς περιβαλλοντικές και κλιµατικές συνθήκες και αλλαγές.
– Οικονοµικά αποδοτικά στους χρήστες, τους ιδιοκτήτες, τους κατασκευαστές και στην κοινωνία.

Τα «πράσινα» κτίρια για τη διαμονή των ξένων επισκεπτών μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου. Γι’ αυτό τον πλούτο άλλωστε πέρυσι η Ελλάδα δέχτηκε πάνω από 30.000.000 επισκέπτες από το εξωτερικό.
Μπορούμε να διατηρήσουμε απρόσβλητη την ελληνική φύση και παράλληλα να γευόμαστε τους καρπούς της τουριστικής εξέλιξης.
Έτσι θα συνεχίσει η Ελλάδα να δέχεται τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών σε ένα φιλικό και βιώσιμο περιβάλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το