Πολιτισμός

«Τα ΜΜΕ και η δημοσιογραφία σε μετάβαση» του Σωτήρη Τριανταφύλλου

Το βιβλίο του δημοσιογράφου και προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Σωτήρη Τριανταφύλλου «Τα ΜΜΕ και η δημοσιογραφία σε μετάβαση. Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στην ψηφιακή εποχή» θα παρουσιαστεί στη Λάρισα και τον Βόλο, μετά την Αθήνα και την Πάτρα. 

Η παρουσίαση στη Λάρισα θα γίνει την Παρασκευή 3 Μαρτίου, στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Γαλαμάτης, γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, και Σωτήρης Κέλλας, πρόεδρος ΕΤΑΣ Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Γιώργος Τσιγκλιφύσης, πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, και Τρύφων Τσάτσαρος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Γιάννης Σιούλας. Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Η παρουσίαση στον Βόλο θα γίνει το Σάββατο 4 Μαρτίου, στην αίθουσα «Φόρουμ» του ξενοδοχείου Park, στις 19.00. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ιωάννα Λαλιώτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δημήτρης Χορταργιάς, αντιπρόεδρος του ΕΤΑΣ Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Τσιγκλιφύσης, πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Παπαθανασίου. Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στόχος του βιβλίου είναι να καταγράψει, να αναλύσει σε βάθος και να εξηγήσει τις μεταβολές στα ΜΜΕ, τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους. Επικεντρώνει στην ελληνική μιντιακή βιομηχανία, η οποία ακολουθεί μεν κάποια διεθνή πρότυπα, αλλά διαθέτει και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το βιβλίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία και αφορά στις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων, καθώς επίσης και στην επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στα ΜΜΕ. Επίσης, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας, παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Από τα πρώτα τους βήματα μέχρι και τη σημερινή εποχή των ραγδαίων αλλαγών και εξελίξεων. Από την εποχή των πρώτων μηνυμάτων επικοινωνίας και των χειρόγραφων εφημερίδων μέχρι σήμερα που τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης παρουσιάζουν ρομπότ. 

Το βιβλίο αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα, διδάσκεται για δεύτερη χρονιά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού που εδρεύει στη Σπάρτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το