Ελλάδα

Tα δύο σενάρια για την επόμενη μέρα

siriza

Αν κάποιος επιχειρούσε και το κατάφερνε να «κλέψει» τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση του «κόμματος» μέσα στο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, με περισσότερους από έναν πρωταγωνιστές, τότε θα καταλάβαινε ότι ο πρωθυπουργός έχει κατά νου διάφορα εναλλακτικά σενάρια, όχι απαραιτήτως για έναν έντιμο εσωκομματικό συμβιβασμό.

Την εκτίμηση αυτή εκφράζει και αποκαλύπτει κορυφαίο στέλεχος που γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα πιστεύει ακράδαντα στο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα να πετύχει τελικά τον στόχο του ακόμη και μέσα από μια νέα καταιγίδα μνημονιακών ρυθμίσεων. Το ίδιο στέλεχος τονίζει ότι δεν είναι μόνο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα που φαίνεται ότι προβληματίζουν τον Αλέξη Τσίπρα για το σύμφωνο συμβίωσης μετά τα δύο «όχι» στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.
Προφανώς και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με άλλα γνωστά στελέχη της Αριστεράς που κράδαιναν τις διεκδικήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και όσο είχαν κυβερνητικούς ρόλους συγκροτούν ένα ισχυρό μέτωπο, εντούτοις ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι σε αυτήν τη φάση πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο συνολικά με στόχο την επικράτησή του τις επόμενες μέρες και μήνες.
Στήριξε, για παράδειγμα, τον Γ. Βαρουφάκη στη Βουλή, αλλά ο τέως υπουργός έσπευσε προχθές να επισημάνει με δηλώσεις του ότι θα καταψηφίσει μια συμφωνία που οδηγεί στην ύφεση – ή η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου δείχνει ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.
Στάση αναμονής
Από αυτή την ώρα και για τα επόμενα 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να σχεδιάζει τροποποιώντας τον «Οδικό Χάρτη» που είχε επιλέξει για την επικράτηση του καλού και του κακού σεναρίου.
• Το καλό σενάριο θέλει συνολική συμφωνία που θα απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο της χρηματοδοτικής σταγόνας και θα ανοίγει ορίζοντα τριετίας στην κυβέρνηση για να καταφέρει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τις αβεβαιότητες απ’ ό,τι έκανε επί εξάμηνο. Εάν και εφόσον λοιπόν ο κ. Τσίπρας φέρει συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία μέσα στο δεκαήμερο, αλλά οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλοι θα καταψηφίσουν, τότε λέγεται ότι θα αρχίσει να απαντά εμπράκτως στις αιχμές των άλλων κομμάτων που υπερψηφίζουν ενώ είναι αντιπολίτευση! Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική εισήγηση που έχει στα χέρια του και μελετά αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας είναι να προχωρήσει στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των βουλευτών που δεν θα συνταχθούν με την άποψη της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ίδιοι άνθρωποι -και δεν είναι λίγοι πια, αντιθέτως αρκετά κορυφαία στελέχη έχουν καταθέσει τις απόψεις τους- προτείνουν στον κ. Τσίπρα να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στον… επόμενο τόνο της διαγραφής ή απλώς της καταψήφισης της συμφωνίας από βουλευτές του στην προκήρυξη εκλογών και τη διενέργειά τους μέσα στον Σεπτέμβρη. Εννοείται ότι είτε ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να λήξει… κάπου το «τρεχαντήρι» από αρχηγό σε αρχηγό, είτε να προκηρυχθούν εκλογές για εθνικό λόγο και να παραμείνει μέχρι την ημέρα της προσφυγής στις κάλπες.
Οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές μπορεί να γίνουν ή στις 13 ή στις 20 Σεπτέμβρη. Το σίγουρο είναι ότι η τάση Λαφαζάνη θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ιδρύσει νέο κόμμα, καθώς ο Α. Τσίπρας θα συγκροτήσει τις δικές του λίστες αφήνοντας εκτός τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Θα έχει προηγηθεί Συνέδριο;
Το Συνέδριο
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη και κοντά στον κ. Τσίπρα όπως οι της τάσης των «53+», όπου οι κ. Τσακαλώτος Σακελλαρίδης, Κορωνάκης, Μιχόπουλος, ζητούν οπωσδήποτε Συνέδριο πριν από τις εκλογές. Διότι -λένε κάποιες πληροφορίες- δεν μπορούν να συμφωνήσουν με τη «διαγραφή» από τις λίστες των συντρόφων τους στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Είναι πασιφανές ότι είναι περισσότερα από ένα τα ανοιχτά ενδεχόμενα όσον αφορά στην εσωκομματική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι της Αριστερής Πλατφόρμας κραδαίνουν το επιχείρημα ότι ακολουθούν πιστά το προεκλογικό αντιμνημονιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζουν περιοδείες ανά την Ελλάδα.
• Το κακό σενάριο όχι μόνο για τον Αλ. Τσίπρα παραπέμπει σε ένα δάνειο-γέφυρα εντός Αυγούστου και σε ανοιχτές ημερομηνίες για την οποιαδήποτε εσωκομματική και ευρύτερα πολιτική εξέλιξη. Με φόντο το μαρτύριο της χρηματοδοτικής σταγόνας ή με μια συμφωνία που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη λέγεται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα εστιάσει στην επιλογή να απομακρύνει το ενδεχόμενο εκλογών. Ούτως ή άλλως τα πρώτα μηνύματα που είχε από τους εταίρους ήταν να περάσει τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος (με τον ίδιο να διεκδικεί στο μεσοδιάστημα ισχυρή δέσμευση για το χρέος) και να προχωρήσει σε εκλογές τον Νοέμβρη. Αυτό το σενάριο βέβαια «κρύβει» (και) την πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και το «όχι» στο ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες.

Σενάριο 1
Ψήφιση της συμφωνίας, διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των διαφωνούντων και προκήρυξη εκλογών.
Σενάριο 2
Δάνειο – γέφυρα εντός Αυγούστου αντί οριστικής συμφωνίας, απομάκρυνση του ενδεχόμενου εκλογών και ανοιχτή ημερομηνία για τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το