Τοπικά

Τα αίτια έξαρσης κρουσμάτων σύμφωνα με Ευθύμη Τσάμη 

Τα μέτρια ποσοστά πλήρους εμβολιασμού σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων πυροδοτούν τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμη Τσάμη ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας, αναφέροντας πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων νοσούν, βγαίνουν αρνητικοί μετά από περίπου δέκα μέρες.

Τα κρούσματα στη Μαγνησία σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ξεπερνούν τα 300 σε καθημερινή βάση. 

Ο κ. Τσάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» τόνισε πως καταρρίπτεται η άποψη πως η ζέστη περιορίζει τον ιό, καθώς «βλέπουμε εν μέσω του καλοκαιριού η μεταδοτικότητα να είναι πολύ υψηλή. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ο ιός συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον κόσμο». 

Ο ίδιος αποδίδει την έξαρση των κρουσμάτων ουσιαστικά σε τρεις λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι δεν φοράμε τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, όπου θα έπρεπε. Ο δεύτερος είναι ότι έχουμε χαλαρώσει τα ατομικά μέτρα προστασίας και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες με συνωστισμό, ακόμη και αν γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως είναι τα γλέντια, οι εκδηλώσεις, οι γάμοι, καταστάσεις που όλοι έχουμε επιθυμήσει να ζήσουμε ξανά, αλλά κρύβουν κάποιους κινδύνους, αν δεν προσέξουμε. Ο τρίτος λόγος είναι το γεγονός πως το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει και τα τρία εμβόλια κατά του κορωνοϊού, είναι μικρό και κυμαίνεται στην Ελλάδα γύρω στο 60%, ενώ στη Μαγνησία μπορεί να είναι και μικρότερο. Εμείς θεωρούμε ότι οι άνθρωποι με τρεις δόσεις είναι πιο προφυλαγμένοι από αυτούς που έχουνε κάνει δύο ή μία. Μάλιστα οι μελέτες δείχνουν ότι γι’ αυτόν τον ιό που έχουμε τώρα, για να σπάσει η ασπίδα μεταδοτικότητας, θα έπρεπε να είχαμε ποσοστό εμβολιασμένων με τις τρεις δόσεις πάνω από το 80%. Στην Ελλάδα υπήρχαν αυτοί που έκαναν δύο δόσεις, νόσησαν, πέρασε το εξάμηνο, και έχουν αμελήσει να κάνουν την τρίτη δόση, αν και θα έπρεπε. Εμείς είμαστε πολύ χαμηλά, επομένως όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Οι προοπτικές για το φθινόπωρο είναι δυσοίωνες, αν λάβουμε υπόψη την τωρινή κατάσταση. Το θετικό είναι πως έχουμε λίγες ακόμη νοσηλείες, αν και οι θάνατοι αρχίζουν σιγά-σιγά να αυξάνονται». 

Επίσης πρόσθεσε πως «δεχόμαστε ερωτήματα από τον κόσμο για το αν θα πρέπει να κάνει την τέταρτη δόση. Παρατηρούμε πως αρκετοί με τρίτη δόση που είναι στην ηλικιακή ομάδα, δηλαδή άνω των 60 ετών, για να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση, όπως ονομάζεται η τέταρτη, την αφήνουν για το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα τώρα να κολλούν. Η τέταρτη δόση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βέβαια κουράζεται ο πληθυσμός και λέει, μα πόσα εμβόλια θα κάνω; Θα κάνουμε, όσα εμβόλια χρειαστεί, μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις. Με το εμβόλιο, όσοι νοσούν έχουν ήπια συμπτώματα και δεν θα πάνε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο».

Για τα αντιικά φάρμακα είπε πως βοηθούν σημαντικά. Βέβαια χρειάζεται να είναι πιο άμεση η χορήγηση. Τώρα πρέπει να σταλεί η αίτηση στη Αθήνα για να δοθεί η έγκριση και μετά να σταλούν μέσω courier στον ασθενή. Πρέπει τα φάρμακα αυτά να διατίθενται πού γρήγορα στον ασθενή. Αυτή η διαδικασία είναι δυσλειτουργική και πρέπει να αλλάξει. 

Μάλιστα συμπλήρωσε πως η μεγάλη πλειοψηφία, αυτών που νοσούν χρειάζονται τελικά περίπου δέκα μέρες για να βγουν αρνητικό. Στο πενθήμερο είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που βγαίνουν θετικοί, ενώ κάποιοι άλλοι αρνητικοποιούνται και μετά από δεκατέσσερις μέρες. 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το