Τοπικά

Σύσταση γραφείου μεταναστευτικής πολιτικής από τον Δήμο Βόλου

 

Η σύσταση γραφείου μεταναστευτικής πολιτικής ή σε πρώτη φάση η δημιουργία ιστοσελίδας σε διάφορες γλώσσες από τον Δήμο Βόλου, θα αποτελέσει μια πολύ καλή προσπάθεια, για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία. Τα παραπάνω επισημαίνονται στην έκθεση πεπραγμένων και προβλημάτων, όπως καταγράφηκαν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου ένταξης μεταναστών του Δήμου Βόλου, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Μουλάς, η οποία κατατίθεται προς έγκριση στη συνεδρίαση του Σώματος μεθαύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου (6μ.μ.).

Στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, που ορίσθηκε σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 583/2019 απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Δ. Βόλου συγκλήθηκε και συνεδρίασε σε τακτά χρονικά διαστήματα και κατά τα προηγούμενα έτη και συζήτησε θέματα που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζούνε στον Βόλο.
Το εγχείρημα σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δεν ήταν, ούτε είναι εύκολο. Έτσι στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου με θέμα «Καταγραφή και διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που κατοικούν μόνιμα στον Δήμο μας, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και την επαφή τους με τις δημόσιες αρχές του τόπου» και στο κάλεσμά μας και στις προσπάθειές μας να παραβρεθούν όλες οι μειονότητες που ζουν στον Βόλο, η μόνη που ανταποκρίθηκε ήταν η αλβανική μειονότητα. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση το κύριο πρόβλημα εντοπίστηκε στην εκπαίδευση και στην εκμάθηση της γλώσσας και στο πρωτεύοντα ρόλο που παίζει το σχολείο αλλά και οι οικογένειες των Ελλήνων και η ευρύτερη κοινωνία που πρέπει να αγκαλιάσει αυτούς τους ανθρώπους χωρίς την όποια ρατσιστική διάθεση.
Σ’ αυτή την προσπάθεια, κι όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη κεντρική χρηματοδότηση όπως γίνονταν παλιότερα για την εκμάθηση της γλώσσας στους παλιννοστούντες Έλληνες.
Στη δεύτερη συνεδρίαση που μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια της πρώτης καθώς είχε το ίδιο θέμα συζήτησης και η οποία διεξήχθη διαδικτυακά σε συνθήκες πανδημίας και δια περιφοράς, επαναλήφθηκε η απαίτηση για παροχή οδηγιών από την ΚΕΔΕ .
Η κατηγοριοποίηση των μεταναστών σε εθνότητες, καθώς και σε ενταγμένους ή μη, δηλαδή νόμιμους και λαθρομετανάστες ή και λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το φύλο και το μορφωτικό τους επίπεδο, είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνεται καλύτερη στόχευση στα προβλήματά τους. Όπως επίσης απαραίτητο είναι να υπάρχει και ένα αρχείο-μητρώο αυτών ακόμα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας (με τεστ και εμβολιασμούς).
Στην τρίτη συνεδρίαση με θέμα «Σχεδιασμός δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ένταξης μεταναστών και προσφύγων στον Δήμο μας» συζητήθηκαν οι δράσεις και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς Δήμου προκειμένου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να γνωρίζουν πού μπορούν να απευθύνονται, δηλαδή κάποιον φορέα, προκειμένου να καταγράφονται και να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα.
Η σύσταση γραφείου μεταναστευτικής πολιτικής ή σε πρώτη φάση η δημιουργία ιστοσελίδας σε διάφορες γλώσσες από τον Δήμο Βόλου θα είναι μια πολύ καλή προσπάθεια στο κάλεσμα αυτών και στο άνοιγμα που θέλει να κάνει η τοπική κοινωνία του Βόλου σε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε συνδυασμό βέβαια και με την καθοδήγηση της κεντρικής διοίκησης και της ΚΕΔΕ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το