Τοπικά

Συνέδριο Εργασίας Ελλάδας -Κίνας για τη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση

 

Η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, η Κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Κινεζική τράπεζα Export Import Bank of China με αφορμή της 10ης επετείου της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative), διοργάνωσαν από κοινού Συνέδριο Εργασίας στο Ναυτικό Όμιλο Πειραιά στις 6/9/2023 με θέμα «Πειραιάς: «Η σημασία της Κινεζικής χρηματοδότησης στην ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας»
Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης, ήταν ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας κ. Ren Shengjuin, ο Πρέσβης της Λ.Δ. Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ξηραδάκης, και ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης ενώ παρουσίαση της χρηματοδοτικής πολιτικής της China Exim Bank έκανε ο κ. Luo Weibo, Senior Manager- Transport Financing Dept.
Ο κ. Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελληνική ναυτιλία στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ενώ αναφερόμενος στον τραπεζικό ναυτιλιακό δανεισμό από την Κίνα, τόνισε ότι δύο Κινεζικές τράπεζες έχουν ήδη ανοίξει τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα και ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς η ελληνική ναυτιλία αφενός είναι η κορυφαία πλοιοκτήτρια αγορά στον κόσμο αφετέρου διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για την υποστήριξη της λειτουργίας της. Η Eλληνική ναυτιλία προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για τους χρηματοδότες καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αυξάνεται συνεχώς, αποδεικνύοντας τη δέσμευση των Ελλήνων πλοιοκτητών να επεκταθούν, συχνά με μεγαλύτερα πλοία, καθώς και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των στόλων τους. Από την εμπειρία μας στον κινεζικό ναυτιλιακό δανεισμό τόνισε ο κ.Ξηραδάκης μπορούμε να πούμε ότι έχει υποστεί τεράστιο μετασχηματισμό, γίνεται γρήγορα εξωστρεφής και πιο εξελιγμένος. Η παρουσία της EXIM Bank εδώ σήμερα είναι το καλύτερο ζωντανό παράδειγμα.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας, κ.Ren Shengjuin δήλωσε ότι η CEXIM αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ναυτιλιακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, παρέχοντας δάνεια που καλύπτουν τόσο τη ναυπήγηση πλοίων όσο και τη ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα στο σύνολό της. Έχοντας χρηματοδοτήσει περισσότερους από 100 πλοιοκτήτες από περισσότερες από 30 χώρες σε έξι ηπείρους, έχει επίσης καθιερώσει συνεργασίες με περισσότερες από 30 μεγάλες ναυτιλιακές τράπεζες και κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ναυτιλιακών τραπεζών. Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές αγορές της CEXIM στηρίζοντας τους Έλληνες πλοιοκτήτες στην κατασκευή περισσότερων από 100 πλοίων διαφόρων τύπων στην Κίνα, παρέχοντας χρηματοδότηση και εγγυήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να προωθεί τη ναυτιλιακή χρηματοδοτική συνεργασία της Κίνας και Ελλάδας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» μέσα από τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές αναφέρονται στις επενδύσεις στην κατασκευή λιμένων, εφοδιαστικών κέντρων κ.ά., στη χρηματοδότηση κατασκευής «πράσινων» και περιβαλλοντικά φιλικών πλοίων κάθε τύπου στην Κίνα, στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ εγχώριων και διεθνών κυβερνητικών τμημάτων, μεταξύ πρεσβειών, πλοιοκτητών, ναυπηγείων, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, νηογνωμόνων κ.ά. μερών και στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της CEXIM με την ενσωμάτωση διαφόρων χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως των πιστώσεων, του κεφαλαίου, της χρηματοδότησης του εμπορίου και των επενδύσεων.
Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, προσφέροντας ζωτικής σημασίας σταθερότητα στις τελευταίες. Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο μέγεθος των στόλων της Κίνας και της Ελλάδας, οι ναυτιλιακοί και χρηματοοικονομικοί κύκλοι των δύο χωρών συμβάλλουν σημαντικά στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση της Κίνας αναπτύσσεται ταχύτατα με τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα να αυξάνουν συνεχώς τη στήριξή τους στη ναυτιλία. «Καθώς οι χώρες μας είναι δύο μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις, η Κίνα είναι πρόθυμη να αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρει η 10η επέτειος της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και να συνεργαστεί με τους Έλληνες φίλους της για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέλλον της ναυτιλιακής χρηματοδότησης και να μοιραστούμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης που αυτή θα προσφέρει» τόνισε ο κ. Πρέσβης..

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το