Ελλάδα

Στρατηγική με ορίζοντα τη ΔΕΘ χαράζει ο Μητσοτάκης

mitsotakis

Χωρίς να χρειαστεί να δώσει κάποια πολιτική μάχη, η Νέα Δημοκρατία προβάλλει ως «δεινή ήττα» την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει τους 200 βουλευτές για την ψήφιση του εκλογικού νόμου και φροντίζει επιμελώς να προχωρήσει το νοικοκύρεμα στα εσωτερικά της.

Παράλληλα, σκύβει στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και με ορίζοντα τη ΔΕΘ χτίζει αναχώματα «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης» σε ό,τι μέμφεται ως κυβερνητική ανικανότητα, αξιοποιώντας τις βάσεις του δημοσκοπικού της προβαδίσματος.
Η Συγγρού εκτιμά ότι απέτυχε το πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία νέων ισορροπιών με αφορμή την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Αυτό για την ώρα ερμηνεύεται ως αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει το σχέδιό του για να ανακόψει την ανοδική πορεία της ΝΔ μέχρι το? πλατύσκαλο της εξουσίας. Αν βεβαίως υπάρχει πράγματι προοπτική προσφυγής στις κάλπες σε σύντομο διάστημα. Το ζητούμενο είναι τώρα να παγιωθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα, να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφού κλείσουν μέτωπα στο εσωτερικό, να παρουσιαστεί μια πειστική και ειλικρινής εναλλακτική πρόταση στους πολίτες.
Δύο νούμερα
Για τη ΝΔ, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί προς επίτευξη συναινέσεων, ήταν «μια ευκαιρία που η κυβέρνηση επέλεξε να την πετάξει». Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, «αυτό που συζητάμε είναι όλο κι όλο δυο αριθμοί: η ηλικία από 18 σε 17 και η κατάργηση των 50 εδρών». Ωστόσο, το να κατέβει στα 17 το όριο ηλικίας των νέων ψηφοφόρων, το ένα δηλαδή από τα δύο νούμερα που απαξίωσε ο κ. Βορίδης, δεν είναι τόσο ανώδυνο για τη ΝΔ, η οποία, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά στα ποσοστά αποδοχής της μεταξύ των νέων ανθρώπων.
Το βέβαιο είναι πως από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση δέχθηκε τα γαλάζια πυρά, για μεθοδεύσεις και τακτικισμούς. Ο αρχηγός της ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου αλλά και στελέχη, με κάθε αφορμή ανέπτυσσαν επιχειρήματα κατά της αλλαγής του νόμου, εστιάζοντας στον κίνδυνο κυβερνητικής αστάθειας. «Η Ελλάδα είναι στο μέσο μίας οικονομικής κρίσης. Δεν χρειάζεται να βάλει αλάτι στην πληγή», ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης. Ακούστηκε επίσης πολλές φορές πως η κυβέρνηση προκειμένου να δυσκολέψει την πορεία της ΝΔ, θυμήθηκε «τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς» όπως και ότι με ανάλογο ανεύθυνο τρόπο διαχειρίζεται το πρόβλημα της οικονομίας και δεν τολμά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτές οι πολύφερνες μεταρρυθμίσεις είναι έτσι κι αλλιώς το ζητούμενο, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, στα οποία εστιάζει την προσοχή της η ΝΔ. Με σειρά δράσεων, προβάλλει την προσπάθειά της να καταγράψει τα προβλήματα αυτά και να δομήσει ρεαλιστικές λύσεις. Εδώ άπτεται και ο σοβαρός προβληματισμός της Συγγρού, για θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης, κάτι που φάνηκε από τις παρεμβάσεις της με αφορμή τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Εν τω μεταξύ, η «εποικοδομητική» αντιπολίτευση που θέλει να ασκεί η ΝΔ προϋποθέτει ηρεμία στο εσωτερικό της γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να κλείνει μέτωπα ακόμη και στο επίπεδο του φαίνεσθαι και αυτή η λογική υπαγόρευσε την πρώτη από τον χειμώνα συνάντησή του με τον πρώην αρχηγό του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το αποτέλεσμα της προσέγγισης, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη συνοψίζεται στη λακωνική δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατά την έξοδό του από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ, στη Βουλή: «Ολα καλά». Αλλως, το μήνυμα που έστειλε ήταν ότι επετεύχθη ο σκοπός για τον οποίο έγινε η συνάντηση αυτή μεταξύ δύο πολιτικών με θέσεις διαχρονικά πανομοιότυπες που βρέθηκαν συγκυριακά, μάλλον, σε απόσταση.

 
Με νηνεμία στο εσωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει την πυξίδα του προς τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, καθώς η επίσκεψή του στα εγκαίνιά της θεωρείται ότι θα έχει ξεχωριστή πολιτική σημασία. Μάλιστα, ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται να καταρτίζει μόνος του τον βασικό κορμό της ατζέντας των επαφών του στη συμπρωτεύουσα. Κάποιες απ’ αυτές θα γίνουν στα νέα γραφεία του κόμματος αφού και στη Θεσσαλονίκη, η ΝΔ έχει νέα έδρα, στο γενικότερο πλαίσιο περικοπών. Στο τριήμερο παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, για τη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να έλθει σε απευθείας επαφή με ένα κοινό, που υπό άλλες συνθήκες το προσεγγίζει στοχευμένα (επαγγελματίες, εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων αλλά και μισθωτούς, συνταξιούχους ή και ανέργους) και αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά το οικονομικό σκέλος του προγράμματος του κόμματος. Ηδη έχουν ξεκινήσει στη Συγγρού συσκέψεις με αντικείμενο την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση. Η γραμμή πλεύσης είναι η γνωστή, πάνω στη «συμφωνία αλήθειας», με μια νέα πειστική πρόταση μακριά από τη μέγκενη της κρίσης. Είναι δε από τις περιπτώσεις που αξία δεν έχει μόνο το… ταξίδι!
‘ΟΛΑ ΚΑΛΑ’
Η «εποικοδομητική» αντιπολίτευση που θέλει να ασκεί η ΝΔ προϋποθέτει ηρεμία στο εσωτερικό της γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να κλείνει μέτωπα. «Ολα καλά» η λακωνική δήλωση του Β. Μεΐμαράκη κατά την έξοδό του από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή, στην πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών από τον χειμώνα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το