Ελλάδα

«Καυτό» φθινόπωρο εν όψει αξιολόγησης βλέπουν οι Βρυξέλλες

assets_LARGE_t_420_54720376_type13145

Ευελιξία στα εργασιακά, αλλαγές στην αγορά ενέργειας, «κόκκινα» δάνεια, πλήρης λειτουργία του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Για… καυτό φθινόπωρο ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες, που βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων στην Ελλάδα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. «Ολα έχουν συμφωνηθεί. Μένει να γίνουν πράξη από την ελληνική κυβέρνηση», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Περιμένουμε προτάσεις για τις αλλαγές στον εργασιακό νόμο και στα δημοσιονομικά. Αυτά είναι τα ”καυτά” μέτωπα. Εκεί που αναμένουμε να υπάρξει διαπραγμάτευση θα είναι για το χρέος, για το οποίο το ΔΝΤ θα διεκδικήσει αμεσότερα μέτρα. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή, όμως τα πράγματα δεν έχουν μόνο μία όψη», τόνισε με νόημα η ίδια πηγή.

«Πάντως, η διαδικασία αναμένεται ”σκληρή”, με την έννοια ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που είναι να γίνουν τώρα, έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί από… πέρυσι. Με αυτό το σκεπτικό, το φθινόπωρο θα είναι ”σκληρό” για την ελληνική πλευρά», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με έτερο αξιωματούχο της ΕΕ, «πρώτα θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αφού ολοκληρωθούν από τις ελληνικές Αρχές τα ”ορόσημα” (milestones) που έχουν συμφωνηθεί από το Eurogroup της 24ης Μαΐου».

«Απομένουν λίγα ακόμη σημεία, όπως ο ορισμός του ΔΣ του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων – απ’ όσο γνωρίζω οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη φτάσει στην Αθήνα.

Τον Σεπτέμβριο, το ταμείο θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί και να λειτουργεί ήδη. Η ”ασυλία” για τα μέλη του ΔΣ θεωρούμε ότι έχει θεσμοθετηθεί. Τώρα το αν θα γίνουν επενδύσεις μετά την εικόνα της ελληνικής πλευράς με την Cosco, είναι άλλο θέμα…», εξηγεί.

Αλλες προϋποθέσεις
Μαζί με αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η δημιουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ Α.Ε.), κλάδου του ταμείου για τις προβληματικές ΔΕΚΟ, και βεβαίως ο προϋπολογισμός να πρέπει να δείχνει ότι έχει δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Το «πακέτο» της δεύτερης αξιολόγησης είναι να «κλείσει» το φθινόπωρο και θα πρέπει να αρχίσει να συζητείται από τον Σεπτέμβριο. Από πλευράς ΕΕ, το θέμα έχει τεθεί ξεκάθαρα στην ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Κάποια από αυτά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και μπορεί να μην έχουν άμεσο κοινωνικό χαρακτήρα αλλά αφορούν εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Η προηγούμενη αξιολόγηση άργησε 8 μήνες. Επομένως ας είμαστε επιφυλακτικοί για το πόσο γρήγορα θα πάει η δεύτερη φάση», συνεχίζει με νόημα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Tα περισσότερα από τα μέτρα για τη δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου θα είναι καταρχήν ”θεσμικά” και όχι εισπρακτικά. Για παράδειγμα, σε αυτά εμπεριέχεται και η ρήτρα για τριετείς σπουδές στα πανεπιστήμια, αντί για τέσσερις. Στην πραγματικότητα, όμως, το μοντέλο αυτό με τα θεσμικά μέτρα είναι εντελώς θεωρητικό.

Κυρίως γιατί συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες φορολογικές παρεμβάσεις και επιβαρύνσεις. Επίσης, το αποτέλεσμα που θα προκύψει με βάση την αναγκαιότητα της κάλυψης του προϋπολογιζόμενου δημοσιονομικού κενού για τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει τα επόμενα», εξηγεί πηγή των Βρυξελλών. «Το υπουργείο Οικονομικών και προσωπικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και το επιτελείο του, έχει αντιληφθεί και θέλει να κλείσουν τα θέματα άμεσα και γρήγορα. Δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο και για άλλους υπουργούς, οι οποίοι φέρνουν εμπόδια με τη μη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο. Εκεί θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια η ελληνική πλευρά», επισημαίνει.

Με ακρίβεια
Το ΔΝΤ θα ξανακαθίσει στο τραπέζι της επόμενης αξιολόγησης. Μετά και τη νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ζητήσει πιο ακριβή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, την οποία θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Εκεί σίγουρα θα υπάρξει μεγάλη διαπραγμάτευση.

Γιατί πολλές χώρες δεν εμπιστεύονται την Επιτροπή και θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο ”παιχνίδι”. Από την άλλη, το ΔΝΤ θα ζητήσει αυστηρότερα μέτρα στον εργασιακό νόμο, ακόμη πιο ευέλικτη αγορά εργασίας.

Αρα, ”φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”, έτσι δεν λέτε στην Ελλάδα;», επισημαίνει κοινοτική πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Περαιτέρω άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», ακόμη και μείωση του μέσου όρου των μισθών είναι ορισμένα από τα ζητήματα που ενδεχομένως ανοίξει το Ταμείο.

Παρόλο που ο ίδιος «συμφωνεί με τον επίτροπο Μοσκοβισί που απέκλεισε κατηγορηματικά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», θεωρεί ότι το ΔΝΤ μπορεί να θέσει το θέμα αυτό και να απαιτήσει τη μείωσή τους, αφού θεωρεί ότι αλλιώς το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο.

Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ BREXIT
Οι συζητήσεις για την Ελλάδα θα εξελίσσονται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Αυτό που κατά την πρώτη αξιολόγηση λειτούργησε θετικά, αφού οι Ευρωπαίοι ήθελαν να «κλείσει» το ελληνικό ζήτημα -η πρώτη φάση τουλάχιστον- πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, στη φάση του Οκτωβρίου αναμένεται να φέρει δυσκολίες. Κι αυτό γιατί οι διαφορές εντός της ΕΕ είναι πιο έντονες από ποτέ και δεν αποκλείεται να υπάρξει απόπειρα επίδειξης δύναμης με αφορμή την Ελλάδα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το