Ελλάδα

Ο Σκλαβούνης και τα μυστήρια με τους λογαριασμούς της UBS

sklavounis

Με όπλο την κατάθεση του Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ, που χαρακτηρίζεται ως το βαθύ λαρύγγι της UBS, αλλά και τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη φαρέτρα της η ελληνική Δικαιοσύνη από τις εφόδους που πραγματοποίησε τους προηγούμενους μήνες μεταξύ των οποίων και στο σπίτι του πρώην στελέχους της UBS στην Ελλάδα, Χρήστου Σκλαβούνη, η Ελλάδα μπορεί πλέον επάξια να διεκδικήσει αποζημίωση από τον ελβετικό κολοσσό.

Μοναδικός στόχος των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι πέταξαν μυστικά για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να συναντήσουν το πρώην τραπεζικό στέλεχος, είναι να αναγνωρισθεί η ποινική ευθύνη της τράπεζας στη… φυγάδευση τεράστιου πλούτου από την Ελλάδα, και στη συνέχεια να διεκδικηθεί μία καλή αποζημίωση για τα χρήματα που χάθηκαν, από τη μη φορολόγησή τους. Αυτό έκαναν άλλωστε οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με την Αμερική να «εισπράττει» 780.000.000 δολάρια και το Παρίσι να αποσπά 50.000 ονόματα Γάλλων καταθετών στη UBS αλλά και εγγύηση για καταβολή 1 δισ. ευρώ.

Οταν το στέλεχος της UBS είδε την εικόνα της λίστας Μπόργιανς για τους Ελληνες καταθέτες της τράπεζας την περίοδο 2006-2008, με τα συνολικά ποσά να φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ, είπε χαμογελώντας: «Peanuts» (σ.σ.: φιστίκια – έκφραση που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί, παρεμφερής με τα δικά μας «ψίχουλα»).

Ο ελληνικός πλούτος που είναι κρυμμένος στην τράπεζα είναι πολύ μεγαλύτερος, υποστήριξε ο Μπέρκενφελντ, ο οποίος, στην κατάθεση που έδωσε ενώπιον των εισαγγελέων Τουλουπάκη και Καλούδη, φέρεται να εξήγησε τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε η τράπεζα για να προσελκύει κεφάλαια από όλον τον κόσμο και φυσικά από την Ελλάδα.

Με έναν κωδικό
Ο Αμερικανός, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης 2 ετών αλλά στο τέλος ανταμείφθηκε από τις αμερικανικές αρχές για τη συνεργασία του με 100.000.000 δολάρια (!), χτύπησε… κόκκινο, όταν έπεσε στα χέρια του εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο, στην περίπτωση που υπήρχε «εμπλοκή» με την τράπεζα, η ευθύνη θα έπεφτε στα στελέχη. Τότε πήρε την απόφαση να μιλήσει, γνωρίζοντας ότι μπορεί να είχε ποινικές συνέπειες, αλλά ήταν κατηγορηματικός.

Ο δίαυλος άνοιξε με την Αμερική, συνέχισε η Γαλλία, μετά το Βέλγιο και τώρα η Ελλάδα. Μάλιστα, μιλώντας στους εισαγγελείς δήλωσε πρόθυμος να έρθει και στη χώρα μας, εάν κριθεί αναγκαία η παρουσία του σε ένα ενδεχόμενο ποινικό δικαστήριο, προκειμένου να εξηγήσει πώς λειτουργούσε το ελληνικό ντεσκ. Σύμφωνα με τον Μπέρκενφελντ πάντως, οι πρακτικές της τράπεζας για να προσελκύσει πελάτες ήταν πολύ… προχωρημένες. Κύριο όπλο ήταν η στοχοθεσία, δηλαδή ο εντοπισμός εκείνης της κοινωνικής τάξης που ανθούσε, για παράδειγμα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2000. Πώς θα την προσέγγιζε;

Με ένα γκαλά -για άσχετο θέμα- κυρίως πολιτιστικό, όπου θα καλούσε όλη την αφρόκρεμα. Εκεί γινόταν και η πρώτη κρούση για το πώς μπορεί κανείς να μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό, με το δέλεαρ της ανωνυμίας, αφού το όνομα του καταθέτη μπορούσε να… παραλειφθεί και να αντικατασταθεί από έναν αριθμό ή από έναν κωδικό. Στη συνέχεια όλα ήταν εύκολα…

Οι πληροφορίες του Μπέρκενφελντ φθάνουν μέχρι το 2005 όταν και ο τραπεζίτης, ο οποίος έχει βοηθήσει ουκ ολίγους ευκατάστατους να κρύψουν χρήματα από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές, παραιτείται από τη UBS.

Ωστόσο, τα στοιχεία που έχει η Δικαιοσύνη στα χέρια της φθάνουν μέχρι τουλάχιστον το 2015, οπότε και έγιναν οι έφοδοι τόσο στα γραφεία της τράπεζας στο Ψυχικό, όσο και στα σπίτια και τα γραφεία υπαλλήλων της. «Ολοι γνώριζαν -εάν αναφέρεστε σε πελάτες στην Ελβετία- ότι δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτες» λέει με νόημα ο Αμερικανός για να καταλήξει: «Η Ελλάδα είναι σε οικονομικό χάος. Γιατί; Γιατί όλα τα λεφτά είναι στη Γενεύη και τη Ζυρίχη». Αμέσως μετά τη συνάντηση και την κατάθεση του Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ οι εισαγγελείς συντόνισαν τη δράση τους για την έφοδο στο σπίτι του πρώην στελέχους της UBS στην Ελλάδα, Χρήστου Σκλαβούνη.

Το «ντου» έγινε στις αρχές Ιουλίου, με τις Αρχές να κατάσχουν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους. Στόχος για μία ακόμη φορά η στοιχειοθέτηση της συνέργειας της UBS στα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα στοιχεία που κατασχέθηκαν είναι εκατοντάδες και βρίσκονται ήδη στις μεταφραστικές υπηρεσίες για μετάφραση στη γλώσσα μας. Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς θα ξεψαχνιστούν πάνω στη βάση της κατάθεσης του Αμερικανού, με την ελπίδα να «κουμπώσουν» κομμάτια του παζλ για το πώς λειτουργούσε η τράπεζα.

Τα όσα είπε σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας καταπολέμησης της διαφθοράς, πριν κλειστεί το ραντεβού του με τους εισαγγελείς, προδικάζουν ότι η κατάθεσή του αποτελεί θησαυρό.

Βασικός στόχος
Ο Μπέρκενφελντ δεν διστάζει να κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση όταν αναφέρεται στη UBS, η οποία, σύμφωνα με τα όσα έζησε, έκανε τα πάντα για να αποκτήσει και να εκμεταλλευτεί τον κρυφό πλούτο που συγκέντρωνε όχι μόνο στην Ελβετία, αλλά και στη Σιγκαπούρη και οπουδήποτε αλλού είχε υποκαταστήματα…

Η ιδιότητα του Χ. Σκλαβούνη, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν στέλεχος της ελβετικής τράπεζας (μέχρι το 2013, αφού στη συνέχεια τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), αποτέλεσε Nο1 «στόχο» των εισαγγελέων για τη συγκέντρωση στοιχείων. Ο ίδιος, με δήλωσή του αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της εφόδου, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες ενέργειες και πως ουδέποτε ασχολήθηκε με το private banking παρά μόνο με την επενδυτική τραπεζική.

«Στη συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις.

Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking» σημειώνει ο κ. Σκλαβούνης, για να προσθέσει ότι «ως πρόεδρος του ΤΧΣ ενήργησε με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας». Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι δεν του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και πως δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε σπίλωση του ονόματός του.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της, χωρίς κανείς να αποκλείει ότι η ίδια τακτική δεν θα ακολουθηθεί και για άλλες τράπεζες που μπήκαν στον χορό της απόκρυψης του μη φορολογημένου πλούτου…

Νομικοί κύκλοι μάλιστα εκτιμούν ότι το ποσό που μπορεί να διεκδικηθεί μπορεί να φθάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Χρειάζεται ωστόσο σοβαρή δουλειά και βούληση και όχι βιαστικά συμπεράσματα όπως στην περίπτωση του γερμανικού κολοσσού της Siemens…

Οι κρίσιμες ημερομηνίες
ΗΠΑ και Γερμανία έσπασαν το τραπεζικό απόρρητο

Το 2008 για πρώτη φορά η επιτροπή του γερουσιαστή Καρλ Λέβιν δημοσιεύει έκθεση, για τα τερτίπια των ελβετικών τραπεζών προκειμένου να αποκρυβεί αφορολόγητος πλούτος, ενώ το 2009 στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές η UBS συναινεί να καταβάλει αποζημίωση 780 εκατ. δολαρίων και να παραδώσει στοιχεία για Αμερικανούς πελάτες της.

Το 2012 αναλαμβάνει δράση το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο με νόμο μπορεί να αγοράζει λίστες από μετανοημένα πρώην τραπεζικά στελέχη. Το υλικό που αγόρασε περιέχει στοιχεία λογαριασμών της UBS, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, παίρνει αποζημίωση από την τράπεζα, αλλά διοχετεύει τις πληροφορίες του CD και στην Ελλάδα.

Το 2013 oι ΗΠΑ ανακοινώνουν το «πρόγραμμα ελβετικών τραπεζών», σύμφωνα με το οποίο, οργανισμοί που βοήθησαν Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν, μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη, εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους και στοιχεία των πελατών τους, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Ογδόντα τράπεζες επιλέγουν τον διακανονισμό αυτό πληρώνοντας 1,4 δισ. δολ ΗΠΑ. Οι ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών επιταχύνονται.

Ετσι φέτος η έρευνα αρχίζει και στην Ελλάδα μετά τα στοιχεία της λίστας Μπόργιανς, τόσο σε φορολογικό επίπεδο όσο και στην προσπάθεια διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Σε Γενεύη και Ζυρίχη
«Ολοι γνώριζαν ότι οι καταθέτες δεν πήγαιναν στην Ελβετία για να αγοράσουν σοκολάτες» δήλωσε με νόημα στους Ελληνες ανακριτές ο Αμερικανός πρώην υπάλληλος της UBS, Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ για να καταλήξει: «Η Ελλάδα είναι σε οικονομικό χάος. Γιατί; Γιατί όλα τα λεφτά είναι στη Γενεύη και τη Ζυρίχη».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το