Ελλάδα

Στο ΣτΕ η μάχη για τα αναδρομικά: Ζητούν δώρα και περικοπές από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνεται σήμερα η κρίσιμη μάχη για την επιστροφή των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις του 11μήνου από τον Ιούνιο του 2015 έως την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» το Μάιο του 2016 και των περικοπών σε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και στο επίδομα αδείας στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Το δημοσιονομικό κόστος των διεκδικούμενων ποσών εκτιμάται στα 2,5 δις ευρώ.
Χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του πρώην Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η οποία προβλέπει επιστροφή αναδρομικών 11μήνου μόνο για τις κύριες συντάξεις και όχι για τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές, αλλά ούτε αναδρομική επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015) και ζητούν να ακυρωθεί η διάταξη του νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο 114, παρ. 3), η οποία προβλέπει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ποια επιχειρήματα θα θέσουν οι συνταξιούχοι
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που θα θέσουν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ είναι ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι με την επίμαχη διάταξη νόμου παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στα δημόσια βάρη, της προστασίας της ανθρώπινης αξίας και της διάκρισης των λειτουργιών.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα διεξαχθεί με τα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19, δηλαδή με περιορισμένο ακροατήριο και με καθορισμένο χρόνο αγόρευσης των δικηγόρων που θα κρατήσουν το πολύ έως 60 λεπτά.
Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το