Τοπικά

Στο πακέτο Γιούνκερ ο μαγνητικός και η ακτινοθεραπεία

Από δύο ακτινοθεραπευτές και ακτινοφυσικούς, δύο με τρεις τεχνικούς και νοσηλευτές, όλοι τους κατάλληλα εκπαιδευμένοι, θα αποτελείται το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, που σχεδιάζει να λειτουργήσει η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, προκειμένου να γλιτώσουν από την ταλαιπωρία εκατοντάδες ογκολογικοί ασθενείς, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεταβαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία.

 

Η ίδρυση του τμήματος ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας έχει συμπεριληφθεί στο νέο οργανόγραμμα για την αναμόρφωση του Νοσοκομείου Βόλου, ως μια αναγκαία υποδομή, που θα αναβαθμίσει το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός ανέφερε σχετικά πως «αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία υπάρχει μόνο ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο ωστόσο πολλές φορές είναι χαλασμένο. Έτσι εκατοντάδες ογκολογικοί ασθενείς από τη Μαγνησία αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, για να εξετάζονται. Αλλά και εκεί υπάρχει μεγάλη αναμονή, γι’ αυτό και καταφεύγουν αρκετές φορές στον ιδιωτικό τομέα, με το κόστος θεραπείας να είναι πολύ υψηλό. Για το λόγο αυτό και εμείς ως διοίκηση αποφασίσαμε να εντάξουμε αυτή την υποδομή στον νέο οργανισμό λειτουργίας του «Αχιλλοπούλειου».
Αναφορικά με το προσωπικό και την χρηματοδότηση ο κ. Δραμητινός είπε ότι «στον οργανισμό έχουμε προβλέψει δύο μόνιμες θέσεις για ακτινοθεραπευτές και άλλες δύο μόνιμες θέσεις για ακτινοφυσικούς, οπότε, όποτε βγει προκήρυξη, θα είμαστε έτοιμοι να τις διεκδικήσουμε. Επίσης προβλέπεται να εργάζονται εκεί δύο με τρεις εκπαιδευμένοι τεχνικοί και νοσηλεύτριες».
Επίσης τόνισε πως «σίγουρα είναι μια εξελιγμένη υποδομή, που θα χρειαστεί άδεια από το Δημόκριτο και άλλους φορείς. Αλλά εμείς είμαστε διαθέσιμοι, να τη διεκδικήσουμε. Αναφορικά με τον χώρο στέγασης του τμήματος προτείνουμε ένα μέρος της παλιάς πτέρυγας, που αυτή τη στιγμή είναι αναξιοποίητο και θα χρειαστεί βέβαια ανακαίνιση».

 

Μέσω πακέτου Γιούνκερ

Το κόστος του εξοπλισμού της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας αγγίζει τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο ευρώ. «Τόσο το συγκεκριμένο έργο όσο και τον μαγνητικό τομογράφο, που τον εντάξαμε στον νέο οργανισμό, θα τα υποβάλλουμε ώς δύο μεγάλα έργα για χρηματοδότηση, στο πακέτο Γιούνκερ, που δίνει χρήματα για την υγεία στην Ελλάδα. Το συνολικό κόστος των δύο έργων αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο κ. Δραμητινός.
Επίσης υπάρχει και μια άλλη πηγή χρηματοδότησης για την ακτινοθεραπευτική ογκολογία, που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Όπως τόνισε ο διοικητής, «υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, τους γιατρούς του Νοσοκομείου μας, αλλά και τους αρμόδιους γιατρούς από το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία μπορεί να βοηθήσει, πρώτον στην ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ και σε κωδικό για την έρευνα και την καινοτομία και δεύτερον να υπάρχει μια σημαντική παροχή τεχνογνωσίας για την υποδομή, που θέλουμε να δημιουργήσουμε στο «Αχιλλοπούλειο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το