Τοπικά

Νέες νηπιαγωγοί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εργάζονται σε Σουηδία και Νορβηγία

Διεθνείς διμερείς συνεργασίες με 350 ΑΕΙ από ένα ευρύ δίκτυο χωρών, που ξεκινά από τη Λιθουανία και καταλήγει στην Αργεντινή, έχουν αναπτύξει τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του «Εράσμους», που αφορά στην κινητικότητα των φοιτητών τόσο για σπουδές, όσο και για πρακτική άσκηση. Την ίδια στιγμή οι απόφοιτοι του Ιδρύματος επιλέγουν το εξωτερικό για εργασία. Ακόμη και οι νηπιαγωγοί πλέον εργάζονται σε χώρες, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για όσους φοιτητές θέλουν να μετακινηθούν στην Ευρώπη μέσω του προγράμματος «Εράσμους», άρχισε στις 16 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, χωρίς να δοθεί κάποια παράταση.
Η συντονίστρια του προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Πηνελόπη Δάλλη τόνισε πως «τυπικά από την 1η Ιουνίου μπορούν να ξεκινήσουν οι μετακινήσεις των φοιτητών στο εξωτερικό για σπουδές και πρακτική άσκηση και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2018. Ο χρόνος για την πρακτική άσκηση είναι από δύο έως δώδεκα μήνες και για τις σπουδές από τρεις έως δώδεκα μήνες».

 
Πέρυσι οι αιτήσεις είχαν αγγίξει τις 400 και πολλοί ήταν οι φοιτητές, που μετακινήθηκαν στο εξωτερικό μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Βέβαια επειδή το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, μειώθηκε ο χρόνος που έκαναν σπουδές στο εξωτερικό. Επίσης κάποιοι άλλοι φοιτητές επέλεξαν να πάνε στο εξωτερικό και χωρίς χρηματοδότηση.
Σημειώνεται πως το ύψος της χρηματοδότησης κυμαίνεται μεταξύ 400-600 ευρώ ανά φοιτητή, που μετακινείται στο εξωτερικό.
Με αφορμή την κρίση και την αναζήτηση διεξόδων στην Ευρώπη όλο και περισσότεροι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφασίζουν να μετακινηθούν για λίγους μήνες στο εξωτερικό, ώστε να αποκτήσουν νέες παραστάσεις, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς και τρόπους ζωής και να στήσουν γέφυρες επικοινωνίας με χώρες, όπου μελλοντικά, μόλις αποφοιτήσουν, μπορεί να κτυπήσουν την πόρτα για εύρεση εργασίας.
Μάλιστα τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων, ΤΕΦΑΑ και Οικονομικού έχουν καλλιεργήσει τις περισσότερες διεθνείς συνεργασίες με ΑΕΙ του εξωτερικού. Για παράδειγμα το ΤΕΦΑΑ έχει συνεργασία με πάνω από 30 ΑΕΙ. Η πιο δημοφιλής για σπουδές από όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι η Ισπανία.

 

Μέχρι Λατινική Αμερική

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το Τμήμα Αρχιτεκτόνων προχώρησε σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Αργεντινής και του Μεξικού. Έτσι για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποκτά πρόσβαση και στη Λατινική Αμερική.
Επίσης τα τελευταία δύο με τρία χρόνια μεγάλη ζήτηση έχουν και τα ΑΕΙ χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, που διαθέτουν και αγγλόφωνα προγράμματα στα Πανεπιστήμιά τους.
Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει το «Εράσμους» και η Ιατρική της Λάρισας με χώρες, όπως Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Βουλγαρία, Τουρκία.

 

Το εξωτερικό μονόδρομος για τους αποφοίτους

Το «Εράσμους» είναι ο προθάλαμος για τη μετακίνηση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί πως και σε σκανδιναβικές χώρες, όπως τη Νορβηγία, τη Σουηδία, έχουν βρει εργασία απόφοιτες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, καθώς τα περιθώρια εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Βέβαια στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη. Οι αδιόριστοι νηπιαγωγοί ανέρχονται στους 11.000 και πλέον. Και τα περιθώρια εργασίας σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης του Δημοσίου, των Δήμων και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι μεγάλα.
Η προοπτική του εξωτερικού φαντάζει για πολλούς ως μονόδρομος πλέον.
Έτσι λαμβάνουν το πτυχίο μέσα σε 4-4,5 χρόνια το πολύ και στρέφονται για εργασία στη δυτική και βόρεια Ευρώπη, όπου οι δομές του κράτους για παροχή φροντίδας σε νήπια και προνήπια είναι πιο διευρυμένες και οργανωμένες.

 
Η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασιλεία Χρηστίδου τόνισε πως «το πτυχίο της προσχολικής εκπαίδευσης αποτελεί ένα καλό διαβατήριο για τον επαγγελματικό στίβο και τις μεταπτυχιακές σπουδές και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.
Λόγω κρίσης τα παιδιά δυσκολεύονται να βρουν καλές δουλειές στην Ελλάδα και γι’ αυτό μεταναστεύουν. Έχουμε φοιτήτριες, που αποφοίτησαν πρόσφατα και εργάζονται στη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Σουηδία, αναλαμβάνοντας πλήρως τάξεις και τμήματα μικρών παιδιών. Το πτυχίο του δικού μας τμήματος είναι ένα από τα πολύ δυνατά πτυχία πανελλαδικά».
Η κ. Χρηστίδου τόνισε πως στο Τμήμα λειτουργεί ένα μεταπτυχιακό με ειδίκευση στην παραγωγή παιδαγωγικού υλικού και παιχνιδιού, ενώ οι φοιτούντες μπορούν να κατασκευάσουν και εκπαιδευτικό υλικό με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Επίσης μπορούν να εξειδικευτούν στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στα νηπιαγωγεία, αλλά και στα ΚΔΑΠ. Και φαίνεται ότι με το πτυχίο που λαμβάνουν, τα καταφέρνουν σε ένα εύρος επαγγελμάτων, που σχετίζεται με το παιδί, βρίσκοντας εργασία και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στο εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το