Τοπικά

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 το Μουσείο της Αργούς- Σε πρώτη φάση ένταξη σε πρόγραμμα της Περιφέρειας για τον τουρισμό

Στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης για τον τουρισμό σχεδιάζει να εντάξει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, την πρώτη φάση του έργου του Μουσείου της Αργούς αλλά όλες οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν για χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας. Κονδύλια δεν έχουν βρεθεί αλλά ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί ώστε να υπάρχει ετοιμότητα με τον ορισμό των επιλέξιμων έργων πολιτισμού.
Σήμερα επίσκεψη στο χώρο στο Πεδίο του Αρεως όπου ορίστηκε ως σημείο ανέγερσης του Μουσείου της Αργούς, βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Χ. Τριαντόπουλος , ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η γενική γραμματέας τουρισμού Βίκυ Λοϊζου και ο δήμαρχος Α. Μπέος.
Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιεί στον Βόλο έργα 215 εκ. ευρώ και εξέφρασε τη χαρά του για την απόφαση αξιοποίησης του Πεδίον του Αρεως, με ανγέρση του μουσείου της Αργούς και φιλοξενίας τμήματος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης του Περάματος όπου πρόεδρος είναι ο υφυπουργός Ε. Κυριαζόπουλος.
Από τους ιδρυτές του Μουσείου ήταν οι εφοπλιστικές οικογένειες Τυπάλδου και Ποταμιάνου (ο Ανδρέας Ποταμιάνος ήταν Πρόεδρος του Μουσείου για αρκετά χρόνια).
Ο Κ. Αγοραστός μιλώντας για το Μουσείο της Αργούς έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο, που θα αλλάξει την αρχιτεκτονική εικόνα της περιοχής . Η Περιφέρεια θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης για τον τουρισμό αλλά το έργο πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις και από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Σκάλκος σημείωσε πως δεν έχει άποψη για τις μελέτες αλλά εκτίμησε πως θα απαιτηθούν πέντε εκατομμύρια ευρώ , άποψη με την οποία διαφώνησε ο δήμαρχος υποστηρίζοντας πως τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε … για δύο περίπτερα.
Ο γραμματέας επενδύσεων αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που θα «τρέξει» για την επόμενη επταετία και το πως αυτό θα κατανεμηθεί στις περιφέρειες της χώρας για να ενισχυθούν και οι δήμοι με μεγάλα έργα.
Τόνισε επίσης πως το έργο του μουσείου της Αργούς με τη φιλοξενία και παραρτήματος του μουσείου ναυτικής παράδοσης που εδρεύει στο Πέραμα, θα αποτελέσει μια σημαντική υποδομή για τον τουρισμό συνδυαστικά με τις υποδομές των μεταφορών, όπως το αεροδρόμιο και το λιμάνι.
«Βρισκόμαστε στην αρχή γιατί δεν έχουν κλειδώσει οι επιλεξιμότητες του ΕΣΠΑ για τα έργα», ανέφερε και είπε πως όλα θα είναι έτοιμα την επόμενη χρονιά.
Ο Χ. Τριαντόπουλος σημείωσε από την πλευρά του πως θα υπάρξει ετοιμότητα για να ανταποκριθούν όλοι στο αίτημα για Μουσείο της Αργούς με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.
«Είμαστε στη φάση των αρχικών σχεδιασμών και έχουμε προχωρήσει και τις σκέψεις για το μουσείο ναυτικής παράδοσης για να δοθεί στον Βόλο προστιθέμενη αξία. Θέλουμε να μπει η περιοχή, στο ραντάρ του ναυτικού κόσμου» είπε, ενώ ο δήμαρχος Α. Μπέος ανάφερε πως ο δήμος έχει ολοκληρωμένο προς χρηματοδότηση φάκελο για το Μουσείο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το