Κόσμος

Στη φυλακή ο «Spiderman» της Γαλλίας -Είχε κλέψει πίνακες αξίας 100 εκατ. ευρώ

Σε ποινή φυλάκισης οχτώ ετών καταδικάστηκε ο «Spiderman», όπως είχε γίνει γνωστός ο εγκληματίας που έκλεψε πέντε πίνακες αξίας 100 εκατ. ευρώ από μουσείο του Παρισιού.

Ο Βιεράν Τόμιτς είπε στις αρχές ότι διέρρηξε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Μάιο του 2010, με σκοπό να κλέψει έργα των Φερνάν Λεζέ και Αμεντέο Μοντιλιάνι. Ομως, ανακάλυψε πως δεν υπήρξε αξιόλογο σύστημα συναγερμού, οπότε αποφάσισε να διευρύνει τη λεία του, κλέβοντας και πίνακες των Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς και Ζορζ Μπρακ. Μετά από τη διάρρηξη, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι πράγματι το σύστημα ασφαλείας ήταν ελαττωματικό.

Ο 49χρονος είχε ήδη καταδικαστεί παλιότερα για 14 κλοπές κοσμημάτων και έργων τέχνης, πολλές φορές έχοντας σκαρφαλώσει σε τείχους για να διαρρήξει διαμερίσματα. Μία ικανότητα που τον έκανε γνωστό στον υπόκοσμο ως «Spiderman». Δύο ακόμη άτομα καταδικάστηκαν σε επτά και έξι χρόνια φυλάκισης, για τη διακίνηση των έργων τέχνης που έκλεψε ο Τόμιτς.

Το δικαστήριο επέβαλε και στους τρεις βαριά πρόστιμα, 200.000 ευρώ στον «Spiderman» και 150.000 ευρώ στους δύο συνεργούς του. Επίσης, διατάχθηκαν να καταβάλλουν τη συνολική αξία που είχαν οι πίνακες που εκλάπησαν, 104 ευρώ συνολικά, στο δήμο του Παρισιού.

Οι πίνακες δεν βρέθηκαν ποτέ και ένας από τους συνεργούς του Τόμιτς δήλωσε στο δικαστήριο ότι τους πέταξε. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πλέον τα έργα τέχνης είναι εκτός Γαλλίας.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το