Ελλάδα

ΣτΕ: Παράνομη η κατάργηση 2 μαθημάτων στα Λύκεια και νόμιμη η επαναφορά των Λατινικών στις εισαγωγικές των ΑΕΙ

Μη νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την μείωση και την κατάργηση της διδασκαλίας των μαθημάτων «Πολιτική Παιδεία» που διδάσκεται στην Α’ Λυκείου και του «Σύγχρονου Κόσμου: Πολίτης και Δημοκρατία», μάθημα το οποίο διδάσκεται στην Β’ Λυκείου.

Οι δικαστές της 7μελούς σύνθεσης του ΣτΕ, έκριναν ότι τα ωρολόγια προγράμματα ως προς τα δύο αυτά μαθήματα εκδόθηκαν «μη νομίμως, χωρίς τεκμηρίωση ως προς την τήρηση παιδαγωγικών και επιστημονικών κριτηρίων, παραγνωρίζοντας τα κριτήρια άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της διοίκησης».

Αντίθετα, το ΣτΕ με την ίδια απόφασή του έκρινε ότι είναι νόμιμες οι ρυθμίσεις του νόμου 4692/2020, με τις οποίες αντικαταστάθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας από το μάθημα των Λατινικών ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η επαναφορά της διδασκαλίας του μαθήματος των Λατινικών στο Λύκειο «δικαιολογείται από τη συναγόμενη από τη σχετική διάταξη εκτίμηση του νομοθέτη για τη συμβολή του μαθήματος των Λατινικών στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών».

Έτσι, με τα δεδομένα αυτά, το ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική πρόβλεψη για την επαναφορά στα ωρολόγια προγράμματα του Γενικού Λυκείου του μαθήματος των Λατινικών στη θέση του μαθήματος «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη)» έχει έρεισμα τις διατάξεις του νόμου 4692/2020 που όρισαν τα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων Γενικού Λυκείου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το