Τοπικά

«Σωσίβιο» από τα τουριστικά επαγγέλματα- Η Μ. Βούλγαρη, διευθύντρια του Δημοτικού ΙΕΚ, μιλά στη “Θ”

thumbnail_s02-prosopo

Από τα… αζήτητα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των νέων βρίσκονται τα τουριστικά επαγγέλματα. Τι ανέσυρε, όμως, τα τουριστικά επαγγέλματα από τα… αζήτητα για να τα τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή δημοφιλίας; Οι προσδοκίες επαγγελματικής αποκατάστασης σε έναν τομέα της οικονομίας με θετικές προοπτικές.

Η αγωνία για το μέλλον και μια -όσο γίνεται- σίγουρη δουλειά.

Τα στοιχεία ανεργίας εξηγούν την αιτία της στροφής των νέων στα τουριστικά επαγγέλματα και όπως τονίζει η διευθύντρια του Δημοτικού ΙΕΚ κ. Μαρία Βούλγαρη η επιλογή να ενταχθούν στα προγράμματα σπουδών στο παρελθόν οι ειδικότητες των μαγείρων και των ρεσεψιονίστ δικαιώθηκε, όπως θα δικαιωθεί και η επιλογή να ενταχθεί φέτος το επάγγελμα του αρτοποιού – ζαχαροπλάστη.

Σε ένα εφιαλτικό τοπίο, οι νέοι στρέφονται σε οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας στο πέλαγος του αβέβαιου μέλλοντός τους.

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί φέτος παρατηρείται αύξηση στις εγγραφές παρότι ο κύκλος τους δεν τελείωσε και δεν θεωρούμε περίεργο που ο τουριστικός τομέας έχει ζήτηση παρότι εμείς δεν κάνουμε κάποια ιδιαίτερη προβολή καθώς θεωρούμε όλα μας τα τμήματα σπουδαία. Από τα εικαστικά τμήματα έχουν αποφοιτήσει σπουδαίοι καλλιτέχνες και συνεχίζουμε. Η στροφή στα τουριστικά επαγγέλματα είναι κατά κάποιον τρόπο μοιραία γιατί μέσα σε αυτή τη λαίλαπα, είναι ο τουρισμός που δίνει θετικούς δείκτες» σημείωσε η κ. Βούλγαρη.

Όπως είπε, οι καταλυτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας τόσο στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο και στις περισσότερες χώρες έχουν φέρει πια σε πραγματικό αδιέξοδο τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ξέρουν τι θα ήταν καλύτερο να σπουδάσουν ώστε μελλοντικά να εξασφαλίσουν μια θέση στην αγορά.

«Έχοντας υπόψη οι απόφοιτοι των λυκείων τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν φτάνουν σε αδιέξοδο, καθώς δεν ξέρουν προς τα πού να στρέψουν το ενδιαφέρον τους. Βέβαια πάντα – ακόμη και τώρα που βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση – η σωστή προτροπή προς κάθε νέο είναι να επιλέξει το επάγγελμα που του αρέσει, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να σταδιοδρομήσει.

Ταυτόχρονα όμως οι υποψήφιοι σπουδαστές θα πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι μελλοντικές τάσεις στην αγορά εργασίας για τουλάχιστον μία δεκαετία μετά, ποια επαγγέλματα αντέχουν στην οικονομική κρίση, ποιοι θα έχουν ζήτηση, έτσι ώστε να προσανατολίσουν το ενδιαφέρον τους ανάλογα.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για δημιουργία τουλάχιστον 200.000 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις αφίξεις αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επιβεβαίωση της πρόβλεψης. Εκτός από το θετικό ισοζύγιο που καταγράφει η Εργάνη του υπουργείου Εργασίας πλεονέκτημα θεωρείται και το γεγονός ότι ο κλάδος δίνει ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Οι πιθανότητες εξεύρεσης δουλειάς είναι περισσότερες, καθώς «μια αγγελία τουρισμού λαμβάνει 50% λιγότερα βιογραφικά από τον μέσο όρο στην αγορά εργασίας». Για τους λόγους αυτούς η εγγραφή των σπουδαστών στην κατάρτιση των τουριστικών επαγγελμάτων παρουσιάζει μια απίστευτη αύξηση σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες του Δημοτικού ΙΙΕΚ», σημείωσε.

Όμως και στις ειδικότητες των εφαρμοσμένων τεχνών οι πτυχιούχοι με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που τους παρέχονται έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης σε φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας την τέχνη, έχουν τη δυνατότητα ενασχόλησης στην εκπαίδευση ή και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. «Πολλοί είναι οι σπουδαστές που έρχονται να σπουδάσουν για να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση και πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στρέφονται στον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών για να αλλάξουν επάγγελμα στην προοπτική εξεύρεσης εργασίας. Τα τελευταία χρόνια το ποιοτικό επίπεδο των σπουδαστών έχει ανέβει εξαιρετικά», είπε.

Η ίδια επισήμανε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει σε εγγραφές για τα τουριστικά επαγγέλματα 80 άτομα.

Στο ΙΕΚ λειτουργούν 12 τομείς και είναι σημαντικό που φέτος θα λειτουργήσει και η κεραμική, πράγμα που δεν συνέβη πέρσι.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις εγγραφές και πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε γιατί δίνουμε την ευκαιρία σε παιδιά να σπουδάσουν σπίτι τους», σημείωσε.

«Το Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου φιλοδοξεί να καλύψει τις προσδοκίες των νέων και όχι μόνο, που θέλουν να σπουδάσουν σε ειδικότητες με υπάρχουσα ζήτηση χωρίς να απομακρυνθούν από τον τόπο τους, αποκτώντας παράλληλα όλα τα εφόδια για να εξασφαλίσουν εργασία ακόμη και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους μέσα από την πρακτική άσκηση, που από φέτος έχουν τη δυνατότητα να την πραγματοποιούν μετά το β’ εξάμηνο σπουδών.

Στόχος μας είναι η ενίσχυση του επιπέδου σπουδών με επιπλέον εξειδικευμένα σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μέσα από το γραφείο Διασύνδεσης και Εργασίας η ένταξη των σπουδαστών σε θέσεις απασχόλησης καλύπτοντας τις καταγεγραμμένες ανάγκες του δικτύου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων», κατέληξε η κ. Βούλγαρη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το