Τοπικά

Σκουριάζει στα δικαστήρια η μαγνητική πύλη “Θ”

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Σε σκάνδαλο εξελίσσεται η προμήθεια, αλλά μη λειτουργία του συστήματος ασφαλείας (μαγνητική πύλη) στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου. Το μηχάνημα που κόστισε μαζί με το υπόλοιπο κύκλωμα ασφαλείας το όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 7.000 ευρώ, δεν χρησιμοποιείται, καθώς εκφράστηκαν ενστάσεις γι’ αυτό και με απόφασή του ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας είχε διακόψει τη λειτουργία του, μέχρι να αποφασίσει σχετικά το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεννόηση με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε αυτές τις ημέρες από την τοποθέτηση του συστήματος ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, ωστόσο αυτό κατά ένα μέρος μόνο λειτουργεί, αφού η μαγνητική πύλη στην είσοδο του μεγάρου έχει αχρηστευθεί… Τον περασμένο Νοέμβριο, δύο μόλις μήνες μετά την εγκατάσταση του συστήματος, η μαγνητική πύλη αχρηστεύθηκε, ύστερα από εντολή του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας, καθώς η τοπική Αστυνομία δηλώνει αδυναμία επάνδρωσης του σημείου ελέγχου.
Η μαγνητική πύλη τέθηκε εκτός λειτουργίας και μέχρι σήμερα βρίσκεται παρατημένη στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, δηλώνοντας την αδυναμία των αρμοδίων να δώσουν λύση και να την επαναλειτουργήσουν.
Ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας κ. Ι. Τόλιας είχε ζητήσει από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίσεις αναφορικά με την επάνδρωση της μαγνητικής πύλης με προσωπικό της Αστυνομίας, καθώς αυτό σημαίνει πως καθημερινά πρέπει να απασχολούνται στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου τρεις τουλάχιστον αστυνομικοί και σε ημέρες διεξαγωγής δικών τόσο στο Τριμελές, όσο και στο Μονομελές, πέντε… Άλλη μια «αιμορραγία» δηλαδή για την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, όπου το προσωπικό δεν περισσεύει. Ο κ. Τόλιας είχε ζητήσει να εξεταστεί η δυνατότητα τον έλεγχο να αναλάβουν άνδρες ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.
Ένα χρόνο περίπου μετά τη διακοπή της λειτουργίας της μαγνητικής πύλης και στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου αυτή βρίσκεται αχρηστευμένη δεξιά της κυρίας εισόδου του κτιρίου, σαν ένα μνημείο της νεοελληνικής πραγματικότητας, πως όλα σχεδιάζονται «στο γόνατο».
Ο έλεγχος ασφαλείας που γινόταν στη μαγνητική πύλη, δεν ήταν ουσιαστικός, καθώς έλειπε από το σύστημα ο φορητός ανιχνευτής μετάλλων, με αποτέλεσμα να ελέγχονταν σωματικά όσοι περνούσαν από την πύλη, αλλά να μην ελέγχονται οι τσάντες τους…
Με τη διακοπή της προσφοράς αστυνομικών για τη λειτουργία της μαγνητικής πύλης, τον έλεγχο είχε οριστεί να διενεργεί δικαστικός υπάλληλος, κάτι ωστόσο που απαγορεύεται εκ του νόμου… Ύστερα από παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Λαζ. Γαϊτάνη, ο υπάλληλος αποσύρθηκε.
Σημειώνεται ότι η λειτουργία της μαγνητικής πύλης εντάσσεται στα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία του Δικαστικού Μεγάρου και περιλαμβάνουν και κάμερες, περιμετρικά του κτιρίου και στους διαδρόμους, όχι όμως και στις αίθουσες ακροατηρίων, απ’ όπου και αφαιρέθηκαν.
Αφορμή για τη λειτουργία του νέου συστήματος ασφαλείας ήταν ο τραυματισμός δικαστικής υπαλλήλου σε ανακριτικό γραφείο του Πρωτοδικείου της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 2013. Ο γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε ζητήσει την προστασία των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας και στο πνεύμα αυτό, η διοίκηση του Πρωτοδικείου Βόλου είχε κινήσει τις διαδικασίες για την τοποθέτηση του νέου συστήματος ασφαλείας.
Η έκθεση των μέτρων ασφαλείας είχε συνταχθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και το Πρωτοδικείο την είχε αποστείλει προς έγκριση στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η έκθεση είχε εγκριθεί και μαζί το χρηματικό ποσό για την εγκατάσταση του κυκλώματος παρακολούθησης του κτιρίου, εντός και εκτός. Σημειώνεται ότι η καταγραφή έχει μόνο εικόνα και όχι ήχο. Δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τηρήθηκε και τηρείται η νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σημειώνεται ότι οι κάμερες δεν τοποθετήθηκαν στα γραφεία των υπαλλήλων και αποσύρθηκαν από τις αίθουσες ακροατηρίων.
Ενστάσεις για τα μέτρα ασφαλείας είχαν εκφράσει και οι δικηγόροι, καθώς προβλεπόταν να είναι κλειστή η είσοδος από την οδό Κουταρέλια. Οι δικηγόροι είχαν εκφράσει ενστάσεις, αναφορικά με τη δυνατότητα λειτουργίας της εν λόγω εξόδου ως ασφαλείας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου είχε προτείνει από την πόρτα της οδού Κουταρέλια να περνούν άτομα με έγγραφα μετά από σχετική βεβαίωση, που θα διαθέτουν, δικηγόροι, δικαστές, γραμματείς δικηγόρων, για να αποσυμφορηθεί η κεντρική είσοδος, καθώς τα άτομα που διαχειρίζονταν τη μαγνητική πύλη στην είσοδο δεν είχαν σχέση με τα δικαστήρια και δεν μπορούσαν να γνωρίζουν 600 δικηγόρους και δικαστές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το