Τοπικά

Οριστική διακοπή λειτουργίας Μονάδας Χαρτοποιίας “Θ”

unnamed

Την οριστική διακοπή λειτουργίας της Μονάδας Χαρτοποιίας (Χ/Π), στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, από 28.09.2015, προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή ζημιών από την ασύμφορη λειτουργία της μονάδας αυτής, ανακοίνωσε και επισήμως προς τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, η ΒΙΣ ΑΕ. Αυτή εκτιμάται ότι είναι και η τελευταία «πράξη» του δράματος, όσον αφορά μία μονάδα που τα τρία τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Ανακοινώνοντας τη διακοπή λειτουργίας της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, η διοίκηση της ΒΙΣ επισήμανε ότι το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της και ότι αναμένεται να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, διότι το παραγόμενο χαρτί από τη Χ/Π θα αντικατασταθεί από αγοραζόμενο, το οποίο είναι κατά πολύ φθηνότερο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χαρτί θα εισάγεται πλέον στο σύνολό του από τη γειτονική Τουρκία, κάτι το οποίο γινόταν και το τελευταίο διάστημα, σποραδικά όμως και όχι σε μόνιμη βάση.

«Έτσι, εξασφαλίζεται σε μακροπρόθεσμη βάση η βιωσιμότητα της βασικής μονάδας παραγωγής της εταιρείας, αυτής των χαρτοκιβωτίων (Χ/Κ), η οποία αποτελούσε πάντα την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής μας. Η απόφαση αυτή ελήφθη, επειδή τόσο η δυνατότητα τεχνολογικής αναβάθμισης της μονάδας χαρτοποιίας, όσο και η δυνατότητα αντικατάστασής της με καινούργια, ώστε να καταστεί ποιοτικά και κοστολογικά ανταγωνιστική, δεν είναι εφικτή ούτε βιώσιμη», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος λουκέτου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το λουκέτο στη Μονάδα Χαρτοποιίας που σε ανθηρές εποχές απασχολούσε μέχρι και 100 άτομα, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Τα τρία τελευταία χρόνια η πορεία της συγκεκριμένης επιχείρησης ήταν διαρκώς φθίνουσα, ενώ σταδιακά άρχισε η αποψίλωση του προσωπικού, είτε με οικειοθελείς αποχωρήσεις και υψηλότερες αποζημιώσεις, είτε με συρρίκνωση του έμψυχου δυναμικού μέσω των συνταξιοδοτήσεων.

Από το 2013, ωστόσο, τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν. Οι πληρωμές γίνονταν με καθυστέρηση, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης δοκιμάστηκαν στο σύνολό τους και το προσωπικό απασχολούνταν είτε με εκ περιτροπής εργασία, είτε με καθεστώς διαθεσιμότητας, είτε με μειωμένες βάρδιες.

Το Μάιο του 2013, επίσης, το προσωπικό βγήκε σε άδεια άνευ αποδοχών, με το σωματείο κάθε φορά να αναζητεί συναινετικές λύσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Την περασμένη χρονιά ο Όμιλος Φιλίππου αιφνιδίασε τους πάντες «πρωτοστατώντας» στην αμφισβήτηση και κατάργηση του επιδόματος γάμου.

Οι τριμερείς συναντήσεις ήταν διαδοχικές πότε στην Επιθεώρηση Εργασίας και πότε στο υπουργείο Εργασίας, με τον Όμιλο Φιλίππου να παραμένει αμετακίνητος στην απόφασή του, με αποτέλεσμα να παρέμβει ακόμη και η ΓΣΕΕ καταγγέλλοντας την αδιαλλαξία της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι προκειμένου να αμυνθούν κινήθηκαν δικαστικά διεκδικώντας την επαναφορά του επιδόματος γάμου, που προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Επανειλημμένως εξάλλου εκδηλώθηκε το πρόβλημα της καθυστέρησης μέχρι και τριών μηνών καταβολής των αποδοχών, με τον Όμιλο ωστόσο κάθε φορά που βρίσκονταν ενώπιον των ελεγκτικών υπηρεσιών του Κράτους να διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα είναι πρόσκαιρο και ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Οικονομικές ζημιές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ισολογισμοί των τελευταίων χρόνων αποτυπώνουν μία σημαντική οικονομική ζημιά του Ομίλου, η οποία ωστόσο δεν διαφέρει και πολύ από το γενικότερο οικονομικό παθητικό που καταγράφουν οι περισσότερες επιχειρήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Μόλις προχθές ο νομικός σύμβουλος του Ομίλου Φιλίππου Φωκίων Τσίντος στην Επιθεώρηση Εργασίας του Βόλου, έκανε λόγο για οικονομικές ζημιές περίπου 500.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 στη μονάδα παραγωγής χαρτιού, προκειμένου να βασίσει την επιχειρηματολογία της εταιρείας για την απόφαση του λουκέτου.

Σημειώνεται πάντως ότι το Κράτος τη δεκαετία 1990-2000 φέρθηκε «απλόχερα» στο συγκεκριμένο Όμιλο εγκρίνοντας επενδυτικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το