Τοπικά

Σκόπελος:Επιχειρησιακό πρόγραμμα για αδέσποτα

Επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς το 2022, συνέταξε το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Σκοπέλου, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το συνολικό κόστος για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανέρχεται στις 39.000 ευρώ.
Να αναφερθεί ότι το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Σκοπέλου σε συνεργασία με πενταμελή Επιτροπή καταρτίζει ετήσια έκθεση σχετικά με το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς κάθε έτους.
Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα προβλέπει:
-Υπηρεσίες για την ευζωία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Όπως επισημαίνεται, «μελετώντας τις ανάγκες του 2022 και με γνώμονα τα οικονομικά στοιχεία του έτους 2021, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός δεν ήταν επαρκής ώστε να καλύψει τις ανάγκες μας με αποτέλεσμα να επικεντρωθούμε και να υλοποιήσουμε μεγαλύτερο αριθμό στειρώσεων σε πληθυσμούς αδέσποτων».
Για συγκεκριμένο αριθμό στειρώσεων, προβλέπεται πίστωση 11.000 ευρώ για την κάλυψη του κτηνιατρικού κόστους (στειρώσεις – τσιπς – εμβόλια, αποπαρασιτώσεις).
-Νοσηλείες αδέσποτων ζώων και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
-Προμήθεια τροφής για τα αδέσποτα ζώα.
-Προμήθεια εξοπλισμού για τη διαχείριση και την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Σκοπέλου, όπως α) κατάλληλων αναγνωστών σήμανσης ζώων συντροφιάς (scanners) με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στην παρ. 14 του άρθρου 4 του ν. 4830/2021, καθώς και β) την προμήθεια λοιπού πάγιου εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τη συμμόρφωση των Δήμων με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον ν. 4830/2021 (ταΐστρες, ποτίστρες, κλουβιά μεταφοράς αδέσποτων, γατοπαγίδες κ.τ.λ.), συνολικού κόστους 5.000 ευρώ, από χρηματοδότηση του προγράμματος «ΦΙΛΟΦΗΜΟΣ ΙΙ» – Δημιουργία Μητρώου – Αρχείου των Δεσποζόμενων και Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς του Δήμου Σκοπέλου.
-Διαμόρφωση της ιστοσελίδας του Δήμου ώστε να ενημερώνονται οι δημότες για τις δράσεις στο θέμα των αδέσποτων.
-Καταγραφή των αδέσποτων και των γατοαποικιών.
-Δημιουργία ομάδας εθελοντών του Δήμου.
-Διοργάνωση εθελοντικών ημερίδων με θέμα τον νόμο 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς, εκπαιδευτικά φιλοζωικά και περιβαλλοντικά προγράμματα στα σχολεία, ημερίδα ενημέρωσης – καθοδήγησης των εθελοντών, ημερίδα ενημέρωσης δημοτών για τα δεσποζόμενα ζώα και ποιες οι υποχρεώσεις τους, ημερίδα ενημέρωσης Κυνηγητικών-Κτηνοτροφικών Συλλόγων.
-Προγραμματισμός για την εύρεση χώρου ώστε να χρησιμοποιείται από εθελοντές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το