Τοπικά

Σήμερα τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της ΕΛΕΠΑΠ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες μέλη του Παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, αλλά και της κεντρικής των Αθηνών, για τα σημερινά εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων στην πόλη, στις 10.30 π.μ. Τα εγκαίνια θα συνδυαστούν με την έναρξη νέων προγραμμάτων για τα «γενναία παιδιά» της ΕΛΕΠΑΠ. Από το 1998 προσφέρθηκαν υπηρεσίες σε εκατοντάδες παιδιά, ενώ σήμερα εξυπηρετούνται 75 παιδιά με ήπια μαθησιακά προβλήματα, πιο σοβαρά ή με κινητικά προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής ΕΛΕΠΑΠ Βόλου κ. Χάρης Σιούρας αναφέρθηκε στο ιστορικό της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, που προσφέρει τις υπηρεσίες από το 1998, φτάνοντας στο σήμερα και τη μετακόμιση στις νέες εγκαταστάσεις. «Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους νέους χώρους για την αναβάθμιση των υπηρεσιών με νέο εξοπλισμό, αλλά και να «ανοίξουν» νέα προγράμματα» τόνισε, προσθέτοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια η τοπική κοινωνία και οι φίλοι μάς έχουν βοηθήσει σημαντικά στο έργο μας». Τέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της οικονομικής υιοθεσίας, όπου με ένα απλό κλικ, μπορεί κάποιος να «υιοθετήσει» ένα από τα «γενναία παιδιά».
Από την πλευρά της η δρ. Ελένη Σκουτέλη, παιδονευρολόγος, πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, επισήμανε τη σημασία των νέων καινοτόμων προγραμμάτων, τα οποία, όπως είπε, η Αθήνα θα στηρίξει με όλη της την καρδιά. «Με αγάπη θέλουμε να αγκαλιάσουμε το νέο άνοιγμα της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, που έχει γράψει ήδη μια μεγάλη ιστορία. Στην Αθήνα από το 2011 «τρέχει» ένα νέο τμήμα αυτό της πρώιμης παρέμβασης βρεφών. Ορισμένα παιδιά έχουν τις πρώτες ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης από νωρίς και με προγράμματα ανάλογα και στοχευμένα πρώιμης παρέμβασης, προλαβαίνουμε την εγκατάσταση της εγκεφαλικής βλάβης σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως τα σημερινά εγκαίνια θα συνδυαστούν με την έναρξη του νέου τμήματος πρώιμης παρέμβασης βρεφών.

Η δρ. Χρισταλένα Καττάμη, ψυχολόγος, υπεύθυνη Ψυχολογικής Υπηρεσίας της ΕΛΕΠΑΠ, δήλωσε πως «υπάρχουν έφηβοι και παιδιά, που ανήκουν σε μια ομάδα που ονομάζεται διεθνώς σιωπηλή επιδημία, άτομα με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες, για τα οποία χρειάζεται μία συστηματική νευροψυχολογική ολιστική προσέγγιση για να βοηθηθούν ώστε να ενδυναμώσουν τα γνωστικά τους ελλείμματα, να ξαναβρούν ένα νόημα ζωής και να επανενταχθούν στους ρόλους τους κ.λπ.».
Η δρ. Στυλιανή Παπακώστα, φυσίατρος, επιστημονική διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, τόνισε πως σήμερα το Παράρτημα Βόλου εξυπηρετεί 75 παιδιά με ήπια μαθησιακά προβλήματα, με πιο σοβαρά, όπως παιδιών που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα, ή με κινητικά προβλήματα. «Ο στόχος είναι κάθε παιδί εξατομικευμένα να έχει το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του και τις δυνατότητές του και ανάλογα με τις επιθυμίες των γονιών του. Στόχος μας είναι ένα χαρούμενο παιδί».

Τέλος η δρ. Ιουλία Νησιώτου, παιδίατρος, επίκουρη καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και μέλος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την ΕΛΕΠΑΠ Βόλου. «Τα παιδιά που παρακολουθούν τα προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ, πρέπει να συνεχίσουν στο σχολείο απρόσκοπτα» σημείωσε, προσθέτοντας πως φοιτητές κάνουν την πρακτική τους στην ΕΛΕΠΑΠ Βόλου.
Να σημειωθεί πως η κ. Ζωή Σουλιώτου, διδάσκουσα των Εικαστικών στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής, οργάνωσε μια έκθεση έργων ώστε να πλαισιώσει την εκδήλωση των εγκαινίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το