Τοπικά

Σε επίσχεση εργασίας καλούνται οι γιατροί της 5ης ΥΠΕ

νοσοκομεία

Κάλεσμα να  καταθέσουν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας όλοι οι γιατροί της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, από την Τρίτη 2 Ιουνίου καθώς και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται, απευθύνει η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτριών και Κέντρων Υγείας Λάρισας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, από την 1η Ιανουαρίου 2015, με το νόμο περί ΠΕΔΥ, του Αδώνιδος Γεωργιάδη, αφαιρέθηκε η διοικητική δικαιοδοσία, των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.), από τα Νοσοκομεία και πέρασε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.Π.Ε.)

Τα δυσλειτουργικά αποτελέσματα, αυτής της απόφασης, συνδυαζόμενα με τις καταστροφικές πολιτικές υγείας, έχουν οδηγήσει τα Κ.Υ. σε κατάρρευση και τους γιατρούς και τους άλλους υγειονομικούς σε απόγνωση. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι δραματικές. Παιδίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι & οδοντίατροι, αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση στα Κ.Υ. και όσοι ελάχιστοι έχουν απομείνει, εξαναγκάζονται από τους διοικούντες, ως περιοδεύων θίασος, να καλύπτουν κενά σε άλλα Κ.Υ. και στα Νοσοκομεία, εργαζόμενοι συχνά πέρα από τις δυνατότητες και τα όρια των αντοχών τους.

Παθολόγοι και κυρίως γενικοί γιατροί, καλύπτουν επίσης κενά στα Νοσοκομεία, στα καλοκαιρινά εφημεριακά κέντρα, αλλά και στα νησιά, όπου εκβιαστικά εφημερεύουν για πάνω από 10 ημέρες συνεχόμενα, απλήρωτοι και σε άθλιες συνθήκες διαμονής και διατροφής.

Οι ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, είναι δραματικές και ότι υπάρχει, είναι παρωχημένο και χαμηλής ποιότητας.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση της 5ης Υ.Π.Ε., έκρυβε κάτω απ’ το χαλί και παραπλανούσε τους γιατρούς, για το γεγονός ότι βρίσκεται σε εμπλοκή και αδυναμία αποπληρωμής δεδουλευμένων από εφημερίες από τον Ιανουάριο του 2015. Συγκεκριμένα, δεν έχει ξεκινήσει καν, η εκκαθάριση των εφημεριών, για ούτε ένα μήνα, για κανένα Κ.Υ. της 5ης Υ.Π.Ε., ενώ ταυτόχρονα εμμέσως, πλην  σαφώς, δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν τη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αποπληρωμής των δεδουλευμένων από εφημερίες, στους γιατρούς των Κ.Υ. και των Π. Ι., σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία ή τη Στερεά Ελλάδα, με μόνη προσφερόμενη ελπίδα, την ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση, από το Υπουργείο Υγείας, για ανάληψη της υποχρέωσης εκκαθάρισης, ξανά από τις υποστελεχομένες οικονομικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων, πράγμα ασαφές, ανασφαλές και χρονοβόρο.

Με αυτά τα δεδομένα, το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ παμψηφεί αποφάσισε:

  • Να καλέσει τους γιατρούς των Κ.Υ. της Λάρισας, αλλά και ολόκληρης της 5ης Υ.Π.Ε., να καταθέσουν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας, που θα ξεκινά την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, καθώς επίσης να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.
  • Να καλέσει το λαό, τα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητες, σε κοινό αγώνα προάσπισης της δημόσιας υγείας.
  • Να απαιτήσει, από την πολιτική ηγεσία και το διοικητικό μηχανισμό την άμεση καταβολή δεδουλευμένων, με οποιοδήποτε τρόπο, στους γιατρούς.
  • Να διεκδικήσει την επιστροφή των Κ.Υ. στη δικαιοδοσία των Νοσοκομείων και τις αναγκαίες προσλήψεις, μόνιμου και με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ιατρικού και λοιπού προσωπικού, για τα Κ.Υ. και τα Νοσοκομεία της χώρας.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το