Τοπικά

Η Ελ. Γεωργούδη στη “Θ” «Ήθελα από μικρή ηλικία την αγροτιά, δεν θα μπορούσα να κάνω άλλη δουλειά»

 

Η κ. Ελένη Γεωργούδη, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς μας μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες, πώς μπορούν και συνδυάζουν την προσωπική τους ζωή με τη δουλειά τους, τις δυσκολίες μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ και πώς δεν αποχωρίστηκαν τον τόπο τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες;
Ο περιορισμένος χρόνος. Όπως και να γίνει, είναι μια βαριά δουλειά, δεν είναι εύκολη. Είναι η καθημερινότητά μας και το έχουμε πάρει από τις οικογένειές μας. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποια οικογένεια, ώστε να έχω και παιδιά και το νοικοκυριό, δεν έχω κάτι τέτοιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μια γυναίκα αγρότισσα είναι ότι, όταν έχει και νοικοκυριό και οικογένεια, είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος της για να τα «φέρει βόλτα» όλα. Δεν το αντιμετωπίζω ακόμη αυτό, διότι είμαι και σε μικρή ηλικία, αλλά γενικά είναι μία βαριά δουλειά, γιατί είναι όλα χειρονακτικά.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα;
Ήταν από την οικογένειά μου όλο αυτό, ήταν κι αυτοί στον Συνεταιρισμό αγρότες, ήθελα και εγώ από μικρή ηλικία την αγροτιά. Μου αρέσει να ασχολούμαι πάνω στη γη, δεν θα μπορούσα να κάνω κάποια άλλη δουλειά και μου αρέσει η φύση.
Πώς μπορείτε και συνδυάζετε την προσωπική σας ζωή με το επάγγελμα που ασκείτε;
Γενικά ο άνθρωπος που έχω επιλέξει και είμαι μαζί του, δεν έχω οικογένεια προς το παρόν, είναι και αυτός αγρότης, Οπότε είναι μια κοινή πορεία πάνω σε αυτό, έχουμε ένα κοινό δρόμο και καθημερινά έχουμε μια τριβή σε όλο αυτό, να πάμε στο χωράφι και να ασχοληθούμε με τις αγροτικές δουλειές.
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε κυρίως στην ύπαιθρο;
Πέρα από το ότι είμαστε μια ορεινή περιοχή και γίνονται όλα χειρονακτικά, είναι ακριβό το κόστος παραγωγής, είναι δύσβατα, δεν είναι όλα προσβάσιμα και υπάρχουν δύσκολες συνθήκες επιβίωσης πάνω σε αυτό τον τομέα. Τώρα έγινε και αυτή η καταστροφή με τον Ντάνιελ, έχουν χαλάσει δρόμοι για να έχουμε πρόσβαση στο κτήμα, όποτε υπάρχει δυσκολία πάνω σε αυτό. Το πιο βασικό είναι ότι εξαρτιόμαστε από τον καιρό, δηλαδή αν δεν πάει καλά ο καιρός, δεν θα έχουμε και εμείς σωστή παραγωγή και το χαλάζι. Για να πάμε στο κτήμα μας, μετά την καταστροφή από τον Ντάνιελ υπάρχουν κάποια σημεία που θα αφήσουμε το αυτοκίνητο και μπορεί να πάμε με τα πόδια. Υπάρχει μια δυσκολία πάνω σε αυτό, ενώ πριν γίνει η κακοκαιρία ήταν όλα καλά, πηγαίναμε και δεν είχαμε πρόβλημα. Γενικά η ζωή στην ύπαιθρο είναι δύσκολη για μια γυναίκα, δηλαδή πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ και να το αγαπάς αυτό που κάνεις για να το συνεχίσεις. Πρέπει να το θες και να το αγαπάς πάρα πολύ αυτό που κάνεις, γιατί είναι δύσκολες οι συνθήκες, πλέον έχουμε και την αβεβαιότητα.
Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς έχουμε σωστούς ανθρώπους τους οποίους μας στηρίζουν και φροντίζουν για το καλύτερο. Βοηθούν πολύ τους αγρότες και γι’ αυτό εγώ ως νέα γυναίκα κάθισα στο χωριό και θα ήθελα να πω σε αυτούς τους ανθρώπους ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας στηρίζουν και τον τόπο τους και εμάς τους αγρότες, τους νέους φυσικά και είναι ένας πολύ καλός λόγος που έμεινα εδώ. ‘Εχουμε ανθρώπους με κύρος, οι οποίοι μας φροντίζουν και μας προσέχουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το