Ελλάδα

Reuters: Χρέη 1,1 δισ. της Ελλάδας σε φαρμακευτικές εταιρίες

γιατροί φάρμακα

Ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ τα χρέη της Ελλάδας προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Εταιρειών και Συνδέσμων (EFPIA).

Σύμφωνα μάλιστα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου, οι φαρμακευτικές, λόγω της κατάστασης στη χώρα, βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα όσον αφορά στη συνέχιση της πρόσβασης της χώρας σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της EFPIA, Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, οι ελληνικές οφειλές προς την ομοσπονδία χρονολογούνται από το Δεκέμβριο του 2014. Ενώ όπως τονίζει, αφορούν τόσο σε νοσοκομεία, όσο και στον ΕΟΠΥΥ.

Δεν κρύβει δε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε επαφές με τις Βρυξέλλες συζητώντας όλα τα ενδεχόμεα σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας ή Grexit. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ότι στόχος είναι να ενημερώσουν την Κομισιόν ότι η EFPIA δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα σε κάθε περίπτωση.

Το Reuters αναφέρει μάλιστα το ιστορικό προηγούμενο της Αρνεντινής, όταν εταιρείες του κλάδου συνέχισαν απρόσκοπτα την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ιατροφαρμακευτικό υλικό μετά τη χρεοκοπία του 2002. Στην προκειμένη, το πρόβλημα βρίσκεται εκ νέου στο δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης, που μάλλον δένει παρά λύνει τα «χέρια» των φαρμακευτικών εταιρειών για την αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το