Τοπικά

Σε επιφυλακή για τυχόν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου

Μεγάλη είναι η μείωση που καταγράφεται τον φετινό Απρίλιο στις καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις μια περίπτωση απασχόλησε τη συγκεκριμένη δομή, γεγονός που είναι δύσκολο να εξηγηθεί και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν 10 συνολικά εισαγγελικές εντολές παρέμβασης των Κοινωνικών Υπηρεσιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ και πέρσι τον ίδιο μήνα οι καταγγελίες ήταν αυξημένες σε σχέση με φέτος.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ενδεχομένως η μείωση αυτή να οφείλεται στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργεί στον Δήμο Βόλου, ενώ ίσως επειδή τα σχολεία δεν λειτουργούν, περιστατικά που έχουν να κάνουν με παραμέληση ανηλίκων που συνήθως γίνονταν αντιληπτά από εκπαιδευτικούς και γονείς πλέον δεν είναι δυνατό να διαπιστωθούν στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού.

Παράλληλα ορισμένοι ίσως να προχωρούν σε καταγγελίες σε άλλες υποστηρικτικές δομές, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά, όπως είναι το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ και εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της κίνησης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν σταματήσει οι ακροάσεις πολιτών από τους εισαγγελείς υπηρεσίας. Μεγάλο κομμάτι των περιστατικών στα οποία καλούνται να παρέμβουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Βόλου, προέρχεται από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να γίνει έρευνα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε ακόμα και 10 τέτοιου είδους εντολές ανά μήνα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία.

Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι από τη στιγμή που κάποιος προβεί σε κάποια καταγγελία για βία κατά συζύγου, παιδιών ή ακόμα και παραμέληση ανηλίκων, ότι είναι και αληθής. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα 40% αυτών είτε είναι ψεύτικες, είτε παρουσιάζουν την κατάσταση χειρότερα απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο γονείς που βρίσκονται μεταξύ τους σε δικαστική διαμάχη να προβαίνουν σε καταγγελία κατά αυτού που έχει την επιμέλεια του παιδιού ή των παιδιών, χωρίς τα πραγματικά γεγονότα να ανταποκρίνονται στην αλήθεια, όπως τελικά διαπιστώνεται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το